Здравије је појести инсекта него шницлу!

Иако звучи као нека стара пословица која баш и нема смисла, заправо се ради о научној чињеници – у борби између малог инсекта и велике краве, побеђује инсект.

Здравље 14.10.2015 | 16:30
Здравије је појести инсекта него шницлу!

Студија, објављена у часопису Еуропеан Јоурнал оф Цлиницал Нутритион, фокусирала се на истраживање нутритивних вредности јестивих инсеката у односу на „традиционалну“ храну као што су пилетина, говедина и свињетина.

Резултати студије показали су како инсекти, кад је реч о хранљивој вредности, дефинитивно побеђују све сисаре.

Истраживачи с Универзитета у Оксфорду у овим намирницама испитали су хранљиве елементе као што су калорије, со, шећер, и засићене масти. Поред тога, истраживаче су интересовале вредносне јединице витамина и минерала.

Тест у којем су испитивани количина калорија, соли, шећера и засићених масти није показао неке веће разлике између инсеката и „традиционалног“ меса.

Ипак, кад су у питању витамини и минерали, доказано је како месо инсеката има много више ових материја од пилетине, а посебно говедине.

Поред тога, у инсектима се налази висок садржај протеина.

И иако нама звучи прилично незамисливо, инсекти су део традиционалне кухиње Кине, Мексика и Тајланда.

Ипак, на америчком тржишту се у последње време појављују протеински прахови и енергетске плочице који садрже протеин цврчка.

Они који се залажу за прехрану инсектима наводе бројне предности овог начина прехране и виде у томе будућност.

Једна теорија чак говори о томе како би инсекти требало да постану храна вегана, док други сматрају како би исхрана инсекатима могла решити проблем глади у свету, као и многих болести узрокованих недостатком протеина.

Јестивих инсеката има доста, а неки од њих су скакавци, цврчци, бубашвабе, палмине ларве, ларве пчела и мува, гусенице и вилини коњици.

РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Патриот

15.10.2015 14:30

Није Бог створио све што је створио да би то човек појео. Муслимани се држе Курана, али се заиста држе, за разлику од нас хришћана, чија је света књига Свето писмо кога се држе само ретки,докле га велика већина одбацује. Када би ми поштовали Свето писмо као муслимани Куран, онда би нам било јасно шта нам је Бог дао за јело а шта није. А пошто то није тако, ђаво је неке узео под своје и они немају паметнијег посла него се баве и оваквим глупостима, и то на научној основи. Хоће да срозају човека испод нивоа животиље, јер ни животиње не једу све и свашта, чак и оне знају шта је за њих за јело а шта није, иако немају разум као ми људи. Дакле једини проблем је у томе што ми тај наш разум веома често злоупотребљавамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

грожђе

16.10.2015 09:22

Браво за коментар.