Трик који доказано побољшава меморију

Следећи пут када буде требало да запамтите неки говор, здравицу или само неке чињенице, рецитујте то свакоме ко буде био вољан да вас слуша.

Здравље 14.10.2015 | 14:00
Трик који доказано побољшава меморију

На основу најновијег истраживања, доказано је да понављање речи или реченица другој особи може да обезбеди већи меморијски подстицај него само изговарање наглас онога што желите да запамтите.

Како би тестирали ову теорију, истраживачи су наложили групи од 44 студената да читају низ речи из речника уз четири различита услова. Прво да их прочитају тихо, само за себе, да их понове тихо померањем усана, затим да их изговоре гласно и на крају да их гласно кажу другој особи.

Резултати су показали да су студенти запамтили више речи када су их понављали другој особи него када су их тихо изговарали само за себе.

Главни истраживач Виктор Буше, професор на Катедри за лингвистику Универзитета у Монтреалу, објаснио је да покретање наших усана и осећај вибрирања гласних жица помаже да се створе чулне и моторне референце у нашем мозгу.

Међутим, додао је и то да је ефекат када директно некоме понављате оно што желите да запамтите много бољи јер се поред сензомоторних аспеката повезаних са вербалним изражавањем мозак повезује и са мултисензорним информацијама.

Резултат свега тога је да се боље памте чињенице које се изговарају наглас другој особи.

Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Стево

14.10.2015 12:22

Да ли је ово "Доказани трик који побољшава меморију" или је "Трик који доказано побољшава меморију"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

15.10.2015 12:46

Зато власт стално понавља народу да су они други издајници - да то запамте

ОДГОВОРИТЕ