Званично најтише мјесто на Земљи

Иако развој нових технологија често иде у смеру лепог дизајна, има нечега и у звуку. То потврђује и невероватан подухват на који се одлучила компанија Мицрософт.

Занимљивости 14.10.2015 | 12:14
Званично најтише мјесто на Земљи

У свом седишту у Редмонду челници Мицрософт-а одлучили су да направе најбољу аудио лабораторију на свету. Не зато да би се пребацили на музичку индустрију и снимање нових хитова, већ да би омогућили најбоље могуће радно окружење за развој Цортане, Мицрософт-овог интелигентног дигиталног асистента по узору на Аппле-ову Сири.

“Да би Цортана добро функционисала у комуникацији с корисницима, звук је изузетно битан, и на страни микрофона и на страни звучника. Једноставно, желимо да имамо најбоље алате за овај посао”, лаконски је објаснио Лесал Мунро, виши инжењер Сурфаце уређаја.

Уверени да су креирали савршену собу с врхунским акустичним условима у својој аудио лабораторији, из Мицрософт-а су се одлучили и на ултимативни тест - позвали су представника Гинисове књиге рекорда. И резултати су били врхунски.

Просторија је направљена тако да уопште нема класичне зидове у смислу равних површина, с циљем да се избегне ехо - у овој просторији сав звук зидови “упију”, па ништа не одзвања.

“Када у мобилни укључите пуњач, чује се звук. Када намештате ниво осветљења на екрану вашег мобилног телефона, и тада се ствара звук. Ова просторија вам даје могућност да искусите најситније сигнале који у коначном могу да имају велики утицај за крајњег корисника. Зато нам је била потребна соба с врхунским условима контролисане околине” рекао је Гопал Гопал, главни инжењер људских фактора Мицрософт-ове аудио лабораторије.

Да бисте схватили колико је та просторија тиха, истаћи ћемо само неколико бројки. Авион млазњак ствара буку од 136 децибела, а нула децибела се сматра најнижим звуком који човек чује. Честице ваздуха стварају звук јачине -23 децибела. Звук, практично, не може бити тиши од тога. Пре него што је Мицрософт направио своју звучну лабораторију, рекорд за најтишу просторију држала је просторија без ехоа у оквиру лабораторије Орфиелд у Минеаполису - тамо је звук измерен на -13 децибела.

Мицрософт је, међутим, увелико надмашио тај резултат, остваривши ниво од чак -20,6 децибела, што је на ивици онога што је физички могуће остварити.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар