Zvanično najtiše mjesto na Zemlji

Iako razvoj novih tehnologija često ide u smeru lepog dizajna, ima nečega i u zvuku. To potvrđuje i neverovatan poduhvat na koji se odlučila kompanija Microsoft.

Zanimljivosti 14.10.2015 | 12:14
Zvanično najtiše mjesto na Zemlji

U svom sedištu u Redmondu čelnici Microsoft-a odlučili su da naprave najbolju audio laboratoriju na svetu. Ne zato da bi se prebacili na muzičku industriju i snimanje novih hitova, već da bi omogućili najbolje moguće radno okruženje za razvoj Cortane, Microsoft-ovog inteligentnog digitalnog asistenta po uzoru na Apple-ovu Siri.

“Da bi Cortana dobro funkcionisala u komunikaciji s korisnicima, zvuk je izuzetno bitan, i na strani mikrofona i na strani zvučnika. Jednostavno, želimo da imamo najbolje alate za ovaj posao”, lakonski je objasnio Lesal Munro, viši inženjer Surface uređaja.

Uvereni da su kreirali savršenu sobu s vrhunskim akustičnim uslovima u svojoj audio laboratoriji, iz Microsoft-a su se odlučili i na ultimativni test - pozvali su predstavnika Ginisove knjige rekorda. I rezultati su bili vrhunski.

Prostorija je napravljena tako da uopšte nema klasične zidove u smislu ravnih površina, s ciljem da se izbegne eho - u ovoj prostoriji sav zvuk zidovi “upiju”, pa ništa ne odzvanja.

“Kada u mobilni uključite punjač, čuje se zvuk. Kada nameštate nivo osvetljenja na ekranu vašeg mobilnog telefona, i tada se stvara zvuk. Ova prostorija vam daje mogućnost da iskusite najsitnije signale koji u konačnom mogu da imaju veliki uticaj za krajnjeg korisnika. Zato nam je bila potrebna soba s vrhunskim uslovima kontrolisane okoline” rekao je Gopal Gopal, glavni inženjer ljudskih faktora Microsoft-ove audio laboratorije.

Da biste shvatili koliko je ta prostorija tiha, istaći ćemo samo nekoliko brojki. Avion mlaznjak stvara buku od 136 decibela, a nula decibela se smatra najnižim zvukom koji čovek čuje. Čestice vazduha stvaraju zvuk jačine -23 decibela. Zvuk, praktično, ne može biti tiši od toga. Pre nego što je Microsoft napravio svoju zvučnu laboratoriju, rekord za najtišu prostoriju držala je prostorija bez ehoa u okviru laboratorije Orfield u Mineapolisu - tamo je zvuk izmeren na -13 decibela.

Microsoft je, međutim, uveliko nadmašio taj rezultat, ostvarivši nivo od čak -20,6 decibela, što je na ivici onoga što je fizički moguće ostvariti.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar