Празник Покрова Пресвете Богородице

Православни верници обележавају празник Покрова Пресвете Богородице као помен на црквени догађај када се Богородица током богослужења јавила народу окупљеном на молитви.

Република Српска 14.10.2015 | 08:30
Празник Покрова Пресвете Богородице

Црква је одувек прослављала Пресвету Богородицу као покровитељицу и заштитницу хришћана, која својим молитвама умилостивљава Бога према грешнима. Безброј пута помагала је појединцима и народима у рату и миру, и свуда у невољама.

Догађај који црква празнује десио се 14. октобра 911. године, у време цара Лава Мудрога (Философа).

Било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Црква је била пуна народа, а негде у позадини стајао је свети Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем.

У четири сата после поноћи, угледао је свети Андреј Пресвету Богородицу са распростртим омофором изнад народа, као да том одећом покрива народ.

Била је одевена у златокрасну порфиру, и блистала окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Свети Андреј показа руком Епифанију и упита га да ли и он види ''Царицу и госпођу, како се моли за сав свет'', што Епифаније зачуђен потврди.

Покров Пресвете Богородице јесте њен омофор (покривач) који је она разастрла над Хришћанима - у виђењу које је имао преподобни Андреј Јуродиви и његов ученик.

Због тог догађаја уведено је празновање, да подсећа на тај тренутак и на стално покровитељство Пресвете Богородице кад год то од ње верници молитвено траже.

Овај празник је слава манастира Пећке Патријаршије.

Иначе, познат је и под именом Покровице, Богородичин покров и Женски празник.

У Поповом пољу многе жене посте пред Покровице како би се причестиле на сам дан празника.

Славе га жене да би лакше рађале и подизале децу. Они који немају деце се моле на тај дан Пресветој Богородици да добију децу.

Извор: Мондо

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

НИКОЛА

14.10.2015 07:13

СЛАВИМО У ВЕЧЕ СВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

14.10.2015 14:43

Брате Никола од Постанка свијета време се рачуна и сваки Нови дан почиње увече. Рачунање времена од поноћи је увела римокатоличка "црква" када је променила освећени јулијански Календар и увела нови јеретички грегоријански календар. Зато се на Православним богослужењима Вечерњим службама по библијском рачунању времена отпочиње да прославља Нови дан који настаје својим рађањем из таме која се претвара у свјетлост. По сведочењу науке која потврђује учење Светог Писма у коме стоји нсписано "би вече и би јутро дан Први" у космосу је прво владала тама коју Бог растави од свјетлости и тако је створен Први дан. У знак сећања на стварање свијета Православна Црква Христова је увела закон по коме Црква од почетка свога рада на земљи према учењу Библије и научним сазнањима почетак новог дана рачуна од вечери а не од поноћи како то раде римокатолици. Зато Православни СРБи своју Славу славе и све Празнике почињу да прослављају у навечерје Новог дана. Помолио се зато Старом СРБском Рођаку Господу нашем Исусу Христу да Он као Творац неба и земље услиши молитве Пречисте Мајке своје Пресвете Богородице која Покровом својим штити СРБе од уништења и нестанка да нама СРБима подари међусобну љубав и слогу која ће помоћи СРБима да се они обоже, сложе и умноже. Покров Пресвете Богородице слави и манастир Нова Грачаница у Америци и њезини некадашњи дични РАСКОЛНИЦИ. Њима је Пресвета Богородица као искрени СРБским Родољубива и СРБским Богољубима била и остала ПИКРОВИТЕЊ И ЗАШТИТНИК у њиховој борби против комунизма и сваке неправде. Свима СРБима у туђини честитамо зато њихову и нашу заједничку Славу Покрова Пресвете Богородице, и све СРБе Светог Саве радосно поздрављамо са нашим древним и хришћанским поздравио пуног вере, наде и љубави, Браћо СРБи и Сестре СРБкиње срећна Вам Слава. Амин. Боже дај!

Name

ГАВРИЛО ПРИНЦИП

14.10.2015 09:42

Срецан Празник Покров Пресвете Богородице Свим Православним Хрисцанима Од Истока Дозапа,Ибраци којису Пострадали Због Вере Христве Вере Православне,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

14.10.2015 21:29

атт@ГАВРИЛО ПРИНЦИП хттп://јадовно.цом/први-св%Д1%98етски-рат/артицлес/остварење-југословенске-идеје.хтмл#.Вх7ЈФитцЦмБ СРЕЋАН ПРАЗНИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бепа

14.10.2020 09:39

Радуј се Радости наша и прекриј нас од сваког зла часним омофором твојим

ОДГОВОРИТЕ