Praznik Pokrova Presvete Bogorodice

Pravoslavni vernici obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi.

Republika Srpska 14.10.2015 | 08:30
Praznik Pokrova Presvete Bogorodice

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljicu i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Bezbroj puta pomagala je pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Događaj koji crkva praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa).

Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negde u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.

U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod.

Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru, i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi ''Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet'', što Epifanije začuđen potvrdi.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima - u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vernici molitveno traže.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije.

Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika.

Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Oni koji nemaju dece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju decu.

Izvor: Mondo

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

NIKOLA

14.10.2015 07:13

SLAVIMO U VEČE SVETE BOGORODICE.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

14.10.2015 14:43

Брате Никола од Постанка свијета време се рачуна и сваки Нови дан почиње увече. Рачунање времена од поноћи је увела римокатоличка "црква" када је променила освећени јулијански Календар и увела нови јеретички грегоријански календар. Зато се на Православним богослужењима Вечерњим службама по библијском рачунању времена отпочиње да прославља Нови дан који настаје својим рађањем из таме која се претвара у свјетлост. По сведочењу науке која потврђује учење Светог Писма у коме стоји нсписано "би вече и би јутро дан Први" у космосу је прво владала тама коју Бог растави од свјетлости и тако је створен Први дан. У знак сећања на стварање свијета Православна Црква Христова је увела закон по коме Црква од почетка свога рада на земљи према учењу Библије и научним сазнањима почетак новог дана рачуна од вечери а не од поноћи како то раде римокатолици. Зато Православни СРБи своју Славу славе и све Празнике почињу да прослављају у навечерје Новог дана. Помолио се зато Старом СРБском Рођаку Господу нашем Исусу Христу да Он као Творац неба и земље услиши молитве Пречисте Мајке своје Пресвете Богородице која Покровом својим штити СРБе од уништења и нестанка да нама СРБима подари међусобну љубав и слогу која ће помоћи СРБима да се они обоже, сложе и умноже. Покров Пресвете Богородице слави и манастир Нова Грачаница у Америци и њезини некадашњи дични РАСКОЛНИЦИ. Њима је Пресвета Богородица као искрени СРБским Родољубива и СРБским Богољубима била и остала ПИКРОВИТЕЊ И ЗАШТИТНИК у њиховој борби против комунизма и сваке неправде. Свима СРБима у туђини честитамо зато њихову и нашу заједничку Славу Покрова Пресвете Богородице, и све СРБе Светог Саве радосно поздрављамо са нашим древним и хришћанским поздравио пуног вере, наде и љубави, Браћо СРБи и Сестре СРБкиње срећна Вам Слава. Амин. Боже дај!

Name

GAVRILO PRINCIP

14.10.2015 09:42

Srecan Praznik Pokrov Presvete Bogorodice Svim Pravoslavnim Hriscanima Od Istoka Dozapa,Ibraci kojisu Postradali Zbog Vere Hristve Vere Pravoslavne,

ODGOVORITE
Name

Vera

14.10.2015 21:29

att@GAVRILO PRINCIP http://jadovno.com/prvi-sv%D1%98etski-rat/articles/ostvarenje-jugoslovenske-ideje.html#.Vh7JFitcCmB СРЕЋАН ПРАЗНИК

ODGOVORITE
Name

Bepa

14.10.2020 09:39

Радуј се Радости наша и прекриј нас од сваког зла часним омофором твојим

ODGOVORITE