Оланд: За Русе ћемо опет правити бродове

Француски председник Франсоа Оланд изјавио је да његова земља трага за приликом да продаје Русији нове бродове, без обзира на то што је уговор за испоруку Москви два војна брода Мистрал недавно раскинут.

Свијет 14.10.2015 | 07:18
Оланд: За Русе ћемо опет правити бродове

"Ствари су се добро завршиле са Русијом, која је пристала да раскине уговор. Мислим да ћемо склопити партнерство за купопродају нових бродова", рекао је Оланд приликом посете бродоградилишту у Сен Незеру, пренела је агенција АП.

Оланд се попео на палубу брода који је требало да буде назван "Владивосток", али је натпис на трупу брода премазан сивом бојом.

Продаја два Мистрала, носача хеликоптера, Русији раскинут је због украјинске кризе, па је Француска вратила Русима 950 милиона евра и бродове по истој цени продала Египту.

Француски премијер Мануела Валса и његови домаћини у Саудијској Арабији данас су договорили споразуме у вредности од 10 мијарди евра.

"Француска-Саудијска Арабија : 10 милијарди евра споразума" , написао је на свом Твитер налогу Валс другог дана званичне посете Краљевству са којим Француска има одличне односе, пренео је АФП.

Постигнути споразуми односе се на више сектора - енергетски, инфраструктурни, здрвствени, пољопривредно-прехрамбени, војни.

Износ од дест милијарди евра подразумева како уговоре тако и предуговоре који тек треба да се финализују.

"Дођите у Француску, дођите да инвестирате, сада је тренутак за то бољи него икада", изјавио је Валс јуче на Другом економском француско-саудијском форуму на коме је учествовало око 200 француских предузећа.

Он је подсетио да је Француска трећи највећи инвеститор у саудијском краљевству као и да саудијске фирме имају могућност да се развију у Француској.

Један од потписаних споразума је уговор о формирању саудијског фонда намењеног инвестирању у мала и средња француска предузећа у износу од две миљарде евра.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

14.10.2015 05:34

Добро су комунисти говорили да ће капиталисти са Запада за добре паре сами направити уже на које ће бити поовјешани!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

14.10.2015 06:48

Французи су мудри и јако способне војсководје они виде ста Америка ради Европи полако се извлаце из загрљаја Америке знајуци да це Русија Европу ако затреба бацити на колена па трази са Русима заједниство и партнерство прво кроз трговину и економију а касније и кроз геополитицки полозај и одбрамбену готовост то јесте неки тајни савез са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ