Oland: Za Ruse ćemo opet praviti brodove

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da njegova zemlja traga za prilikom da prodaje Rusiji nove brodove, bez obzira na to što je ugovor za isporuku Moskvi dva vojna broda Mistral nedavno raskinut.

Svijet 14.10.2015 | 07:18
Oland: Za Ruse ćemo opet praviti brodove

"Stvari su se dobro završile sa Rusijom, koja je pristala da raskine ugovor. Mislim da ćemo sklopiti partnerstvo za kupoprodaju novih brodova", rekao je Oland prilikom posete brodogradilištu u Sen Nezeru, prenela je agencija AP.

Oland se popeo na palubu broda koji je trebalo da bude nazvan "Vladivostok", ali je natpis na trupu broda premazan sivom bojom.

Prodaja dva Mistrala, nosača helikoptera, Rusiji raskinut je zbog ukrajinske krize, pa je Francuska vratila Rusima 950 miliona evra i brodove po istoj ceni prodala Egiptu.

Francuski premijer Manuela Valsa i njegovi domaćini u Saudijskoj Arabiji danas su dogovorili sporazume u vrednosti od 10 mijardi evra.

"Francuska-Saudijska Arabija : 10 milijardi evra sporazuma" , napisao je na svom Tviter nalogu Vals drugog dana zvanične posete Kraljevstvu sa kojim Francuska ima odlične odnose, preneo je AFP.

Postignuti sporazumi odnose se na više sektora - energetski, infrastrukturni, zdrvstveni, poljoprivredno-prehrambeni, vojni.

Iznos od dest milijardi evra podrazumeva kako ugovore tako i predugovore koji tek treba da se finalizuju.

"Dođite u Francusku, dođite da investirate, sada je trenutak za to bolji nego ikada", izjavio je Vals juče na Drugom ekonomskom francusko-saudijskom forumu na kome je učestvovalo oko 200 francuskih preduzeća.

On je podsetio da je Francuska treći najveći investitor u saudijskom kraljevstvu kao i da saudijske firme imaju mogućnost da se razviju u Francuskoj.

Jedan od potpisanih sporazuma je ugovor o formiranju saudijskog fonda namenjenog investiranju u mala i srednja francuska preduzeća u iznosu od dve miljarde evra.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

14.10.2015 05:34

Добро су комунисти говорили да ће капиталисти са Запада за добре паре сами направити уже на које ће бити поовјешани!

ODGOVORITE
Name

Serafim

14.10.2015 06:48

Francuzi su mudri i jako sposobne vojskovodje oni vide sta Amerika radi Evropi polako se izvlace iz zagrljaja Amerike znajuci da ce Rusija Evropu ako zatreba baciti na kolena pa trazi sa Rusima zajednistvo i partnerstvo prvo kroz trgovinu i ekonomiju a kasnije i kroz geopoliticki polozaj i odbrambenu gotovost to jeste neki tajni savez sa Rusijom.

ODGOVORITE