Отпремнине по закону преко леђа грађана

Подаци Центра за истраживачко новинарство показују да су 23 функционера који су радили на руководећим позицијама у државним министарствима, министри, замјеници, помоћници, савјетници министара и секретари министарстава добили готово 350 хиљада марака на име отпремнина за одлазак у пензију. Поменути новац исплаћен је у периоду од 2006. до данас.

Босна и Херцеговина 13.10.2015 | 23:17
Отпремнине по закону преко леђа грађана

Актуелни закон о платама и накнадама у институцијама БиХ предвиђа да функционери након одласка у пензију имају право на отпремнину у износу шест нето плата.

Појединци су по том основу добили неколико хиљада евра. Подаци Центра за истраживачко новинарство показују да је одлазак са функције највише наплатио бивши министар цивилних послова Средоје Новић, више од 14 хиљада евра.

Живко Маријанац бивши замјеник министра одбране према истим подацима, одлазак са функције наплатио је скоро 13 хиљада евра. Међутим, Маријанац није отишао у пензију већ је преузео дужност у Вијећу народа Републике Српске.

Према подацима Центра за истраживачко новинарство неколико бивших функционера у државним институцијама добило је високе отпремнине иако су наставили да раде у другим институцијама, ентитетским или локалне управе.

Ситуација је у многим случајевима пресликана и на нивоу Републике Српске тврди посланик НДП-а Крсто Јандрић.

Случај отпремнине који је посљедњи узбуркао јавност јесте отпремнина коју је добила посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић. Посланик Мајкић по Закону је добила отпремнину од око 28.000 марака због одласка у пензију. Два дана након пензионисања Душанка Мајкић је поново стекла статус стално запосленог посланика. Све по закону.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дмитар

13.10.2015 15:06

испитајте колико је новаца добио бивси генерал Миладин Мијољциц,..те какав је статус имао посто је престао да буде нацелник заједницког стаба ОС БиХ,....узео је висе него сви ови појединацно,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биро

13.10.2015 15:45

Колико пута се може отићи у пензију и да ли је законито да се сваки пут узима отпремнина..?? А и таквих има међу онима које набрајате. И по три пута чак у пензију су ишли, па поново заснивали радни однос. А можда и више..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЗАР

13.10.2015 16:18

Ма молим Вас, ако си узео отпремнину и отисао у ПЕНЗИЈУ, нема тога закона да поново радис...СВЕ ЈЕ ЛАЖ Како ја то немогу, а нисам имао ни отпремнину. Они могу, а обичан градјанин немозе, молим вас.. ФУЈ, КО НАМ ПРЕДСТАВЉА ВЛАСТ, сви су бољи од тих представника. И они имају морално право да несто након тога дискутују...

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

13.10.2015 20:05

Ни слуцајно да им се не исплати ако треба подуплајте.Људи су мукотрпним радом уз велика одрицања све постено зарадили. Пола године се договарају и несто састављају,па долазе гоисњи одмори.У другој половини донесу који закон, крај године и опет празници.Али су цијелу године били енормно и редовно плацени.Заста ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

14.10.2015 07:38

А ја борац прве класе инвалид незапослен на бироу . Јебем те државо дабогда сви ви у Хагу завршили а паре потрошили на лијекове себи и својима и немогло вам бити .

ОДГОВОРИТЕ