Otpremnine po zakonu preko leđa građana

Podaci Centra za istraživačko novinarstvo pokazuju da su 23 funkcionera koji su radili na rukovodećim pozicijama u državnim ministarstvima, ministri, zamjenici, pomoćnici, savjetnici ministara i sekretari ministarstava dobili gotovo 350 hiljada maraka na ime otpremnina za odlazak u penziju. Pomenuti novac isplaćen je u periodu od 2006. do danas.

Bosna i Hercegovina 13.10.2015 | 23:17
Otpremnine po zakonu preko leđa građana

Aktuelni zakon o platama i naknadama u institucijama BiH predviđa da funkcioneri nakon odlaska u penziju imaju pravo na otpremninu u iznosu šest neto plata.

Pojedinci su po tom osnovu dobili nekoliko hiljada evra. Podaci Centra za istraživačko novinarstvo pokazuju da je odlazak sa funkcije najviše naplatio bivši ministar civilnih poslova Sredoje Nović, više od 14 hiljada evra.

Živko Marijanac bivši zamjenik ministra odbrane prema istim podacima, odlazak sa funkcije naplatio je skoro 13 hiljada evra. Međutim, Marijanac nije otišao u penziju već je preuzeo dužnost u Vijeću naroda Republike Srpske.

Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo nekoliko bivših funkcionera u državnim institucijama dobilo je visoke otpremnine iako su nastavili da rade u drugim institucijama, entitetskim ili lokalne uprave.

Situacija je u mnogim slučajevima preslikana i na nivou Republike Srpske tvrdi poslanik NDP-a Krsto Jandrić.

Slučaj otpremnine koji je posljednji uzburkao javnost jeste otpremnina koju je dobila poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić. Poslanik Majkić po Zakonu je dobila otpremninu od oko 28.000 maraka zbog odlaska u penziju. Dva dana nakon penzionisanja Dušanka Majkić je ponovo stekla status stalno zaposlenog poslanika. Sve po zakonu.

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

dmitar

13.10.2015 15:06

ispitajte koliko je novaca dobio bivsi general Miladin Mijoljcic,..te kakav je status imao posto je prestao da bude nacelnik zajednickog staba OS BiH,....uzeo je vise nego svi ovi pojedinacno,....

ODGOVORITE
Name

Biro

13.10.2015 15:45

Koliko puta se može otići u penziju i da li je zakonito da se svaki put uzima otpremnina..?? A i takvih ima među onima koje nabrajate. I po tri puta čak u penziju su išli, pa ponovo zasnivali radni odnos. A možda i više..!!

ODGOVORITE
Name

LAZAR

13.10.2015 16:18

Ma molim Vas, ako si uzeo otpremninu i otisao u PENZIJU, nema toga zakona da ponovo radis...SVE JE LAŽ Kako ja to nemogu, a nisam imao ni otpremninu. Oni mogu, a običan gradjanin nemoze, molim vas.. FUJ, KO NAM PREDSTAVLJA VLAST, svi su bolji od tih predstavnika. I oni imaju moralno pravo da nesto nakon toga diskutuju...

ODGOVORITE
Name

rodjo

13.10.2015 20:05

Ni slucajno da im se ne isplati ako treba poduplajte.Ljudi su mukotrpnim radom uz velika odricanja sve posteno zaradili. Pola godine se dogovaraju i nesto sastavljaju,pa dolaze goisnji odmori.U drugoj polovini donesu koji zakon, kraj godine i opet praznici.Ali su cijelu godine bili enormno i redovno placeni.Zasta ?????

ODGOVORITE
Name

Sokolac

14.10.2015 07:38

A ja borac prve klase invalid nezaposlen na birou . Jebem te državo dabogda svi vi u Hagu završili a pare potrošili na lijekove sebi i svojima i nemoglo vam biti .

ODGOVORITE