"У БиХ су угрожене слобода изражавања и слобода медија"

Слобода изражавања и слобода медија у Босни и Херцеговини су угрожене, оцијенила је у изјави за Фену у Страсбоургу представница ОСЦЕ-а за слободу медија Дуња Мијатовић.

Босна и Херцеговина 13.10.2015 | 23:18
"У БиХ су угрожене слобода изражавања и слобода медија"

Мијатовић, која је била једна од говорница на конференцији Савјета Европе о слободи изражавања, казала је да је на то указивала више пута.

“Не прође готово ниједан мјесец да немамо напад на новинаре. Наравно, много тога доброг је урађено, а мислим да треба искорисити једну овакву прилику, када БиХ предсједава тако важном организацијом као што је Савјет Европе, да се још више нагласи колико је важно да се поштују слобода изражавања и слобода медија”, навела је Мијатовић.

Додала је да се не ради само о БиХ. Проблем је регион, а наглашава да због безбједносних разлога све више и више "страдају" људска права.

“Зато је потребно пуно урадити да бисмо могли заштитити та своја права. Оно што недостаје јест политичка воља у многим државама које су чланице и Савјет Европе и ОСЦЕ-а, те као представница ОСЦЕ-а за слободу медија нон-стоп указујем на то да без обзира на предивне ријечи које имамо на папиру и резолуције које смо усвојили, потребна је акција у заштити људских права и слобода - закључила је Мијатовић.

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Постено

13.10.2015 14:48

Постено рецено то је највисе изразено у Републици Српској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

13.10.2015 17:00

Да ли је то она Мијатовицка предратна директорица комуналног предузеца Парк у Сарајеву а ратни члан многих државних (Алијиних) институција. Ако јесте,свака јој част докле је догурала ... , а ако није, извињавам се.

Name

Милош

13.10.2015 14:49

Зацетник напада на новинаре је Милорад Додик,висе пута је он напао новинаре него сви политицари заједно!? О овоме треба повести озбиљну дискусију у смислу да је цовјек посијао сјеме зла које је сада незаустављиво!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Брдар

13.10.2015 14:49

ВИ НОВИНАРИ СТЕ ПРИЛИЦНО КРИВИ ЗА СВЕ СТО СЕ ДЕСАВА. ЕВО ПРИМЈЕРА: 4 ГОДИНЕ РАТУЈЕМО ПОД ВОДСТВОМ СДС-А ПРОТИВ БИХ И САРАЈЕВА. ПОСЛИЈЕ РАТА ПОД ВОДСТВОМ СДС-А ВАДИМО МРТВЕ ИЗ ГРОБНИЦА У САРАЈЕВУ А САДА ТАМО РАДИ НА ХИЉАДЕ СРБА . МИЛОРАД ДОДИК ЈЕ ПРОИЗВОД СДС-А!! НИКАДА ГА ОНИ НЕЦЕ СРУСИТИ! СВИ МЕДИЈИ ОВАКО ИЛИ ОНАКО РАДЕ ЗА РЕЗИМЕ У БИХ ДОК СУ СИРОТИЊСКИ СИНОВИ СТВАРАЛИ РС МАФИЈАСИ СУ ЗАУЗИМАЛИ ТУ ИСТУ РС. СВЕ ВИ ТО ЗНАТЕ! ВИ НОВИНАРИ СТЕ ОГЛЕДАЛО ОВОГ ЈАДНОГ ДРУСТВА. СВИ ВИ ЗНАТЕ ДА ЈЕ СА НЕПИСМЕНИМ И ПОЛУГЛАДНИМ НАРОДОМ ЛАКО МАНИПУЛИСАТИ! ЗАХВАЉУЈУЦИ СВИМА ВАМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

13.10.2015 14:51

РТРС је медијским нападима на опозицију је обесмислио новинарска права у РС на начин да су спустили у служби дневне политике. Ништа ту неби било спорно да РТРС није приватно власништво, али пошто сви ми плаћамо тај медиј, понашање РТРС-а је неприхватљиво. РТРС се ставио у службу СНСД-а иако дотични нису освојили ни пола гласачког тијела на изборнима, већ се слепају успомоћу политичких голубова превртача и других ситних локалних трабаната. Овакво РТРС-ово понашање не оправдавају ни ни многи који су гласали за СНСД. Наравно, неко ће рећи да је и у доба када је садашња опозиција била на власти РТРС је био на страни тадашње власти. Јесте, то је истина, али атмосфера није ни изблиза оволико била "напета" колико сада јер тадашњи властодршци као да су бјежали од тога да тероришу народ у РС преко јавног медијског сервиса грађана. Данас са разлогом РТРС може се звати СНСД-визија пошто то нажалост и јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти мора да си...

13.10.2015 15:02

Није овде реч о РТРС-у већ о слободи новинара...у истој ситуацији су сви новинари и ови са БН-а и они са АТВ-а, РТРС-а и уопште свих новинара!!!

Name

Драган

13.10.2015 14:55

Каква слобода медија?Гдје то има?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

13.10.2015 15:19

Дуња Мијатовић се погрешно изразила. Не може слобода медија и изражавања у БиХ да буду угрожени када она никада није ни постојала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рапко

13.10.2015 15:28

Нема оправдања за лицне напад на новинаре и помињање њихових породица у било ком смислу. Али, не могу да не казем да је ртрс заслузио оно сто је јуце рекао Драган Мектиц. Засто је ртрс сутио кад је Милорад Додик небројено пута напао новинаре, засто цуте кад њиховим колегама не допустају да прате пресс конференције у институцијама и зградама које су власниство свих нас?? Да ли је лицни напад и кад за неког казете да је издајник?? При том то гледају и плацају цланови њихових породица. Тад ртрс сути...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

13.10.2015 15:46

Управо тако.Додик је посијао сјеме зла и сада сам зање оно сто је и сијао,укљуцујуци и РТРС!

Name

клапац

13.10.2015 15:47

Није слобода медија угрожена него је 99% новинара полтрон до полтрона, да се не изразим вулгарно. И то приучен полтрон. Добар дио медијских кућа само гледају ко ће дати више пара на напишу огавнији текст или сниме видео или емисију против оног ко није вољан или не може да плати. Медијске куће су у служби политике. Ко нема образа, мора да истрпи и прут на гузици. Тако су и новинари РТРСа овај пут добиле мило за драго. Колико су пута оне испљувале СДС,савез за промјене и истог тог министра?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.10.2015 16:47

Ста се подразумијева слобода медија, пљување по председнику републике без икаквог ваљаног доказа не то није слобода медија то је криминал. Ја сам само овдје навео преДседника али оптуживати било кога без доказа је криминал а тога има у цијелој БиХ и нико јос није одговарао и ако јест то је само симболицно. Мене не интересује као многе бомбастичан наслов овај је украо толико и толико мене интересује само када се на суду доказе таква ствар и тада да је објаве медији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

13.10.2015 17:59

На ком суду гдје ти зивис!

Name

Тачно

13.10.2015 17:25

Слобода изражавања јесте угрожена, истина јесте угрожена, али прво од неких новинара па онда и од других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

14.10.2015 06:48

Господјо ста у БиХ није угрозено.Правда не постоји људска права закон се крси тузит нико немозете јер неце вам тузба проц јер БиХ није правно уредјена дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контрапункт

14.10.2015 11:55

За екстра високу плату коју прима - коју новинари немају - а о дипломираним инжењерима да не говорим - господја има обавезу да пар пута годишње надигне дреку. То је све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоом

14.10.2015 12:04

Дакле невидјена харанга на Мектића због практично ничега. ________ хттп://www.федерална.ба/бхс/вијест/143961/вербални-сукоб-дрзавног-министра-и-новинарке

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоом

14.10.2015 12:22

Погледајте ово. За овакве емисије, Регулаторна агенција за комуникације Босне и Херцеговине (РАК) би требала казнити РТРС. Ово је озбиљан проблем. Ово је дрско и подло. Исјецају оно што им треба и на то калеме своје коментаре умјесто да смо пренесу шта се тамо догадјало. _____ хттп://лат.ртрс.тв/вијести/вијест.пхп?ид=171515

ОДГОВОРИТЕ