"U BiH su ugrožene sloboda izražavanja i sloboda medija"

Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini su ugrožene, ocijenila je u izjavi za Fenu u Strasbourgu predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Bosna i Hercegovina 13.10.2015 | 23:18
"U BiH su ugrožene sloboda izražavanja i sloboda medija"

Mijatović, koja je bila jedna od govornica na konferenciji Savjeta Evrope o slobodi izražavanja, kazala je da je na to ukazivala više puta.

“Ne prođe gotovo nijedan mjesec da nemamo napad na novinare. Naravno, mnogo toga dobrog je urađeno, a mislim da treba iskorisiti jednu ovakvu priliku, kada BiH predsjedava tako važnom organizacijom kao što je Savjet Evrope, da se još više naglasi koliko je važno da se poštuju sloboda izražavanja i sloboda medija”, navela je Mijatović.

Dodala je da se ne radi samo o BiH. Problem je region, a naglašava da zbog bezbjednosnih razloga sve više i više "stradaju" ljudska prava.

“Zato je potrebno puno uraditi da bismo mogli zaštititi ta svoja prava. Ono što nedostaje jest politička volja u mnogim državama koje su članice i Savjet Evrope i OSCE-a, te kao predstavnica OSCE-a za slobodu medija non-stop ukazujem na to da bez obzira na predivne riječi koje imamo na papiru i rezolucije koje smo usvojili, potrebna je akcija u zaštiti ljudskih prava i sloboda - zaključila je Mijatović.

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Posteno

13.10.2015 14:48

Posteno receno to je najvise izrazeno u Republici Srpskoj...

ODGOVORITE
Name

Pitam se

13.10.2015 17:00

Da li je to ona Mijatovicka predratna direktorica komunalnog preduzeca Park u Sarajevu a ratni član mnogih državnih (Alijinih) institucija. Ako jeste,svaka joj čast dokle je dogurala ... , a ako nije, izvinjavam se.

Name

Miloš

13.10.2015 14:49

Zacetnik napada na novinare je Milorad Dodik,vise puta je on napao novinare nego svi politicari zajedno!? O ovome treba povesti ozbiljnu diskusiju u smislu da je covjek posijao sjeme zla koje je sada nezaustavljivo!?

ODGOVORITE
Name

Mirko Brdar

13.10.2015 14:49

VI NOVINARI STE PRILICNO KRIVI ZA SVE STO SE DESAVA. EVO PRIMJERA: 4 GODINE RATUJEMO POD VODSTVOM SDS-A PROTIV BIH I SARAJEVA. POSLIJE RATA POD VODSTVOM SDS-A VADIMO MRTVE IZ GROBNICA U SARAJEVU A SADA TAMO RADI NA HILJADE SRBA . MILORAD DODIK JE PROIZVOD SDS-A!! NIKADA GA ONI NECE SRUSITI! SVI MEDIJI OVAKO ILI ONAKO RADE ZA REZIME U BIH DOK SU SIROTINJSKI SINOVI STVARALI RS MAFIJASI SU ZAUZIMALI TU ISTU RS. SVE VI TO ZNATE! VI NOVINARI STE OGLEDALO OVOG JADNOG DRUSTVA. SVI VI ZNATE DA JE SA NEPISMENIM I POLUGLADNIM NARODOM LAKO MANIPULISATI! ZAHVALJUJUCI SVIMA VAMA!

ODGOVORITE
Name

Direkt

13.10.2015 14:51

RTRS je medijskim napadima na opoziciju je obesmislio novinarska prava u RS na način da su spustili u službi dnevne politike. Ništa tu nebi bilo sporno da RTRS nije privatno vlasništvo, ali pošto svi mi plaćamo taj medij, ponašanje RTRS-a je neprihvatljivo. RTRS se stavio u službu SNSD-a iako dotični nisu osvojili ni pola glasačkog tijela na izbornima, već se slepaju uspomoću političkih golubova prevrtača i drugih sitnih lokalnih trabanata. Ovakvo RTRS-ovo ponašanje ne opravdavaju ni ni mnogi koji su glasali za SNSD. Naravno, neko će reći da je i u doba kada je sadašnja opozicija bila na vlasti RTRS je bio na strani tadašnje vlasti. Jeste, to je istina, ali atmosfera nije ni izbliza ovoliko bila "napeta" koliko sada jer tadašnji vlastodršci kao da su bježali od toga da terorišu narod u RS preko javnog medijskog servisa građana. Danas sa razlogom RTRS može se zvati SNSD-vizija pošto to nažalost i jeste.

ODGOVORITE
Name

Ti mora da si...

13.10.2015 15:02

Nije ovde reč o RTRS-u već o slobodi novinara...u istoj situaciji su svi novinari i ovi sa BN-a i oni sa ATV-a, RTRS-a i uopšte svih novinara!!!

Name

Dragan

13.10.2015 14:55

Kakva sloboda medija?Gdje to ima?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

13.10.2015 15:19

Дуња Мијатовић се погрешно изразила. Не може слобода медија и изражавања у БиХ да буду угрожени када она никада није ни постојала!

ODGOVORITE
Name

rapko

13.10.2015 15:28

Nema opravdanja za licne napad na novinare i pominjanje njihovih porodica u bilo kom smislu. Ali, ne mogu da ne kazem da je rtrs zasluzio ono sto je juce rekao Dragan Mektic. Zasto je rtrs sutio kad je Milorad Dodik nebrojeno puta napao novinare, zasto cute kad njihovim kolegama ne dopustaju da prate press konferencije u institucijama i zgradama koje su vlasnistvo svih nas?? Da li je licni napad i kad za nekog kazete da je izdajnik?? Pri tom to gledaju i placaju clanovi njihovih porodica. Tad rtrs suti...

ODGOVORITE
Name

Nemanja

13.10.2015 15:46

Upravo tako.Dodik je posijao sjeme zla i sada sam zanje ono sto je i sijao,ukljucujuci i RTRS!

Name

klapac

13.10.2015 15:47

Nije sloboda medija ugrožena nego je 99% novinara poltron do poltrona, da se ne izrazim vulgarno. I to priučen poltron. Dobar dio medijskih kuća samo gledaju ko će dati više para na napišu ogavniji tekst ili snime video ili emisiju protiv onog ko nije voljan ili ne može da plati. Medijske kuće su u službi politike. Ko nema obraza, mora da istrpi i prut na guzici. Tako su i novinari RTRSa ovaj put dobile milo za drago. Koliko su puta one ispljuvale SDS,savez za promjene i istog tog ministra?

ODGOVORITE
Name

Zoran

13.10.2015 16:47

Sta se podrazumijeva sloboda medija, pljuvanje po predsedniku republike bez ikakvog valjanog dokaza ne to nije sloboda medija to je kriminal. Ja sam samo ovdje naveo preDsednika ali optuživati bilo koga bez dokaza je kriminal a toga ima u cijeloj BiH i niko jos nije odgovarao i ako jest to je samo simbolicno. Mene ne interesuje kao mnoge bombastičan naslov ovaj je ukrao toliko i toliko mene interesuje samo kada se na sudu dokaze takva stvar i tada da je objave mediji.

ODGOVORITE
Name

bl

13.10.2015 17:59

Na kom sudu gdje ti zivis!

Name

Tačno

13.10.2015 17:25

Sloboda izražavanja jeste ugrožena, istina jeste ugrožena, ali prvo od nekih novinara pa onda i od drugih.

ODGOVORITE
Name

snouden

14.10.2015 06:48

Gospodjo sta u BiH nije ugrozeno.Pravda ne postoji ljudska prava zakon se krsi tuzit niko nemozete jer nece vam tuzba proc jer BiH nije pravno uredjena drzava.

ODGOVORITE
Name

kontrapunkt

14.10.2015 11:55

Za ekstra visoku platu koju prima - koju novinari nemaju - a o diplomiranim inženjerima da ne govorim - gospodja ima obavezu da par puta godišnje nadigne dreku. To je sve.

ODGOVORITE
Name

zoom

14.10.2015 12:04

Dakle nevidjena haranga na Mektića zbog praktično ničega. ________ http://www.federalna.ba/bhs/vijest/143961/verbalni-sukob-drzavnog-ministra-i-novinarke

ODGOVORITE
Name

zoom

14.10.2015 12:22

Pogledajte ovo. Za ovakve emisije, Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) bi trebala kazniti RTRS. Ovo je ozbiljan problem. Ovo je drsko i podlo. Isjecaju ono što im treba i na to kaleme svoje komentare umjesto da smo prenesu šta se tamo dogadjalo. _____ http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=171515

ODGOVORITE