Анализа: Сезона освјете? Партизан, Челси и Јуве у најтежим позицијама!

Али права катастрофа је у Пољској! Ако се по јесени познаје пролеће, онда ће ово бити сезона великих промена на европској фудбалској мапи.

Фудбал 15.10.2015 | 00:00
Анализа: Сезона освјете? Партизан, Челси и Јуве у најтежим позицијама!

Свако коло по један бод минуса у односу на лидера и највећег ривала. Српски шампион Партизан се баш „уканалио“ на домаћем фронту ове сезоне. Јесен каква се не памти у Хумској у последњих 15 година.

У српском фудбалу је 12 бодова предности ненадокнадив заостатак и само нови систем такмичења подгрејава малу наду црно-белима да ће одбранити титулу када се бодови на пролеће буду делили на пола. Упркос добрим издањима и победама у Лиги Европе, оно што највише брине навијаче Партизана су партије у домаћем првенству. По свему судећи од историјске титуле којом би се престигла Црвена звезда на вечној листи шампиона наше државе неће бити ништа.

Свесни су тога и у Партизану, па већ за децембар се спрема долазак Вељка Пауновића на клупу који ће имати полусезону да кондослидује редове када кормило напусти Зоран Милинковић.

Ипак, ако је за утеху црно-белима, они нису једини шампион у Европи којем се после очајних јесењих издања љуља трон. Чак припадају проблематичној већини у европском фубалу. Само ретки шампиони попут Олимпијакоса, Пари Сен Жермена, Плзења, кијевског Динама, Мидтјиланда, Тренчина или Макабија из Тел Авива су наставили у истом стилу где су стали прошле позиције и држе лидерске позиције у својим националним шампионатима. Остатак шампиона широм Старог континента углавном кризира.

Партизан је ту међу најктритичнијим клубовима. У пет најгорих. Лошију јесен имају само пољски Лех, норвешки Молде и мађарски Видеотон. С тим што треба истаћи да Молде није у равноправној ситуацији јер је првенство Норвешке ушло у финиш, за разлику од остатка Европе. Слична ситуација је и са шведским Малмеом.

Утеху црно-белима може да представља поглед на првенствене лествице у Пољској и Мађарској. Поготово у Пољској где актуелни првак Лех има тотално катастрофалан старт сезоне. За лидером Пјастом после 11 кола касни навероватна 22 бода! Лех се налази на последњем месту на табели са само пет бодова! Очајан је и мађарски Видеотон који има 19 бодова мањка у подносу на првопалсирани Френецварош и практично је већ предао круну.

Потом на ред долази Партизан. А иза њега гиганти Челси и Јувентус који су баш лоше отворили сезону и већ касне по 10 бодова за лидерима у Премијер лиги и Серији А. Док за Јуве и даље многи прогнозирају да ће надокнадити бодовни минус, Челсију се баш и не дају превелике шансе.

Зоран Милинковић вероватно саосећа са Алегријем и Мурињом зна како им је. Уосталом и популарни Киза ове јесени попут Алегрија побеђује у Европи, али му нешто не иде у домаћем првенству. А већ у јануару би на тржишту слободног рада могао да му се придружи господин Посебни.

ПОЉСКА - шампион Лех је 22 бода иза лидера Пјаста
НОРВЕШКА - шампион Молде је 21 бод иза лидера Розенборга
МАЂАРСКА - шампион Видеотон је 19 бодова иза лидера Ференцвароша
СРБИЈА - шампион Партизан је 12 бодова иза лидера Црвене звезде
ШВЕДСКА - шампион Малме је 12 бодова иза лидера Норћепинга
ИТАЛИЈА - шампион Јувентус је 10 бодова иза лидера Фјорентине
ЕНГЛЕСКА - шампион Челси је 10 бодова иза лидера Манчестер Ситија
РУСИЈА - шампион Зенит је осам бодова иза лидера ЦСКА
СЛОВЕНИЈА - шампион Марибор је седам бодова иза лидера Олимпије
ПОРТУГАЛИЈА - шампион Бенфика је пет бодова иза лидера Порта и Спортинга
БЕЛГИЈА - шампион Гент је три бода иза лидера Остендеа
БИХ - шампиона Сарајево је три бода иза лидера Слободе
РУМУНИЈА - шампион Стеауа је два бода иза лидера Астре
ХОЛАНДИЈА - шампион ПСВ је два бода иза лидера Ајакса и Фајенорда
ТУРСКА - шампион Галатасарај је два бода иза лидера Бештикташа
АУСТРИЈА - шампион Ред Бул Салцбург је један бод иза лидера Рапида
ШКОТСКА - шампион Селтик је један бод иза лидера Абердин
БУГАРСКА - шампион Лудогорец је један бод иза лидера Левског
ШПАНИЈА - шампион Барселона је један бод иза лидера Виљареала
ЦРНА ГОРА - шампион Рудар је један бод иза лидера Младости
МАКЕДОНИЈА - шампион Вардар је један бод иза лидера Шкендије

Коментари / 0

Оставите коментар