Analiza: Sezona osvjete? Partizan, Čelsi i Juve u najtežim pozicijama!

Ali prava katastrofa je u Poljskoj! Ako se po jeseni poznaje proleće, onda će ovo biti sezona velikih promena na evropskoj fudbalskoj mapi.

Fudbal 15.10.2015 | 00:00
Analiza: Sezona osvjete? Partizan, Čelsi i Juve u najtežim pozicijama!

Svako kolo po jedan bod minusa u odnosu na lidera i najvećeg rivala. Srpski šampion Partizan se baš „ukanalio“ na domaćem frontu ove sezone. Jesen kakva se ne pamti u Humskoj u poslednjih 15 godina.

U srpskom fudbalu je 12 bodova prednosti nenadoknadiv zaostatak i samo novi sistem takmičenja podgrejava malu nadu crno-belima da će odbraniti titulu kada se bodovi na proleće budu delili na pola. Uprkos dobrim izdanjima i pobedama u Ligi Evrope, ono što najviše brine navijače Partizana su partije u domaćem prvenstvu. Po svemu sudeći od istorijske titule kojom bi se prestigla Crvena zvezda na večnoj listi šampiona naše države neće biti ništa.

Svesni su toga i u Partizanu, pa već za decembar se sprema dolazak Veljka Paunovića na klupu koji će imati polusezonu da kondosliduje redove kada kormilo napusti Zoran Milinković.

Ipak, ako je za utehu crno-belima, oni nisu jedini šampion u Evropi kojem se posle očajnih jesenjih izdanja ljulja tron. Čak pripadaju problematičnoj većini u evropskom fubalu. Samo retki šampioni poput Olimpijakosa, Pari Sen Žermena, Plzenja, kijevskog Dinama, Midtjilanda, Trenčina ili Makabija iz Tel Aviva su nastavili u istom stilu gde su stali prošle pozicije i drže liderske pozicije u svojim nacionalnim šampionatima. Ostatak šampiona širom Starog kontinenta uglavnom krizira.

Partizan je tu među najktritičnijim klubovima. U pet najgorih. Lošiju jesen imaju samo poljski Leh, norveški Molde i mađarski Videoton. S tim što treba istaći da Molde nije u ravnopravnoj situaciji jer je prvenstvo Norveške ušlo u finiš, za razliku od ostatka Evrope. Slična situacija je i sa švedskim Malmeom.

Utehu crno-belima može da predstavlja pogled na prvenstvene lestvice u Poljskoj i Mađarskoj. Pogotovo u Poljskoj gde aktuelni prvak Leh ima totalno katastrofalan start sezone. Za liderom Pjastom posle 11 kola kasni naverovatna 22 boda! Leh se nalazi na poslednjem mestu na tabeli sa samo pet bodova! Očajan je i mađarski Videoton koji ima 19 bodova manjka u podnosu na prvopalsirani Frenecvaroš i praktično je već predao krunu.

Potom na red dolazi Partizan. A iza njega giganti Čelsi i Juventus koji su baš loše otvorili sezonu i već kasne po 10 bodova za liderima u Premijer ligi i Seriji A. Dok za Juve i dalje mnogi prognoziraju da će nadoknaditi bodovni minus, Čelsiju se baš i ne daju prevelike šanse.

Zoran Milinković verovatno saoseća sa Alegrijem i Murinjom zna kako im je. Uostalom i popularni Kiza ove jeseni poput Alegrija pobeđuje u Evropi, ali mu nešto ne ide u domaćem prvenstvu. A već u januaru bi na tržištu slobodnog rada mogao da mu se pridruži gospodin Posebni.

POLJSKA - šampion Leh je 22 boda iza lidera Pjasta
NORVEŠKA - šampion Molde je 21 bod iza lidera Rozenborga
MAĐARSKA - šampion Videoton je 19 bodova iza lidera Ferencvaroša
SRBIJA - šampion Partizan je 12 bodova iza lidera Crvene zvezde
ŠVEDSKA - šampion Malme je 12 bodova iza lidera Norćepinga
ITALIJA - šampion Juventus je 10 bodova iza lidera Fjorentine
ENGLESKA - šampion Čelsi je 10 bodova iza lidera Mančester Sitija
RUSIJA - šampion Zenit je osam bodova iza lidera CSKA
SLOVENIJA - šampion Maribor je sedam bodova iza lidera Olimpije
PORTUGALIJA - šampion Benfika je pet bodova iza lidera Porta i Sportinga
BELGIJA - šampion Gent je tri boda iza lidera Ostendea
BIH - šampiona Sarajevo je tri boda iza lidera Slobode
RUMUNIJA - šampion Steaua je dva boda iza lidera Astre
HOLANDIJA - šampion PSV je dva boda iza lidera Ajaksa i Fajenorda
TURSKA - šampion Galatasaraj je dva boda iza lidera Beštiktaša
AUSTRIJA - šampion Red Bul Salcburg je jedan bod iza lidera Rapida
ŠKOTSKA - šampion Seltik je jedan bod iza lidera Aberdin
BUGARSKA - šampion Ludogorec je jedan bod iza lidera Levskog
ŠPANIJA - šampion Barselona je jedan bod iza lidera Viljareala
CRNA GORA - šampion Rudar je jedan bod iza lidera Mladosti
MAKEDONIJA - šampion Vardar je jedan bod iza lidera Škendije

Komentari / 0

Ostavite komentar