"Србију чуди приступ партнера са Запада"

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да за Србију неће бити прихватљиво ако не буде промењена преговарачка платформа ЕУ за поглавље 35.

Србија 13.10.2015 | 10:50
"Србију чуди приступ партнера са Запада"

Оно се односи на наставак дијалога Приштине и Београда, примену Бриселског споразума и нормализацију односа Косова и Србије.

"Сви добро знају докле Србија може да иде. Србија може да иде до оне линије статусне неутралности. Јасно је речено да ништа што није договорено у Бриселу неће моћи да буде у преговарачкој платформи. На срећу, ту је и пет земаља које нису признале Косово", рекао је Дачић за РТС.

Он је рекао да формално процедура дозвољава да се о платформи ЕУ изјасне државе чланице, али да је сасвим извесно да ће бити извесних промена тог текста, и да о њему треба да се изјасни Европски савет и земље чланице до децембра.

Дачић је казао да Србију чуди приступ земаља и партнера са Запада који мењају текст преговарачке платформе без информисања Србије.

"Ми не морамо да се слажемо око свега, али приступ мора да буде пријатељски и партнерски и то је оно што ми замерамо земљама са запада које су признале Косово, зато што не раде уз договор и сагласност са Србијом", навео је Дачић.

На питање да ли нови предлог платформе за преговоре отвара пут Косова ка чланству УН, Дачић је рекао да то није могуће, јер је за пуноправно чланство потребна одлука СБ, где постоји институт вета.

"Да тога није вероватно би то био следећи корак", казао је Дачић.

Упитан у којој би још међународној организацији Косово могло да затражи чланство Дачић је казао да би то могао бити Савет Европе, али да то није једноставно, као што ни Генерална конференција о Унеско неће бити једноставна, јер је потребна сагласност две трећине чланица.

Када је реч о одржавању избора у Србији Дачић је рекао да од премијера Србије зависи да ли ће их бити, а да се он лично принципијелно већ годинама залаже да се земља уведе у редовне изборне циклусе.

"С друге стране та политчка нестабилност може да буде разлог за изборе, али и разни притисци који се могу вршити на нашу земљу споља. Где Влада или премијер тражи једно изјашњавање народа о начину на који Србија покушава да реши све те проблеме", казао Дачић.

(Агенције)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

тип топ министар

13.10.2015 08:56

А шта је са оним актовкама пуним дојч марака и миша бананом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

13.10.2015 09:02

Србија окрените се Русији и Кини да вас стите и видецете ста це и како да буде

ОДГОВОРИТЕ
Name

QУИА РЕГИ ПАТРИАЕQУЕ РЕМИТТАТ

13.10.2015 09:22

Србију чуди...?! Мене чуди да Србију (Дачића) чуди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс

13.10.2015 10:47

Србе ниста не цуди ,све нам је јасно и Запад треба вас клерофасисте да побије све одреда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

13.10.2015 12:51

Паметног човјека који држи до свога народа и познаје гео политику И дипломатију нема шта да чуди. Србија умјесто да је заштиту својих интереса покушала да обезбеди уз подршку својих Пријатеља: Русије и Кине, она србске интересе покушава да одбрани удварајући се србским непријатељима на штету СРБског Народа. То није дипломатија већ вазалски однос и потчињеност садашњих власти Републике СРБије њезиним непријатељима. Узалудно се зато СРБија труди да од непријатеља СРБског Народа направи своје лажне пријатеље и грдно греши што игнорише пружену руку доказано Пријатеља братске Русије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

13.10.2015 13:30

Па нећеш онда никад ни уци у ЕУ. Загрли Русију и чути. Ви и Косово висе. Одреци се тога треба, а ако га не признаш, нема у Европу. Захвали Милошевићу који га продао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михало Микић

13.10.2015 16:29

Маринко, ја верујем да многи СРБи који добровољно или силом околности у којима се налазе годинама живе у земљама Западне Европе незнају сврху и прави смисао њезиног постојања, и право наличје ЕУ. Идејни отац ЕЗ народа је Адолф Хитлер. Идеје које Хитлер није успио да оствари ратом, Њемачка је успјела уз помоћ Америке највећим дјелом да оствари преко своје економске моћи без испаљеног метка у миру. Када би Срби радили толико пуно у својој земљи као што они сада раде на Западу, Срби би постали веома брзо најбогатији народ на свијету. Већина Срба тражи преко хлеба погаче и зато изгубе веома брзо попут коцкара и оно мало богаство које имају.Многи Срби погрешно мисле ако Србија униђе у ЕУ да ће ЕЗ тада Србију и њезине грађане издржавати, да ће они да живе без зноја и мотике као што се живјело некада у богатим земљама на Западу. Нема од тога ништа. УЗДАЈТЕ СЕ САМО УСЕ И У СВОЈЕ КЉУСЕ!

Name

ВРС РВИ

14.10.2015 00:00

Више су ми се сви попели на главу са том ЕУ и западом. Нема тамо "објешених комада" како се каже. Мораш крваво зарадити сваки евро поготово у задњих 15ак година. Да не пишем колико нам мисле добро и то читаво вријеме показују. Овом Дачићу и Вучићу треба то нацртати или можда имају неке друге "идеје"

ОДГОВОРИТЕ