"Srbiju čudi pristup partnera sa Zapada"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da za Srbiju neće biti prihvatljivo ako ne bude promenjena pregovaračka platforma EU za poglavlje 35.

Srbija 13.10.2015 | 10:50
"Srbiju čudi pristup partnera sa Zapada"

Ono se odnosi na nastavak dijaloga Prištine i Beograda, primenu Briselskog sporazuma i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

"Svi dobro znaju dokle Srbija može da ide. Srbija može da ide do one linije statusne neutralnosti. Jasno je rečeno da ništa što nije dogovoreno u Briselu neće moći da bude u pregovaračkoj platformi. Na sreću, tu je i pet zemalja koje nisu priznale Kosovo", rekao je Dačić za RTS.

On je rekao da formalno procedura dozvoljava da se o platformi EU izjasne države članice, ali da je sasvim izvesno da će biti izvesnih promena tog teksta, i da o njemu treba da se izjasni Evropski savet i zemlje članice do decembra.

Dačić je kazao da Srbiju čudi pristup zemalja i partnera sa Zapada koji menjaju tekst pregovaračke platforme bez informisanja Srbije.

"Mi ne moramo da se slažemo oko svega, ali pristup mora da bude prijateljski i partnerski i to je ono što mi zameramo zemljama sa zapada koje su priznale Kosovo, zato što ne rade uz dogovor i saglasnost sa Srbijom", naveo je Dačić.

Na pitanje da li novi predlog platforme za pregovore otvara put Kosova ka članstvu UN, Dačić je rekao da to nije moguće, jer je za punopravno članstvo potrebna odluka SB, gde postoji institut veta.

"Da toga nije verovatno bi to bio sledeći korak", kazao je Dačić.

Upitan u kojoj bi još međunarodnoj organizaciji Kosovo moglo da zatraži članstvo Dačić je kazao da bi to mogao biti Savet Evrope, ali da to nije jednostavno, kao što ni Generalna konferencija o Unesko neće biti jednostavna, jer je potrebna saglasnost dve trećine članica.

Kada je reč o održavanju izbora u Srbiji Dačić je rekao da od premijera Srbije zavisi da li će ih biti, a da se on lično principijelno već godinama zalaže da se zemlja uvede u redovne izborne cikluse.

"S druge strane ta politčka nestabilnost može da bude razlog za izbore, ali i razni pritisci koji se mogu vršiti na našu zemlju spolja. Gde Vlada ili premijer traži jedno izjašnjavanje naroda o načinu na koji Srbija pokušava da reši sve te probleme", kazao Dačić.

(Agencije)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

tip top ministar

13.10.2015 08:56

A šta je sa onim aktovkama punim dojč maraka i miša bananom?

ODGOVORITE
Name

Strasno

13.10.2015 09:02

Srbija okrenite se Rusiji i Kini da vas stite i videcete sta ce i kako da bude

ODGOVORITE
Name

QUIA REGI PATRIAEQUE REMITTAT

13.10.2015 09:22

Србију чуди...?! Мене чуди да Србију (Дачића) чуди!

ODGOVORITE
Name

vrs

13.10.2015 10:47

Srbe nista ne cudi ,sve nam je jasno i Zapad treba vas klerofasiste da pobije sve odreda.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

13.10.2015 12:51

Паметног човјека који држи до свога народа и познаје гео политику И дипломатију нема шта да чуди. Србија умјесто да је заштиту својих интереса покушала да обезбеди уз подршку својих Пријатеља: Русије и Кине, она србске интересе покушава да одбрани удварајући се србским непријатељима на штету СРБског Народа. То није дипломатија већ вазалски однос и потчињеност садашњих власти Републике СРБије њезиним непријатељима. Узалудно се зато СРБија труди да од непријатеља СРБског Народа направи своје лажне пријатеље и грдно греши што игнорише пружену руку доказано Пријатеља братске Русије!

ODGOVORITE
Name

Marinko

13.10.2015 13:30

Pa nećeš onda nikad ni uci u EU. Zagrli Rusiju i čuti. Vi i Kosovo vise. Odreci se toga treba, a ako ga ne priznaš, nema u Evropu. Zahvali Miloševiću koji ga prodao!

ODGOVORITE
Name

Mихало Микић

13.10.2015 16:29

Маринко, ја верујем да многи СРБи који добровољно или силом околности у којима се налазе годинама живе у земљама Западне Европе незнају сврху и прави смисао њезиног постојања, и право наличје ЕУ. Идејни отац ЕЗ народа је Адолф Хитлер. Идеје које Хитлер није успио да оствари ратом, Њемачка је успјела уз помоћ Америке највећим дјелом да оствари преко своје економске моћи без испаљеног метка у миру. Када би Срби радили толико пуно у својој земљи као што они сада раде на Западу, Срби би постали веома брзо најбогатији народ на свијету. Већина Срба тражи преко хлеба погаче и зато изгубе веома брзо попут коцкара и оно мало богаство које имају.Многи Срби погрешно мисле ако Србија униђе у ЕУ да ће ЕЗ тада Србију и њезине грађане издржавати, да ће они да живе без зноја и мотике као што се живјело некада у богатим земљама на Западу. Нема од тога ништа. УЗДАЈТЕ СЕ САМО УСЕ И У СВОЈЕ КЉУСЕ!

Name

VRS RVI

14.10.2015 00:00

Više su mi se svi popeli na glavu sa tom EU i zapadom. Nema tamo "obješenih komada" kako se kaže. Moraš krvavo zaraditi svaki evro pogotovo u zadnjih 15ak godina. Da ne pišem koliko nam misle dobro i to čitavo vrijeme pokazuju. Ovom Dačiću i Vučiću treba to nacrtati ili možda imaju neke druge "ideje"

ODGOVORITE