Трагедија у Какњу: Погинула четири рудара

Несрећа у Руднику мрког угља Какањ у којој су четири рудара погинула, а два повријеђена десила се на око 105 метара дубине, потврдио је на конференцији за медије одржаној данас у погону Хаљинићи федерални инспектор Ферид Османовић.

Босна и Херцеговина 13.10.2015 | 23:23
Трагедија у Какњу: Погинула четири рудара

У јами се налазило 28 рудара, а на градилишту рударске просторије за смјештај рударске опреме радило је седам рудара.

"У једном тренутку десило се изненадно одвајање те је дошло до урушавања дрвене подграде директно на раднике који су се налазили на том подручју. Чета радника је настрадала, а два радника задобила су лакше и теже повреде", додао је Османовић. Након пада подграде камење се обрушило на рударе.

Чета за спашавање је изнијела погинуле, јама тренутно не ради, а у наредном периоду провест ће се истрага о томе како је дошло до ове рударске несреће.

В. д. директора РМУ Какањ Касим Алајбеговић је поручио: "Нажалост, несреће су пратећа појава овог рударског заната и ми смо изгубили четири комората. Иза погинулих су остале жене и дјеца, а како је већ инспектор казао, десило се у јами у којој није експлоатација, при изради треће коморе за смјештај трафостанице"

У име радника Електропривреде БиХ и у своје име саучешће породицама погинулих изразио је в. д. директора Бајазит Јашаревић.

"У ових 40 дана Управе ЕП БиХ усагласили смо концепт подршке рудницима који би значио и програм хитног улагања и израду плана пословања за сваки од рудника како бисмо одлучно ушли у инвестирање и сваки од рудника довели у подручје доброг пословања. Овај концепт нема алтернативу. Без инвестирања зауставила би се производња енергије. По хитном поступку ће се приступити инвестирању сигурности рудницима. Вјерујем да ћемо за шест мјесеци или годину имати нову слику рудника", обећао је Јашаревић.

У Какањ је данас поводом овог немилог догађаја дошао и федерални премијер Фадил Новалић који је поручио да се историја несрећа мора прекинути.

"Догодила се несрећа која према првим сазнањима није класична, није се догодила усљед експлозије, већ у зони комуникације, изван зоне копања, али однијела је четири живота. Сам поздрав рудара 'сретно' говори да је ово опасан посао. 'Сретно' није било довољно да они изађу из јаме и овом приликом упућујем искрено саучешће. Збрињавање њихових породица неће бити проблем, ја сам овдје у име државе да се побринем за то", казао је Новалић и додао да је сигурност у рудницима била једина тема од почетка рада нове управе рудника, а главни циљ енергетске политике обнављање и улагање у руднике.

(Клиx.ба) 

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

13.10.2015 06:57

Коментар није мој пренесен са једног другог портала : "Задњи пут кад је погинуло 5 рудара у Зеници ево сви су већ заборавили, та федерална инспекција није НИКОГА ПРИЈАВИЛА, а тужилаштво НИКОГА ОПТУЖИЛО ! Не дај Боже да су их Срби убили колика би дрека и помама за осветом била !! Реис би сваких 5 минута био на ТВ ко Додик на Тзв. РТРС ! Него да не скрећем са теме, шта ће сад нити са одговорним ? Исто као и прошле године. НИШТА. ПА гдје сте видјели да дјеца подобних гину у рудницима ? Да треба да гину гинула би у протеклом рату, а не била у исламским земљама на студирању ! Па није их наша држава којој треба кадрова скупо школовала да погину !!!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се питам се

13.10.2015 07:43

А какве везе са овим има Милорад,молићу лијепо?

Name

РЕ Едо

13.10.2015 08:16

Ти стварно пуно паметујеш

Name

Мегдан

13.10.2015 08:29

Вецег јадника од тебе нема

Name

питај се

13.10.2015 09:08

Питај и само скитај.

Name

босанац

13.10.2015 10:08

Едо потпуно истина сто си написао.Бакиру није вазно сто људи гину,њему је битно да он управља тим ресурсима гдје се несто производи.На поцетку мандата одмах је отјерао Комсицеве људе,да заузме Е - привреду телеком и друго.

Name

СЕРАФИМ

13.10.2015 07:05

Ста и за ког тајкуна копају кад изгину дрзави на ледја док копају са тајкунима под сатор на пиву и пецење уз музику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бивши

13.10.2015 07:49

Радили су ноћну смјену. Да би се тајкун што више обогатио. Трагедија за трагедијом и то неће престати. Не сјећам се кад су рудари изгинули у бившој Југославији, у оном систему. Збиља се не сјећам. Ма да, они су крили трагедије, нису објављивали. Данас, у овом тамном вилајету и септичкој јами пуној до врха све мора бити наопако јер тако жели народ а народ се пита, на изборим наравно. Свако мало изгину рудари или се сруши авион, или негдје нешто експлодира или воз излети из шина. Нека овим људима њихове корупције, јесу је узгојили свака им част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бивши

13.10.2015 09:00

У бившој Југославији на послу је погинуло близу двије хиљаде рудара. Једна од највећих несрећа десила се прије 25 година у руднику Крека када је погинуло 180 рудара чија је просјечна старост била 27 година.

Name

Драган

13.10.2015 09:04

@ Бивши:Не лупај! 180 рудара је погинуло 1990. у Мрамору. Од кад постоје рудници, постоје и несреће. Искрено саучешће породицама и пријатељима погинулих!

Name

Политика

13.10.2015 08:08

Политика је за ово крива, као за многе остале ствари. Рудари свакодневно говоре о тешким условима у којим раде. Неко МОРА за ово одговарати. Рахмет им души.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сенад

13.10.2015 10:06

РЕ ЕДО Не паметуј зивота ти несреце се догадјају свугдје у свијету , на залост каква нам је дрзава такви и рудници , породици погинулих искрено сауцесце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Франкфурт

13.10.2015 12:14

У Америци задњи пут 1910..Енглеска 1913..кад ти то си цуо да у Француској Њемацкој итд гину...гину по Замби Конгу дај бога ти

Name

радник

13.10.2015 11:06

За ове што тролују да се несреће свугдје дешавају. Како вас није срамота!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.10.2015 11:48

@ радник: Пријатељу, није то трол - то је тужна истина! Рударски посао је скопчан са ризиком. Људи гину и остају инвалиди у рудницима од Аустралије до Аљаске. То ти је као и са полицајцима - гину и у најуређенијим државама. Друга прича је да ли ја кажем да су услови за рад и плате рударима у БиХ адекватни. Нису, пријатељу, ни изблиза! Опет ћу рећи: Саучешће породицама, погинулим покој душама!

Name

Сенад

13.10.2015 13:15

А ови сто БиХ пореде са Америком , Француском или Канадом зелим само да казем ово је БиХ и све је овдје лосије од тих земаља и заиста је смијесно поредјење

ОДГОВОРИТЕ
Name

абц

14.10.2015 00:05

Бас Босње потерао малер за малером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

14.10.2015 06:17

Туга до неба!Сауцесце породици!

ОДГОВОРИТЕ