Једна цијена на рафу, а друга на каси

Све чешћи трикови са обележавањем ценовника, мање пажљиви купци плаћају цех. Не постоји стандардно означавање, величина бројева и слова...

Србија 13.10.2015 | 07:14
Једна цијена на рафу, а друга на каси

ЈЕДНА цена на рафу, а друга на каси. И даље овако трговци збуњују потрошаче. Посебну збрку праве акцијске цене, које се не "скину" на време, па купац често мора да издвоји и дупло више од оног што је планирао. А како не постоји стандардно означавање ценовника, нити величина бројева и слова, злоупотребе у продавницама су - свакодневне. Зато се муштеријама саветује само да отворе четворе очи.

Према нашим прописима, Законом о трговини, прописано је да је трговац дужан да на јасан, несумњив, лако уочљив и читљив начин истакне продајну цену робе или услуга.

- Одредбама Закона о трговини није прописана величина слова, или величина поља на којем мора да буде исписана цена, као што је на пример прописано за декларисање хране, али је недвосмислено да истакнута цена мора да буде уочљива и лако читљива - каже за "Новости" Мирјана Дамјановић, тржишни инспектор, координатор Одељења за општи надзор Тржишне инспекције.

Уколико трговац нуди посебне повољности при куповини робе и услуга, дужан је под претњом прекршајне одговорности да их јасно и видљиво истакне, наведе услове за њихово остваривање и да их се придржава.

- У току ове године, у првих девет месеци тржишна инспекција је примила 4.585 пријава грађана и предузећа - истиче Дамјановић. - Од тога 258 пута, грађани су се жалили да није била истакнута цена, и да су доведени у заблуду. То је, иначе, пад у односу на 2014. годину, када је поднето 275 пријава грађана.

Код акцијских снижења, понуда мора да садржи и претходну и тренутну цену. Тржишни инспектори истичу да је прописима у Србији регулисано да трговац не сме да доведе потрошача у заблуду у погледу продајне цене, односно услова под којим може да оствари одређени попуст.

Центар потрошача Србије сматра да је уобичајена "игра" трговаца са ценама и да ту они мање пажљиви плате цех. Посебно када иду у такозавне "велике" куповине пива, сокова, намаза, кондитора, кафе, сирева, зачина... Неко ко купује недељно или месечно следовање нема шансе да примети "варку".

- Јављају нам се љути потрошачи, који мисле да купују на акцији, али тек када дођу до касе виде да у ствари плаћају пуну цену неког производа - каже Вера Вида, председница ЦЕПС-а. - Реакције касирки су често веома непримерене, попут "Зашто не гледате која је цена", "Немојте да нас задржавате", "Прави се гужва на каси"... Тек када на инсистирање потрошача оду до рафа, где се налази спорна цена, схвате да је то грешка трговаца.

Петар Богосављевић из Покрета за заштиту потрошача истиче да цена испод производа обавезује продавца да је наплати. У случају спора треба се јавити тржишној инспекцији.

КАЗНЕ

* Купац који мисли да је преварен, може врло лако да поднесе пријаву тржишној инспекцији, а казне за ове прекршаје, односно привредне преступе су позамашне.

* Закони прописују казне за прекршај у распону од 300.000 до 2.000.000 динара за правно лице и 50.000 до 150.000 динара за одговорно лице и 50.000 до 500.000 динара за предузетника.

* Надлежни суд води поступак против пријављених привредних субјеката и изриче казне у законском распону.

(Вечерње новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

поп

13.10.2015 05:24

У Бингу у Самцу то је нормална појава, вара ју нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Поп

13.10.2015 05:54

Није то само појава у Бингу, свугдје су трговци мегаломани, узимају од државе, краду порез, своје потрошаче варају лажним цијенама, а када им то рекламираш онда кажу да је каса погријешила, а инспекције нигдје, ни близу, на жалост, крајњи потрошач увијек све плаћа.

Name

ВРС РВИ

13.10.2015 08:10

У задњих мјесец два када нешто купим дешавају ми се исте ствари. Ако би рачун требао изаћи око 10км (10 фенинга мање више) изађе преко 12км. Чак су почели хљеб продавати 200гр мањи за исту цјену а онај запакован у нилон скупље. Мора човјек са собом носити дигитрон. Баш је занимљиво како каса увјек погријеши на рачун купца а никада супротно. Узети 20% више него што је цјена на фафовима је пљачка. 20%, мало ли је?!

Name

Стоп трговачким преварама

13.10.2015 06:43

Кад ти на каси кажу већу цену одеш полословођи. или неком њиовом шефу и покажаш мању цену на рафу. онда они увиде да трик није успео. само не треба прихватити плаћање, побунити се на каси пред свима, нека сви виде, не треба бити конформиста, ћутати и тршити, нећи ни за пола марке да ме преваре. Кад се так сви буду побинули, више неће моћи да се служе овим триковима. Значи кад треба неко да се превари и навуче да купи нешто, приказати му да је јефтиније, а кад треба да плати саопштити му на касу скупу цену. Е, па господо неће тако више моћи! Увијек се праве луди, као остала је случајно грешком незамијењена цијена. они не раде ништа друго него из досаде смишљају преваре и тим продавницама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

13.10.2015 07:17

Ресторан "Бањалуцки сплав" једна цијена на WWW... а друга на рацу,не идите тамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА

13.10.2015 08:23

Вецином је тако у великим продавницама. И када дођеш на касу, играју на ту карту да нећеш одустати и да ћеш купити производ. Но, није проблем касерки га вратити. Нема закона и раде шта хоће

ОДГОВОРИТЕ
Name

купац

13.10.2015 08:50

У Бингу у Приједору иста ствар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

13.10.2015 14:44

Цијена теско уоцљива или је уопсте и нема, дрзе исти артикал на два, три мјеста а цијена само на једном. Некада ни саме продавацице нам не могу помоци да знамо цијену прије доласка на касу.МАРКЕТ БИНГО САМАЦ.

ОДГОВОРИТЕ