Jedna cijena na rafu, a druga na kasi

Sve češći trikovi sa obeležavanjem cenovnika, manje pažljivi kupci plaćaju ceh. Ne postoji standardno označavanje, veličina brojeva i slova...

Srbija 13.10.2015 | 07:14
Jedna cijena na rafu, a druga na kasi

JEDNA cena na rafu, a druga na kasi. I dalje ovako trgovci zbunjuju potrošače. Posebnu zbrku prave akcijske cene, koje se ne "skinu" na vreme, pa kupac često mora da izdvoji i duplo više od onog što je planirao. A kako ne postoji standardno označavanje cenovnika, niti veličina brojeva i slova, zloupotrebe u prodavnicama su - svakodnevne. Zato se mušterijama savetuje samo da otvore četvore oči.

Prema našim propisima, Zakonom o trgovini, propisano je da je trgovac dužan da na jasan, nesumnjiv, lako uočljiv i čitljiv način istakne prodajnu cenu robe ili usluga.

- Odredbama Zakona o trgovini nije propisana veličina slova, ili veličina polja na kojem mora da bude ispisana cena, kao što je na primer propisano za deklarisanje hrane, ali je nedvosmisleno da istaknuta cena mora da bude uočljiva i lako čitljiva - kaže za "Novosti" Mirjana Damjanović, tržišni inspektor, koordinator Odeljenja za opšti nadzor Tržišne inspekcije.

Ukoliko trgovac nudi posebne povoljnosti pri kupovini robe i usluga, dužan je pod pretnjom prekršajne odgovornosti da ih jasno i vidljivo istakne, navede uslove za njihovo ostvarivanje i da ih se pridržava.

- U toku ove godine, u prvih devet meseci tržišna inspekcija je primila 4.585 prijava građana i preduzeća - ističe Damjanović. - Od toga 258 puta, građani su se žalili da nije bila istaknuta cena, i da su dovedeni u zabludu. To je, inače, pad u odnosu na 2014. godinu, kada je podneto 275 prijava građana.

Kod akcijskih sniženja, ponuda mora da sadrži i prethodnu i trenutnu cenu. Tržišni inspektori ističu da je propisima u Srbiji regulisano da trgovac ne sme da dovede potrošača u zabludu u pogledu prodajne cene, odnosno uslova pod kojim može da ostvari određeni popust.

Centar potrošača Srbije smatra da je uobičajena "igra" trgovaca sa cenama i da tu oni manje pažljivi plate ceh. Posebno kada idu u takozavne "velike" kupovine piva, sokova, namaza, konditora, kafe, sireva, začina... Neko ko kupuje nedeljno ili mesečno sledovanje nema šanse da primeti "varku".

- Javljaju nam se ljuti potrošači, koji misle da kupuju na akciji, ali tek kada dođu do kase vide da u stvari plaćaju punu cenu nekog proizvoda - kaže Vera Vida, predsednica CEPS-a. - Reakcije kasirki su često veoma neprimerene, poput "Zašto ne gledate koja je cena", "Nemojte da nas zadržavate", "Pravi se gužva na kasi"... Tek kada na insistiranje potrošača odu do rafa, gde se nalazi sporna cena, shvate da je to greška trgovaca.

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača ističe da cena ispod proizvoda obavezuje prodavca da je naplati. U slučaju spora treba se javiti tržišnoj inspekciji.

KAZNE

* Kupac koji misli da je prevaren, može vrlo lako da podnese prijavu tržišnoj inspekciji, a kazne za ove prekršaje, odnosno privredne prestupe su pozamašne.

* Zakoni propisuju kazne za prekršaj u rasponu od 300.000 do 2.000.000 dinara za pravno lice i 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice i 50.000 do 500.000 dinara za preduzetnika.

* Nadležni sud vodi postupak protiv prijavljenih privrednih subjekata i izriče kazne u zakonskom rasponu.

(Večernje novosti)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

pop

13.10.2015 05:24

U Bingu u Samcu to je normalna pojava, vara ju nas

ODGOVORITE
Name

RE Pop

13.10.2015 05:54

Nije to samo pojava u Bingu, svugdje su trgovci megalomani, uzimaju od države, kradu porez, svoje potrošače varaju lažnim cijenama, a kada im to reklamiraš onda kažu da je kasa pogriješila, a inspekcije nigdje, ni blizu, na žalost, krajnji potrošač uvijek sve plaća.

Name

VRS RVI

13.10.2015 08:10

U zadnjih mjesec dva kada nešto kupim dešavaju mi se iste stvari. Ako bi račun trebao izaći oko 10km (10 feninga manje više) izađe preko 12km. Čak su počeli hljeb prodavati 200gr manji za istu cjenu a onaj zapakovan u nilon skuplje. Mora čovjek sa sobom nositi digitron. Baš je zanimljivo kako kasa uvjek pogriješi na račun kupca a nikada suprotno. Uzeti 20% više nego što je cjena na fafovima je pljačka. 20%, malo li je?!

Name

Stop trgovačkim prevarama

13.10.2015 06:43

Kad ti na kasi kažu veću cenu odeš poloslovođi. ili nekom njiovom šefu i pokažaš manju cenu na rafu. onda oni uvide da trik nije uspeo. samo ne treba prihvatiti plaćanje, pobuniti se na kasi pred svima, neka svi vide, ne treba biti konformista, ćutati i tršiti, neći ni za pola marke da me prevare. Kad se tak svi budu pobinuli, više neće moći da se služe ovim trikovima. Znači kad treba neko da se prevari i navuče da kupi nešto, prikazati mu da je jeftinije, a kad treba da plati saopštiti mu na kasu skupu cenu. E, pa gospodo neće tako više moći! Uvijek se prave ludi, kao ostala je slučajno greškom nezamijenjena cijena. oni ne rade ništa drugo nego iz dosade smišljaju prevare i tim prodavnicama.

ODGOVORITE
Name

Sinisa

13.10.2015 07:17

Restoran "Banjalucki splav" jedna cijena na WWW... a druga na racu,ne idite tamo.

ODGOVORITE
Name

DA

13.10.2015 08:23

Vecinom je tako u velikim prodavnicama. I kada dođeš na kasu, igraju na tu kartu da nećeš odustati i da ćeš kupiti proizvod. No, nije problem kaserki ga vratiti. Nema zakona i rade šta hoće

ODGOVORITE
Name

kupac

13.10.2015 08:50

U Bingu u Prijedoru ista stvar.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

13.10.2015 14:44

Cijena tesko uocljiva ili je uopste i nema, drze isti artikal na dva, tri mjesta a cijena samo na jednom. Nekada ni same prodavacice nam ne mogu pomoci da znamo cijenu prije dolaska na kasu.MARKET BINGO SAMAC.

ODGOVORITE