Ред Бул: Ривали нас тјерају из Ф1 јер нас се плаше!

Мерцедес и Ферари терају Ред Бул из Формуле 1 јер се плаше, тврди Адријан Њуи, човек који је заслужан за највеће успехе у историји аустријског тима.

Остали спортови 13.10.2015 | 17:20
Ред Бул: Ривали нас тјерају из Ф1 јер нас се плаше!

Ред Бул је најавио да ће напустити Формулу 1 ако не нађе конкурентан мотор за наредну сезону, а времена за то је све мање, пошто је најављен крај сарадње са Реноом.

Аустријски тим има још годину дана уговора са француском компанијом, али је одлучио да га раскине раније, међутим, растанак још није званично потвђен, а последњих дана појавиле су се информације да би Рено могао да буде кључ Ред Буловог останка у Формули 1.

Мерцедес је још раније објавио да не жели да уђе у партнерство са Ред Булом, док је Ферари ушао у преговоре, али је наводно одбио, јер је аустријски тим захтевао исте моторе као фабрички тим.

Њуи, технички директор Формуле 1 и најуспешнији дизајнер у историји Формуле 1, истиче да је јасно шта ривали желе тиме што одбијају да уђу у партнерство са Ред Булом.

“Највероватније ће нас отерати из Формуле 1, пошто су нас Мерцедес и Ферари одбили из страха. Нажалост, наше партнерство са Реноом је при крају. Било је превише размирица у нашој вези и зато немамо моторе. Ред Бул не би требало да буде стављен у ту позицију да је само ту да би попунио број”, нагласио је Њуи.

Њуи је нагласио да је Светска аутомобилска федерација требало да уради више и спречи да Формула 1 буде зависна од перформанси мотора.

“У прописима, мотори могу да буду балансирани да не постоји толика разлика у перформансама какав је случај сада, али ФИА то не жели. Морамо да се вратимо у позицију где тимови имају приступ моторима, ако је разлика тек неколико процената, онда је то и у реду, али ако је већ десет процената, то је превелика разлика. Као инжењер, волео бих да видим више флексибилности у пропусима за шасије, да би тимови могли да профитирају од креативности”, истакао је Њуи.

Власник Ред Була Дитрих Матешић наговестио је да ће одлука о томе да ли ће његов тим остати у Формули 1 бити донет до краја октобра.

Коментари / 0

Оставите коментар