Да ли су се жене "поугурсузиле"?

У Горњедринском региону, сеоским момцима судбина није баш наклоњена. Млада нема ни за лека.

Република Српска 12.10.2015 | 21:13
Да ли су се жене "поугурсузиле"?

Чајничу, у минулих девет месеци није било ниједне свадбе - каже за "Новости" Мирјана Шарац, матичар из Чајнича, општине која спада у изразито неразвијене.

Као пресликано из Чајнича стање је и у Фочи, иако је у овом другом случају реч о општини која спада у развијеније.

- Пре 15 година, последња сеоска свадба је била у селу Завајт, удаљеном 20 километара од Фоче. Направили су је браћа Мирослав и Миодраг Дамјановић, а родило им се укупно осморо деце. У међувремену је затворена и школа у Завајту, па су се браћа "повукла" ка граду, а на селу су им остали родитељи - каже Дамјан Матовић, матичар из Фоче.

Перо Пљеваљчић из Новог Горажда прича, за "Новости", како сеоске девојке уписују факултете, јер "за мале паре, а уз помоћ стипендија, добијају смештај у студентским домовима и храну".

- Кад све лепо заврше и добију диплому, о животу на селу више не размишљају. Ко окуси једном 'леба и мириса чаршије, тај више о селу не размишља. Сеоски момци су судбине као и мој магарац Лаки којег сам купио на Мањачи и довео овде крај Дрине. У 20 суседних општина, ни за њега нема младе - јада се кроз шалу Перо.

Сеоска домаћинства остала су на нејаким плећима бака и дека. У свакој општине Горњедринског региона се годишње затвори понека сеоска школа. Тиме се гаси и последња нада за могуће оживљавање села, јер и ко би се удао, рачуна на то да дете сутра неће имати ко у селу да му подучава, а да првачића шаље у градску школу - не иде.

"УГУРСУЗИ"

У доба краљевине Југославије, нежење су плаћале, такозвану "угурсијаду" (таксу на момковање), јер се сматрало да је момак који неће да се жене неки "угурсуз", размаженко или изопачен. Сад би се женили момци, али су се девојке "поугурсузиле".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

раденко

12.10.2015 19:24

зенили би се момци и удавале дјевојке нису угурсузи али да омладина има посла да нису плате мале како да се зене и удају у овквом амбијенту јос та реформска агенда,па закон о раду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

начелник

12.10.2015 19:36

Тако нам и теба кад смо допустили да бандити из власти предају све фабрике приватницима криминалцима, ови у фабрике продали у старо гвожђе, раднике шутнили на улицу да помру, градови су деиндустријализовани, још једино сеоска популација нешто ради, и производи, а жене беже са села у град да не раде. Град више ништа не ради, нерад градске популацје се финансира појаћаним задуживањем државе и општина. Ко је у Бијељини забранио да ради фабрика шећера у Обарској. ПОред већ постојећих фабрике у Бијељини 30.000 незапослених на бироу. Зашто општина Бијељина не покрене фабрике. Зашто се не уведе порез на друго и треће дијете и њима финансирају они који држе баланс против демографске експлзија која изазива просед 2-3 деце а који тренутно немајиу посао и немају ни једно дијете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

веља

12.10.2015 19:50

Господо, ста сте урадили сем прицам то прицу! Сваку наду у боље сутра сте сахранили, помоц и кредите сте тако лијепо замрсили да јадан обицан цовјек нема сансе да добије! Наравно знате ви добро гдје усмјеравате неповратне кредите, и слицно! Лијепи Стаљин иссс сто би грмило! Сви ми ово знамо али цутимо јбг када смо овце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

12.10.2015 20:27

Хахаха, врхунски оригинални текст. И ове сто додју да студирају на лопати им се не мозе прињети. Све похвале уреднику на избору текста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

12.10.2015 20:29

Жене су вазда биле угурсузи, само се данас мање стиде. Од како је оног глупог Адама/Адема навратила Ева/Хава да јој убере ону јабуку, од тада га мушки пуше момачки... Гледам ово село на слици, ове њиве... ту може породица да зарађује 100.000 марака годишње од малина. Да проводе зиму на Хавајима са Додиком и Бакиром, да у гаражи паркирају Порше... Да се Босна комплетна посије у малине или јагоде, опет смо толико мала земља да гледајући на потребе тржишта, неби остала ни једна кила неоткупљена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посмтарач

12.10.2015 21:20

Жене паразиткиње угурсузи уцењују глупаке, а глупи мушкарци на то пристају и удовољавају им, а оне онда постају све назајажљивје. Да неће да раде то је чињеница, ослониле се се 95% на мушкарце. На факултетима испите углавном завршавају преко кревета, или купују дипломе на приватним факултетима. Уопште не бирају средства да дођу до радног места, најчешће преко кревета. Према женама су благонаклони на конкурсима и фаворизују их, на нека паразуитска радна места где ће бити као украси. Ако их у школе запосле оне срозавају критерију, велики су конформисти, и кукавице. Нажалост откако је народу одузета могућност бављења привредом и поризводњом, и откакако је цела држава отишла у паразитизам, негативна селекција је свеприсутна, жене су испливале на површину. Мушкарци су постали угрожена и и дискриминисани у запошљавању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минерва

12.10.2015 21:29

Жене су одлично подржавају корупцију, велики су материјалисти, и све гледају кроз новац. Жене су најзаслужније што је овај систем упропаштен. Погедајте шта раде у економији, у праву. Шта раде у инспекцијама. То је страва и ужас. За жене циљ оправдава било каква средства. НИје битно да ли се живи од паразитизма, на кредит, да ли с увози или извози, да ли ће странац доћи и све нам покупити, да ли смо окупирани или слободни. Ништа њима није бирно. На све се прилагођавају и нађу свој интерес. Оне су прагматичне, најчечшће на штету цијелог народа. Жене су индиивидуалисти, и гледају само свој интерес, како наћи нову жртву мушкарца кога могу искористити. За њих су паметни и успешни само они који су се накрали, све гледају кроз новац и све мере новцем. Веома подла, покварена створења 95%. Жене су најкривље за нашу дугорочну пропаст, оне купују дипломе, жена неће ни за шта да се жртвује, они никад ни војску нису служиле, на испитима на факутету се од њих мање очекује и не тражи колико од мушкараца сви са на њих сажаљавају и гледају им кроуз прсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рингишпил

12.10.2015 22:06

Већина само гледа како да добро уновче ону своју ствар у на државним јаслама. Растуриле су јавна предузећа, управу итд.

Name

Тацно

12.10.2015 22:16

Подпуно сте у праву,ма знасе засто је зена намијењена.

Name

Дс

12.10.2015 23:46

Мој прадеда је имао 11-торо дјеце у куци од 40 м2, био један па други рат, велика је глад била па су се сви исколовали и постали људи. Сви Имате изговор како је неко крив. Нико неце на село да ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

13.10.2015 00:39

Читајући ове коментаре који описују лице и наличје наше жене морамо да се упитао зашто су оне данас такве, а до јуче су биле другачије: вредније и поштенији. Позната је некад била верност наше жене према њеном мужу коме је била као Богу одана до гроба?! Узрок садашње моралне пропасти савремене жене и чобјека који више немају осећаја стида и срама и који НЕ ЗНАЈУ или неће да знају за породичне вредности и обавезе треба тражити у погрешном васпитању дјеце поготово женске које почиње у кући од колијевку. Кућно или домаћинског васпитање траје до гроба и њега не могу да замјене никакве школе и дипломе без знања. Зато нам се често пута дешава као родитељима да пошаљемо мушку или женску дјецу своју као тела на школовање а они се после врате као волови и краве које знају само да ричу и паметују. Сјећам се добро да су мене моји родитељи у школу слали да не би радио тешко и напорно као они. Ту је почетак наше пропасти. Наша су дјеца погрешно усмерена у своме животу. Томе су криви и родитељи и школа без просвете која долази само од Светости. Слали смо дјецу у школу са жељом да она уче и да једног дана имају лакши живот од нас, а она су после завршеног школовања кући се враћала однарођрна и морално покварена. Зато наша дјеца после свога завршеног школовања нису више била наша, И она су била неспособна да се ухвате у коштац са животним проблемима. Она већином и као зрели људи и жене живе поред својих родитеља попут трутови у пчелињој кошници, најчешће од њихових пензија и маштају о томе како ће без зноја и мотике постати богати. Тако смо постали од вредног народа нажалост нерадници који живимо без плана и рада од данас до сутра. Без муке нема напретка и будућности ни једном човјеку, жени и народу, јер рад је створио човјека. Сам Бог каже "ко нерадо да не једе" па ако може бити да не једе тада нетреба ни да ради. Не каже се узалуд да је боље џабе лежати него џабе радити. То је због тога што у нашем садашњем друштву више нема мотива за рад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

13.10.2015 04:39

Мускарци су кривци,немамо самопоуздања као некад,немамо цасти,не постујемо родитеље, зене се из интереса, тако да то љепса половина користи! Знаци мускарци су за све криви! Зену је Бог створио да радја и буде домацица, а мускарац мора то да постује и стити!!! Ми смо за све криви!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

13.10.2015 05:55

За сва зла која су нас задесила захвалимо шпијунчинама који су висећи у страним амбасадама сада на власти . Већина нормалног с вијета схватила је зашто су их довели . Остало је још Електропривреда и Шуме Српске . После нас могу ј***и и довести магарца на власт неће нам значити ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Научник

13.10.2015 06:27

Жене само мисли како да уновече полни органи, јер немају и не знају ништа друго да унововче, нити да понуде на тржишту. јадно је то и биједно кад се жена сроза на тај ниво да полним ораганом манипулише мушкарцима, а мушкарци су им то дозвилили. жене немају морала, поштање, спремен су на све и не бирају средстава, видјећемо докле ће их то одвести. жене су упорпастиле систем вредности јер су доведене у позицију да у нечем одлучују да воде предузеча, да имају власт, да утичу на одлуке у држави. у највећој мјери жене су срушиле образовним систем, својим попуштањем. погледајте шта раде по школама и ко највише поклања оцене. еманципација је најкривља. пошто у оваквој разореној привреде нема довољно женских радних мијеста, измишљају се фиктивна радна мјеста и адмистрацији на рачун задуживања нарада и преко грбаче народа. све у свему жене данас паразитирају на пропасти народа, државе и привреде, а због њих и због пензионера овај народ се задужује. жене треба да раде кући и брину се о дијету, храни; зна се шта може радити и нека се не мијеша тамо гдје ће донијети само пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оглас

13.10.2015 09:53

Волим село ,здраву храну , природу , дјецу .Пристојно изгледам . Обрзована сам , знам да радим башту и да кувам . Ред и чистоћа су ми јако битни . Мој дом и породица су бедем , пун узајамне љубави и поштовања , без трачарења и уплива са стране . Сваки ручак у кући смо заједно заслужили и захвални смо Богу за то .Кућна правила су неписана и сви их поштујемо . Сво слободно вијеме организујемо и проводимо заједно . Нека се јави мушкарац , домаћин са истим стремљењем и склоностима , радо бих га упознала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко

13.10.2015 17:49

Ајде јави се на марконато@нет.хр

ОДГОВОРИТЕ