Da li su se žene "pougursuzile"?

U Gornjedrinskom regionu, seoskim momcima sudbina nije baš naklonjena. Mlada nema ni za leka.

Republika Srpska 12.10.2015 | 21:13
Da li su se žene "pougursuzile"?

Čajniču, u minulih devet meseci nije bilo nijedne svadbe - kaže za "Novosti" Mirjana Šarac, matičar iz Čajniča, opštine koja spada u izrazito nerazvijene.

Kao preslikano iz Čajniča stanje je i u Foči, iako je u ovom drugom slučaju reč o opštini koja spada u razvijenije.

- Pre 15 godina, poslednja seoska svadba je bila u selu Zavajt, udaljenom 20 kilometara od Foče. Napravili su je braća Miroslav i Miodrag Damjanović, a rodilo im se ukupno osmoro dece. U međuvremenu je zatvorena i škola u Zavajtu, pa su se braća "povukla" ka gradu, a na selu su im ostali roditelji - kaže Damjan Matović, matičar iz Foče.

Pero Pljevaljčić iz Novog Goražda priča, za "Novosti", kako seoske devojke upisuju fakultete, jer "za male pare, a uz pomoć stipendija, dobijaju smeštaj u studentskim domovima i hranu".

- Kad sve lepo završe i dobiju diplomu, o životu na selu više ne razmišljaju. Ko okusi jednom 'leba i mirisa čaršije, taj više o selu ne razmišlja. Seoski momci su sudbine kao i moj magarac Laki kojeg sam kupio na Manjači i doveo ovde kraj Drine. U 20 susednih opština, ni za njega nema mlade - jada se kroz šalu Pero.

Seoska domaćinstva ostala su na nejakim plećima baka i deka. U svakoj opštine Gornjedrinskog regiona se godišnje zatvori poneka seoska škola. Time se gasi i poslednja nada za moguće oživljavanje sela, jer i ko bi se udao, računa na to da dete sutra neće imati ko u selu da mu podučava, a da prvačića šalje u gradsku školu - ne ide.

"UGURSUZI"

U doba kraljevine Jugoslavije, neženje su plaćale, takozvanu "ugursijadu" (taksu na momkovanje), jer se smatralo da je momak koji neće da se žene neki "ugursuz", razmaženko ili izopačen. Sad bi se ženili momci, ali su se devojke "pougursuzile".

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

radenko

12.10.2015 19:24

zenili bi se momci i udavale djevojke nisu ugursuzi ali da omladina ima posla da nisu plate male kako da se zene i udaju u ovkvom ambijentu jos ta reformska agenda,pa zakon o radu...

ODGOVORITE
Name

načelnik

12.10.2015 19:36

Tako nam i teba kad smo dopustili da banditi iz vlasti predaju sve fabrike privatnicima kriminalcima, ovi u fabrike prodali u staro gvožđe, radnike šutnili na ulicu da pomru, gradovi su deindustrijalizovani, još jedino seoska populacija nešto radi, i proizvodi, a žene beže sa sela u grad da ne rade. Grad više ništa ne radi, nerad gradske populacje se finansira pojaćanim zaduživanjem države i opština. Ko je u Bijeljini zabranio da radi fabrika šećera u Obarskoj. POred već postojećih fabrike u Bijeljini 30.000 nezaposlenih na birou. Zašto opština Bijeljina ne pokrene fabrike. Zašto se ne uvede porez na drugo i treće dijete i njima finansiraju oni koji drže balans protiv demografske eksplzija koja izaziva prosed 2-3 dece a koji trenutno nemajiu posao i nemaju ni jedno dijete?

ODGOVORITE
Name

velja

12.10.2015 19:50

Gospodo, sta ste uradili sem pricam to pricu! Svaku nadu u bolje sutra ste sahranili, pomoc i kredite ste tako lijepo zamrsili da jadan obican covjek nema sanse da dobije! Naravno znate vi dobro gdje usmjeravate nepovratne kredite, i slicno! Lijepi Staljin isss sto bi grmilo! Svi mi ovo znamo ali cutimo jbg kada smo ovce!

ODGOVORITE
Name

Realno

12.10.2015 20:27

Hahaha, vrhunski originalni tekst. I ove sto dodju da studiraju na lopati im se ne moze prinjeti. Sve pohvale uredniku na izboru teksta!

ODGOVORITE
Name

Bosanac

12.10.2015 20:29

Žene su vazda bile ugursuzi, samo se danas manje stide. Od kako je onog glupog Adama/Adema navratila Eva/Hava da joj ubere onu jabuku, od tada ga muški puše momački... Gledam ovo selo na slici, ove njive... tu može porodica da zarađuje 100.000 maraka godišnje od malina. Da provode zimu na Havajima sa Dodikom i Bakirom, da u garaži parkiraju Porše... Da se Bosna kompletna posije u maline ili jagode, opet smo toliko mala zemlja da gledajući na potrebe tržišta, nebi ostala ni jedna kila neotkupljena.

ODGOVORITE
Name

posmtarač

12.10.2015 21:20

Žene parazitkinje ugursuzi ucenjuju glupake, a glupi muškarci na to pristaju i udovoljavaju im, a one onda postaju sve nazajažljivje. Da neće da rade to je činjenica, oslonile se se 95% na muškarce. Na fakultetima ispite uglavnom završavaju preko kreveta, ili kupuju diplome na privatnim fakultetima. Uopšte ne biraju sredstva da dođu do radnog mesta, najčešće preko kreveta. Prema ženama su blagonakloni na konkursima i favorizuju ih, na neka parazuitska radna mesta gde će biti kao ukrasi. Ako ih u škole zaposle one srozavaju kriteriju, veliki su konformisti, i kukavice. Nažalost otkako je narodu oduzeta mogućnost bavljenja privredom i porizvodnjom, i otkakako je cela država otišla u parazitizam, negativna selekcija je sveprisutna, žene su isplivale na površinu. Muškarci su postali ugrožena i i diskriminisani u zapošljavanju.

ODGOVORITE
Name

Minerva

12.10.2015 21:29

Žene su odlično podržavaju korupciju, veliki su materijalisti, i sve gledaju kroz novac. Žene su najzaslužnije što je ovaj sistem upropašten. Pogedajte šta rade u ekonomiji, u pravu. Šta rade u inspekcijama. To je strava i užas. Za žene cilj opravdava bilo kakva sredstva. NIje bitno da li se živi od parazitizma, na kredit, da li s uvozi ili izvozi, da li će stranac doći i sve nam pokupiti, da li smo okupirani ili slobodni. Ništa njima nije birno. Na sve se prilagođavaju i nađu svoj interes. One su pragmatične, najčečšće na štetu cijelog naroda. Žene su indiividualisti, i gledaju samo svoj interes, kako naći novu žrtvu muškarca koga mogu iskoristiti. Za njih su pametni i uspešni samo oni koji su se nakrali, sve gledaju kroz novac i sve mere novcem. Veoma podla, pokvarena stvorenja 95%. Žene su najkrivlje za našu dugoročnu propast, one kupuju diplome, žena neće ni za šta da se žrtvuje, oni nikad ni vojsku nisu služile, na ispitima na fakutetu se od njih manje očekuje i ne traži koliko od muškaraca svi sa na njih sažaljavaju i gledaju im krouz prste.

ODGOVORITE
Name

ringišpil

12.10.2015 22:06

Većina samo gleda kako da dobro unovče onu svoju stvar u na državnim jaslama. Rasturile su javna preduzeća, upravu itd.

Name

Tacno

12.10.2015 22:16

Podpuno ste u pravu,ma znase zasto je zena namijenjena.

Name

Ds

12.10.2015 23:46

Moj pradeda je imao 11-toro djece u kuci od 40 m2, bio jedan pa drugi rat, velika je glad bila pa su se svi iskolovali i postali ljudi. Svi Imate izgovor kako je neko kriv. Niko nece na selo da radi.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

13.10.2015 00:39

Читајући ове коментаре који описују лице и наличје наше жене морамо да се упитао зашто су оне данас такве, а до јуче су биле другачије: вредније и поштенији. Позната је некад била верност наше жене према њеном мужу коме је била као Богу одана до гроба?! Узрок садашње моралне пропасти савремене жене и чобјека који више немају осећаја стида и срама и који НЕ ЗНАЈУ или неће да знају за породичне вредности и обавезе треба тражити у погрешном васпитању дјеце поготово женске које почиње у кући од колијевку. Кућно или домаћинског васпитање траје до гроба и њега не могу да замјене никакве школе и дипломе без знања. Зато нам се често пута дешава као родитељима да пошаљемо мушку или женску дјецу своју као тела на школовање а они се после врате као волови и краве које знају само да ричу и паметују. Сјећам се добро да су мене моји родитељи у школу слали да не би радиo тешко и напорно као они. Ту је почетак наше пропасти. Наша су дјеца погрешно усмерена у своме животу. Томе су криви и родитељи и школа без просвете која долази само од Светости. Слали смо дјецу у школу са жељом да она уче и да једног дана имају лакши живот од нас, а она су после завршеног школовања кући се враћала однарођрна и морално покварена. Зато наша дјеца после свога завршеног школовања нису више била наша, И она су била неспособна да се ухвате у коштац са животним проблемима. Она већином и као зрели људи и жене живе поред својих родитеља попут трутови у пчелињој кошници, најчешће од њихових пензија и маштају о томе како ће без зноја и мотике постати богати. Тако смо постали од вредног народа нажалост нерадници који живимо без плана и рада од данас до сутра. Без муке нема напретка и будућности ни једном човјеку, жени и народу, јер рад је створио човјека. Сам Бог каже "ко нерадо да не једе" па ако може бити да не једе тада нетреба ни да ради. Не каже се узалуд да је боље џабе лежати него џабе радити. То је због тога што у нашем садашњем друштву више нема мотива за рад!

ODGOVORITE
Name

marko samardzic

13.10.2015 04:39

Muskarci su krivci,nemamo samopouzdanja kao nekad,nemamo casti,ne postujemo roditelje, zene se iz interesa, tako da to ljepsa polovina koristi! Znaci muskarci su za sve krivi! Zenu je Bog stvorio da radja i bude domacica, a muskarac mora to da postuje i stiti!!! Mi smo za sve krivi!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Sokolac

13.10.2015 05:55

Za sva zla koja su nas zadesila zahvalimo špijunčinama koji su viseći u stranim ambasadama sada na vlasti . Većina normalnog s vijeta shvatila je zašto su ih doveli . Ostalo je još Elektroprivreda i Šume Srpske . Posle nas mogu j***i i dovesti magarca na vlast neće nam značiti ništa

ODGOVORITE
Name

Naučnik

13.10.2015 06:27

Žene samo misli kako da unoveče polni organi, jer nemaju i ne znaju ništa drugo da unovovče, niti da ponude na tržištu. jadno je to i bijedno kad se žena sroza na taj nivo da polnim oraganom manipuliše muškarcima, a muškarci su im to dozvilili. žene nemaju morala, poštanje, spremen su na sve i ne biraju sredstava, vidjećemo dokle će ih to odvesti. žene su uporpastile sistem vrednosti jer su dovedene u poziciju da u nečem odlučuju da vode preduzeča, da imaju vlast, da utiču na odluke u državi. u najvećoj mjeri žene su srušile obrazovnim sistem, svojim popuštanjem. pogledajte šta rade po školama i ko najviše poklanja ocene. emancipacija je najkrivlja. pošto u ovakvoj razorenoj privrede nema dovoljno ženskih radnih mijesta, izmišljaju se fiktivna radna mjesta i admistraciji na račun zaduživanja narada i preko grbače naroda. sve u svemu žene danas parazitiraju na propasti naroda, države i privrede, a zbog njih i zbog penzionera ovaj narod se zadužuje. žene treba da rade kući i brinu se o dijetu, hrani; zna se šta može raditi i neka se ne miješa tamo gdje će donijeti samo propast.

ODGOVORITE
Name

oglas

13.10.2015 09:53

Volim selo ,zdravu hranu , prirodu , djecu .Pristojno izgledam . Obrzovana sam , znam da radim baštu i da kuvam . Red i čistoća su mi jako bitni . Moj dom i porodica su bedem , pun uzajamne ljubavi i poštovanja , bez tračarenja i upliva sa strane . Svaki ručak u kući smo zajedno zaslužili i zahvalni smo Bogu za to .Kućna pravila su nepisana i svi ih poštujemo . Svo slobodno vijeme organizujemo i provodimo zajedno . Neka se javi muškarac , domaćin sa istim stremljenjem i sklonostima , rado bih ga upoznala !

ODGOVORITE
Name

marko

13.10.2015 17:49

Ajde javi se na [email protected]

ODGOVORITE