Коментар: Србија и ЕУРО, тужна љубавна прича у годинама мрмота...

Сећате ли се када је саопштено да ће наредно Европско првенство имати 24 учесника уместо 16? Пљуштали су коментари одушевљења, али и ироније како ћемо коначно моћи да се пласирамо... Како смо се само преварили, а Мишел је лепо хтео да направи Лигу Европе и у репрезентативном фудбалу.

Фудбал 14.10.2015 | 00:00
Коментар: Србија и ЕУРО, тужна љубавна прича у годинама мрмота...

Не у данима, већ годинама мрмота ништа се није променило, са тим да буђење са сличним епилогом све теже пада. Бодови су сада просути већ на старту у Јерменији, кроз циклус су промењена два селектора, а на крају против Португалије, и четири капитена.

И све то у јединој квалификационој групи са само пет учесника, у којој није најстрашније што нам се Албанци смеју у лице, већ што ми нећемо да се погледамо у огледалу.

Бар не они који сносе највећу одговорност за дебакл, где је све ишло ланчано од оних који постављају селекторе, па до оних који њихове замисли спроводе на терену. И да нема дрона и одузимања бодова, нашао би се неки алиби у добром старом стилу.

Чињенице су јасне и видљиве кроз стартне поставе "орлова" које су се у утакмицама са резултатским значајем мењале уз нејасан концепт игре са само једним нападачем који је два пута мењан у првих пет мечева са резултатским значајем. После наступа Ђорђевића и Лазовића, Митровић је први пут "бачен" у ватру против Португалаца, а врхунац краха представља гостовање Данцима.

Први пут су тада заједно у штоперској линији заиграли Максимовић и Настасић, а резултат су била два лака комада у мрежи Стојковића. Све даље није било битно и представљало је репризу завршнице претходног циклуса. Могли смо опет да будемо "краљеви" небитних мечева, победа над Албанијом само је на кратко видала ране због неправде и потпаљених ванфудбалских страсти, а меч је и поред тензије деловао успављујуће скоро 90 минута.

За крај, ноншалантни трк Данија поред Стефана Митровића за први гол Португалаца у Хумској све је рекао о поражавајућој фудбалској истини наше репрезентације.

Последње сећање на ЕУРО остају 2000. година, адреналинска утакмица са Шпанијом и пораз од 4:3, затим и од Холандије са 6:1, у ком је у 90. минуту најтужнији гол у новијој историји постигао бивши критичар и садашњи сарадник Томислава Караџића Саво Милошевић.

Сада дувају нови ветрови, можда на стадиону од 150 милиона неће бити дронова, али како иде, тешко да ће бити и навијача. Можда да Мишел прошири такмичење до 2020. године, ако се до тада "опере" за муљање са Сепом Блатером. Ко зна, можда би такав стадион понео и његово име...

Стартне поставе кроз квалификације:

Јерменија 1:1: Стојковић, Коларов, Настасић, С. Митровић, Ивановић, Матић, Гудељ, Марковић, Тадић, Тошић, Ђорђевић

Албанија (0:3) сл.рез: Стојковић, Коларов, Настасић, С. Митровић, Ивановић, З. Тошић, Гудељ, Матић, Тадић, Ђуричић, Лазовић

Данска 1:3: Стојковић, Д. Тошић, С. Митровић, Бишевац, Ивановић, Гудељ, Матић, Тадић, З. Тошић, Ђуричић, Лазовић

Португалија 1:2: Стојковић, Коларов, Настасић, Ивановић, Баста, Матић, Петровић, Тадић, Љајић, Марковић, Митровић

Данска 0:2: Стојковић, Коларов, Настасић, Максимовић, Ивановић, Матић, Фејса, Марковић, Љајић, З. Тошић, Митровић

Јерменија 2:0: Стојковић, Томовић, Ивановић, Спајић, Коларов, Брашанац, Матић, Костић, Љајић, Живковић, Митровић

Албанија 2:0: Стојковић, Коларов, Митровић, Ивановић, Томовић, Матић, Миливојевић, Тадић, Љајић, Тошић, Митровић

Португалија 1:2: Стојковић, Томовић, С. Митровић, Д. Тошић, Коларов, Миливојевић, Матић, З. Тошић, Тадић, Љајић, А. Митровић

Коментари / 0

Оставите коментар