Komentar: Srbija i EURO, tužna ljubavna priča u godinama mrmota...

Sećate li se kada je saopšteno da će naredno Evropsko prvenstvo imati 24 učesnika umesto 16? Pljuštali su komentari oduševljenja, ali i ironije kako ćemo konačno moći da se plasiramo... Kako smo se samo prevarili, a Mišel je lepo hteo da napravi Ligu Evrope i u reprezentativnom fudbalu.

Fudbal 14.10.2015 | 00:00
Komentar: Srbija i EURO, tužna ljubavna priča u godinama mrmota...

Ne u danima, već godinama mrmota ništa se nije promenilo, sa tim da buđenje sa sličnim epilogom sve teže pada. Bodovi su sada prosuti već na startu u Jermeniji, kroz ciklus su promenjena dva selektora, a na kraju protiv Portugalije, i četiri kapitena.

I sve to u jedinoj kvalifikacionoj grupi sa samo pet učesnika, u kojoj nije najstrašnije što nam se Albanci smeju u lice, već što mi nećemo da se pogledamo u ogledalu.

Bar ne oni koji snose najveću odgovornost za debakl, gde je sve išlo lančano od onih koji postavljaju selektore, pa do onih koji njihove zamisli sprovode na terenu. I da nema drona i oduzimanja bodova, našao bi se neki alibi u dobrom starom stilu.

Činjenice su jasne i vidljive kroz startne postave "orlova" koje su se u utakmicama sa rezultatskim značajem menjale uz nejasan koncept igre sa samo jednim napadačem koji je dva puta menjan u prvih pet mečeva sa rezultatskim značajem. Posle nastupa Đorđevića i Lazovića, Mitrović je prvi put "bačen" u vatru protiv Portugalaca, a vrhunac kraha predstavlja gostovanje Dancima.

Prvi put su tada zajedno u štoperskoj liniji zaigrali Maksimović i Nastasić, a rezultat su bila dva laka komada u mreži Stojkovića. Sve dalje nije bilo bitno i predstavljalo je reprizu završnice prethodnog ciklusa. Mogli smo opet da budemo "kraljevi" nebitnih mečeva, pobeda nad Albanijom samo je na kratko vidala rane zbog nepravde i potpaljenih vanfudbalskih strasti, a meč je i pored tenzije delovao uspavljujuće skoro 90 minuta.

Za kraj, nonšalantni trk Danija pored Stefana Mitrovića za prvi gol Portugalaca u Humskoj sve je rekao o poražavajućoj fudbalskoj istini naše reprezentacije.

Poslednje sećanje na EURO ostaju 2000. godina, adrenalinska utakmica sa Španijom i poraz od 4:3, zatim i od Holandije sa 6:1, u kom je u 90. minutu najtužniji gol u novijoj istoriji postigao bivši kritičar i sadašnji saradnik Tomislava Karadžića Savo Milošević.

Sada duvaju novi vetrovi, možda na stadionu od 150 miliona neće biti dronova, ali kako ide, teško da će biti i navijača. Možda da Mišel proširi takmičenje do 2020. godine, ako se do tada "opere" za muljanje sa Sepom Blaterom. Ko zna, možda bi takav stadion poneo i njegovo ime...

Startne postave kroz kvalifikacije:

Jermenija 1:1: Stojković, Kolarov, Nastasić, S. Mitrović, Ivanović, Matić, Gudelj, Marković, Tadić, Tošić, Đorđević

Albanija (0:3) sl.rez: Stojković, Kolarov, Nastasić, S. Mitrović, Ivanović, Z. Tošić, Gudelj, Matić, Tadić, Đuričić, Lazović

Danska 1:3: Stojković, D. Tošić, S. Mitrović, Biševac, Ivanović, Gudelj, Matić, Tadić, Z. Tošić, Đuričić, Lazović

Portugalija 1:2: Stojković, Kolarov, Nastasić, Ivanović, Basta, Matić, Petrović, Tadić, Ljajić, Marković, Mitrović

Danska 0:2: Stojković, Kolarov, Nastasić, Maksimović, Ivanović, Matić, Fejsa, Marković, Ljajić, Z. Tošić, Mitrović

Jermenija 2:0: Stojković, Tomović, Ivanović, Spajić, Kolarov, Brašanac, Matić, Kostić, Ljajić, Živković, Mitrović

Albanija 2:0: Stojković, Kolarov, Mitrović, Ivanović, Tomović, Matić, Milivojević, Tadić, Ljajić, Tošić, Mitrović

Portugalija 1:2: Stojković, Tomović, S. Mitrović, D. Tošić, Kolarov, Milivojević, Matić, Z. Tošić, Tadić, Ljajić, A. Mitrović

Komentari / 0

Ostavite komentar