Представљамо: Евролига је опет у граду! Ко су Звездини ривали?

Од ове недеље, па до средине децембра, тим Дејана Радоњића учествоваће трећи пут узастопно у групној фази најјачег такмичења. Прочитајте ко ће бити противници црвено-белима.

Кошарка 12.10.2015 | 23:30
Представљамо: Евролига је опет у граду! Ко су Звездини ривали?

Динамичан старт сезоне 2015/16 и пет одиграних утакмица АБА лиге у десет дана били су увертира у оно што су навијачи Звезде највише очекивали - почетак Евролиге.

Шампион Србије броји дане до почетка нове трке са најбољим тимова континента. Претпрошле сезоне, четири победе биле су му недовољне за пласман у другу фазу. Прошле године, био је један од 16 најбољих у Европи.

Црвено-бели сада су на новом старту.

Улазнице за премијеру биће пуштене у продају у уторак. Први ривал - Стразбур, стиже у град у среду. Нова евролигашка година почеће у четвртак, у Комбанк арени, где ће Звезда по свему судећи одиграти већину утакмица прве рунде и ове јесени.

Пласман у Топ 16 истицан је као Звездин примарни циљ још од јулског жреба. Предвиђани ривали црвено-белих у тој борби били су Химки, Стразбур и Бајерн, али су Руси у међувремену потрошили огроман новац и склопили тим који сви већ виде у другој фази, па и после ње.

Зато је јасно колико је важан задатак пред Радоњићевим тимом већ у првом колу.

Ови тимови ће у такмичарској 2015/16 играти у Београду:

СТРАЗБУР - 15. октобар

На челу са француским селектором Венсаном Колеом, освајачем Еуробаскета 2013, вицешампион Француске спреман је за трећи наступ у Евролиги, у којој је дебитовао пре тачно десет година. За нову епизоду, извршено је неколико промена у екипи.

Антоан Дио, лидер прошлосезонског тима, прешао је овог лета у Валенсију. Али Траоре, несуђени центар Звезде, такође је отишао и појачао Лимож. И Тадија Драгићевић је раздужио опрему и преселио се у Будућност....

Са друге стране, припремајући се за велику сезону, Стразбур је прилично размишљао о центарским позицијама, па дочекује старт Евролиге са тројицом играча високих 212 и више центиметара - Романом Дупором (28, 217 цм), Бонгалијем Фофаном (26, 213 цм) и последњим у низу појачања - Владимиром Голубовићем (29, 212 цм).

Звезда ће им одговорити са своја три центра, мада велики изазов чека и Луку Митровића, наспрам кога ће играти Мет Хауард, један од најбољих скакача прошлосезонског Еврокупа. На позицији крила играће новајлија из Нантера Кајл Вимс.

Француски клуб био је активан током лета тражећи и налазећи решења за ниже позиције, па је доведен универзалац Марди Колинс, некадашњи играч Њујорк Никса и Олимпијакоса, који је прошле године носио дрес Турова. Уз то, поново је обновљена сарадња и са искусним плејмејкером Луисом Кембелом (36, 191), који је договорио останак у клубу и у четвртој узастопној сезони.

Игру Стразбура пред Делијама могао би да организује и "Роди" Баубоа, некадашњи плејмејкер Даласа, који је за четири године у Тексасу (2009-2013) више времена провео код лекара него са саиграчима. Ломио је стопало (други пут у каријери), оперисао шаку, изостајао због "ситнијих" повреда... Сада ће дебитовати у Евролиги.

Нема дилеме, прштаће на Новом Београду у четвртак. Звезди ће гостовати клуб чији је буџет претходних година био 5,7 (2012/2013), 6,5 (13/14) и 5,9 (14/15) милиона евра. На новом евролигашком почетку, Стразбур ће хтети да обезбеди и зиму међу елитом, као и наш представник, и јасно је да ће бити велики ривали у тој борби.

ФЕНЕРБАХЧЕ - 6. новембар

О моћи и снази Фенербахчеа практично се све зна. У припремном периоду, нови тим Жељка Обрадовића прошетао се јаким припремним турниром у Задру, па у Америци победио Бруклин Нетсе.

Овог лета, "Жоц" се растао са Немањом Бјелицом (Минесота), Гаудлоком, Савашом, Ерденом, Зисисом и Жорићем, а затим склопио састав од којег се очекује да још конкретније "нападне" трофеј Евролиге и догура даље од полуфинала.

У Истанбул су се преселили Луиђи Датоме (Бостон), Перо Антић (Атланта), Никола Калинић (Звезда), Костас Слукас (Олимпијакос), Боби Диксон и Бариш Херсек (Каршијака)...

У новом саставу Фенера, чак седморица зарадиће у такмичарској 2015/16 више од милион евра (укључујући и нашег Богдана Богдановића, двоструког узастопног добитника "Рисинг стар" награде), а некадашњи играч Партизана Јан Весели чак 2,2 милиона.

Јасно је докле сежу амбиције Обрадовићевог тима, јачег и за прошлосезонско искуство наступа на Фајнал-фору и пораза од следећег тима са ове листе.

РЕАЛ - 27. новембар

Као и прошле године, Звезда ће поново играти против Мадриђана. Ове јесени, шпански великан долази у град као шампион Европе.

Другог дана ове календарске године, Радоњићев тим дочекао је "краљевиће" у крцатој Комбанк арени и у 26. минуту водио 43:42. Потом су сви у хали видели зашто су гости прошле године били најбољи тим на континенту.

Фернандез и Родригез оставили су звездаше без новогодишњег поклона и тројкама предводили ка победи тим који овог лета није претрпео значајне промене. Отишли су Јанис Бурусис, Факундо Кампацо, Салах Межри и Кеј-Си Риверс.

У клуб се вратио млади центар Гиљермо "Вили" Ернангомез (Севиља), а најзначајнија појачања су доласци Џефа Тејлора (26, 201 цм), Американца са шведским пасошем, који је претходне три године био играч Шарлота, као и "четворке" Нижњег Новгорода Треја Томпкинса (25, 208 цм), који је средином јула потписао једногодишњи уговор.

Место у евролигашком ростеру заслужио је суперталентовани Словенац Лука Дончић (рођен 1999), а на сајту Евролиге у састав је уврштен и српски бисер из Зрењанина, Дино Радончић.

Где буде играо Реал - ту ће бити спектакл!

ХИМКИ - 4. децембар

Најплаћенији кошаркаш Европе - Алексеј Швед, долази у Београд почетком децембра, на челу тима којем многи предвиђају бар потпуно отворену борбу са ЦСКА у Русији.

Повратник из НБА (Минесота, Филаделфија, Хјустон, Њујорк) зарадиће у такмичарској 2015/16 вртоглава 3,4 милиона евра, а за три године у Подмосковљу више од десет! С обзиром на толико улагање, лако је закључити да пуки пласман у Топ 16 не би задовољио руководство.

Осим некадашњег играча ЦСКА Москве, Химки је довео и Марка Тодоровића из Билбаа, задржао плејмејкера Тајриса Рајса (МВП Ф4 Евролиге 2014) и искусној основи екипе Моња, Дејвис, Копонен и Августин, додао још једно НБА појачање - Зорана Драгића, коме ће ове сезоне платити милион, а следеће 1,1 милион евра.

Кад смо већ код цифара, Рајс је са платом 2,3 милиона евра међу десет најплаћенијих на континенту, а више од милиона зарађују и Моња, Копонен (обојица по 1,5) и Августин са 1,2 милиона.

Ове сезоне први пут ће се догодити да освајач Еврокупа игра против освајача Евролиге у уводној фази најјачег такмичења. Штавише, састаће се у првом колу.

БАЈЕРН - 18. децембар

Елиминација у првој фази, праћена великим проблемима са повредама, била је прошле сезоне непријатно искуство за тим Светислава Пешића. Ове јесени, кошаркашка секција фудбалског гиганта поново ће пикирати место међу најбољима.

У склопу тога, децембарско гостовање Бавараца Звезди, у утакмици последњег кола, могло би да буде од огромног значаја за оба тима.

Број српских играча у Бајерну мањи је за центра Владимира Штимца. Пешић ће поново командовати Душку Савановићу и Василију Мицићу, али и (између осталих) доскорашњем играчу Реала Кеј-Си Риверсу, бившем крилном центру Хапоела Диону Томпсону и прошлосезонском плејмејкеру Албе Алексу Ренфроу.

Џон Брајант је продужио сарадњу за 1,3 милиона евра и остао у клубу, као и Нихад Ђедовић.

И Бајерн и Звезда почињу трећу узастопну евролигашку сезону. Да ли ће остварење амбиција једног тима значити и елиминацију другог?

Распоред утакмица српског представника у Групи А:

Звезда - Стразбур 15. октобар
Реал - Звезда 22. октобар
Химки - Звезда 30. октобар
Звезда - Фенербахче 6. новембар
Бајерн - Звезда 12. новембар
Стразбур - Звезда 19. новембар
Звезда - Реал 27. новембар
Звезда - Химки 4. децембар
Фенербахче - Звезда 11. децембар
Звезда - Бајерн 18. децембар.

Група Б: Ефес, Цедевита, Лаборал Кућа, Лимож, Армани, Олимпијакос
Група Ц: Барселона, Локомотива Кубањ, Панатинаикос, Каршијака, Стелмет, Жалгирис
Група Д: Бамберг, ЦСКА, Дарушафака, Динамо Сасари, Макаби, Уникаха.

Коментари / 0

Оставите коментар