Predstavljamo: Evroliga je opet u gradu! Ko su Zvezdini rivali?

Od ove nedelje, pa do sredine decembra, tim Dejana Radonjića učestvovaće treći put uzastopno u grupnoj fazi najjačeg takmičenja. Pročitajte ko će biti protivnici crveno-belima.

Košarka 12.10.2015 | 23:30
Predstavljamo: Evroliga je opet u gradu! Ko su Zvezdini rivali?

Dinamičan start sezone 2015/16 i pet odigranih utakmica ABA lige u deset dana bili su uvertira u ono što su navijači Zvezde najviše očekivali - početak Evrolige.

Šampion Srbije broji dane do početka nove trke sa najboljim timova kontinenta. Pretprošle sezone, četiri pobede bile su mu nedovoljne za plasman u drugu fazu. Prošle godine, bio je jedan od 16 najboljih u Evropi.

Crveno-beli sada su na novom startu.

Ulaznice za premijeru biće puštene u prodaju u utorak. Prvi rival - Strazbur, stiže u grad u sredu. Nova evroligaška godina počeće u četvrtak, u Kombank areni, gde će Zvezda po svemu sudeći odigrati većinu utakmica prve runde i ove jeseni.

Plasman u Top 16 istican je kao Zvezdin primarni cilj još od julskog žreba. Predviđani rivali crveno-belih u toj borbi bili su Himki, Strazbur i Bajern, ali su Rusi u međuvremenu potrošili ogroman novac i sklopili tim koji svi već vide u drugoj fazi, pa i posle nje.

Zato je jasno koliko je važan zadatak pred Radonjićevim timom već u prvom kolu.

Ovi timovi će u takmičarskoj 2015/16 igrati u Beogradu:

STRAZBUR - 15. oktobar

Na čelu sa francuskim selektorom Vensanom Koleom, osvajačem Eurobasketa 2013, vicešampion Francuske spreman je za treći nastup u Evroligi, u kojoj je debitovao pre tačno deset godina. Za novu epizodu, izvršeno je nekoliko promena u ekipi.

Antoan Dio, lider prošlosezonskog tima, prešao je ovog leta u Valensiju. Ali Traore, nesuđeni centar Zvezde, takođe je otišao i pojačao Limož. I Tadija Dragićević je razdužio opremu i preselio se u Budućnost....

Sa druge strane, pripremajući se za veliku sezonu, Strazbur je prilično razmišljao o centarskim pozicijama, pa dočekuje start Evrolige sa trojicom igrača visokih 212 i više centimetara - Romanom Duporom (28, 217 cm), Bongalijem Fofanom (26, 213 cm) i poslednjim u nizu pojačanja - Vladimirom Golubovićem (29, 212 cm).

Zvezda će im odgovoriti sa svoja tri centra, mada veliki izazov čeka i Luku Mitrovića, naspram koga će igrati Met Hauard, jedan od najboljih skakača prošlosezonskog Evrokupa. Na poziciji krila igraće novajlija iz Nantera Kajl Vims.

Francuski klub bio je aktivan tokom leta tražeći i nalazeći rešenja za niže pozicije, pa je doveden univerzalac Mardi Kolins, nekadašnji igrač Njujork Niksa i Olimpijakosa, koji je prošle godine nosio dres Turova. Uz to, ponovo je obnovljena saradnja i sa iskusnim plejmejkerom Luisom Kembelom (36, 191), koji je dogovorio ostanak u klubu i u četvrtoj uzastopnoj sezoni.

Igru Strazbura pred Delijama mogao bi da organizuje i "Rodi" Bauboa, nekadašnji plejmejker Dalasa, koji je za četiri godine u Teksasu (2009-2013) više vremena proveo kod lekara nego sa saigračima. Lomio je stopalo (drugi put u karijeri), operisao šaku, izostajao zbog "sitnijih" povreda... Sada će debitovati u Evroligi.

Nema dileme, prštaće na Novom Beogradu u četvrtak. Zvezdi će gostovati klub čiji je budžet prethodnih godina bio 5,7 (2012/2013), 6,5 (13/14) i 5,9 (14/15) miliona evra. Na novom evroligaškom početku, Strazbur će hteti da obezbedi i zimu među elitom, kao i naš predstavnik, i jasno je da će biti veliki rivali u toj borbi.

FENERBAHČE - 6. novembar

O moći i snazi Fenerbahčea praktično se sve zna. U pripremnom periodu, novi tim Željka Obradovića prošetao se jakim pripremnim turnirom u Zadru, pa u Americi pobedio Bruklin Netse.

Ovog leta, "Žoc" se rastao sa Nemanjom Bjelicom (Minesota), Gaudlokom, Savašom, Erdenom, Zisisom i Žorićem, a zatim sklopio sastav od kojeg se očekuje da još konkretnije "napadne" trofej Evrolige i dogura dalje od polufinala.

U Istanbul su se preselili Luiđi Datome (Boston), Pero Antić (Atlanta), Nikola Kalinić (Zvezda), Kostas Slukas (Olimpijakos), Bobi Dikson i Bariš Hersek (Karšijaka)...

U novom sastavu Fenera, čak sedmorica zaradiće u takmičarskoj 2015/16 više od milion evra (uključujući i našeg Bogdana Bogdanovića, dvostrukog uzastopnog dobitnika "Rising star" nagrade), a nekadašnji igrač Partizana Jan Veseli čak 2,2 miliona.

Jasno je dokle sežu ambicije Obradovićevog tima, jačeg i za prošlosezonsko iskustvo nastupa na Fajnal-foru i poraza od sledećeg tima sa ove liste.

REAL - 27. novembar

Kao i prošle godine, Zvezda će ponovo igrati protiv Madriđana. Ove jeseni, španski velikan dolazi u grad kao šampion Evrope.

Drugog dana ove kalendarske godine, Radonjićev tim dočekao je "kraljeviće" u krcatoj Kombank areni i u 26. minutu vodio 43:42. Potom su svi u hali videli zašto su gosti prošle godine bili najbolji tim na kontinentu.

Fernandez i Rodrigez ostavili su zvezdaše bez novogodišnjeg poklona i trojkama predvodili ka pobedi tim koji ovog leta nije pretrpeo značajne promene. Otišli su Janis Burusis, Fakundo Kampaco, Salah Mežri i Kej-Si Rivers.

U klub se vratio mladi centar Giljermo "Vili" Ernangomez (Sevilja), a najznačajnija pojačanja su dolasci Džefa Tejlora (26, 201 cm), Amerikanca sa švedskim pasošem, koji je prethodne tri godine bio igrač Šarlota, kao i "četvorke" Nižnjeg Novgoroda Treja Tompkinsa (25, 208 cm), koji je sredinom jula potpisao jednogodišnji ugovor.

Mesto u evroligaškom rosteru zaslužio je supertalentovani Slovenac Luka Dončić (rođen 1999), a na sajtu Evrolige u sastav je uvršten i srpski biser iz Zrenjanina, Dino Radončić.

Gde bude igrao Real - tu će biti spektakl!

HIMKI - 4. decembar

Najplaćeniji košarkaš Evrope - Aleksej Šved, dolazi u Beograd početkom decembra, na čelu tima kojem mnogi predviđaju bar potpuno otvorenu borbu sa CSKA u Rusiji.

Povratnik iz NBA (Minesota, Filadelfija, Hjuston, Njujork) zaradiće u takmičarskoj 2015/16 vrtoglava 3,4 miliona evra, a za tri godine u Podmoskovlju više od deset! S obzirom na toliko ulaganje, lako je zaključiti da puki plasman u Top 16 ne bi zadovoljio rukovodstvo.

Osim nekadašnjeg igrača CSKA Moskve, Himki je doveo i Marka Todorovića iz Bilbaa, zadržao plejmejkera Tajrisa Rajsa (MVP F4 Evrolige 2014) i iskusnoj osnovi ekipe Monja, Dejvis, Koponen i Avgustin, dodao još jedno NBA pojačanje - Zorana Dragića, kome će ove sezone platiti milion, a sledeće 1,1 milion evra.

Kad smo već kod cifara, Rajs je sa platom 2,3 miliona evra među deset najplaćenijih na kontinentu, a više od miliona zarađuju i Monja, Koponen (obojica po 1,5) i Avgustin sa 1,2 miliona.

Ove sezone prvi put će se dogoditi da osvajač Evrokupa igra protiv osvajača Evrolige u uvodnoj fazi najjačeg takmičenja. Štaviše, sastaće se u prvom kolu.

BAJERN - 18. decembar

Eliminacija u prvoj fazi, praćena velikim problemima sa povredama, bila je prošle sezone neprijatno iskustvo za tim Svetislava Pešića. Ove jeseni, košarkaška sekcija fudbalskog giganta ponovo će pikirati mesto među najboljima.

U sklopu toga, decembarsko gostovanje Bavaraca Zvezdi, u utakmici poslednjeg kola, moglo bi da bude od ogromnog značaja za oba tima.

Broj srpskih igrača u Bajernu manji je za centra Vladimira Štimca. Pešić će ponovo komandovati Dušku Savanoviću i Vasiliju Miciću, ali i (između ostalih) doskorašnjem igraču Reala Kej-Si Riversu, bivšem krilnom centru Hapoela Dionu Tompsonu i prošlosezonskom plejmejkeru Albe Aleksu Renfrou.

Džon Brajant je produžio saradnju za 1,3 miliona evra i ostao u klubu, kao i Nihad Đedović.

I Bajern i Zvezda počinju treću uzastopnu evroligašku sezonu. Da li će ostvarenje ambicija jednog tima značiti i eliminaciju drugog?

Raspored utakmica srpskog predstavnika u Grupi A:

Zvezda - Strazbur 15. oktobar
Real - Zvezda 22. oktobar
Himki - Zvezda 30. oktobar
Zvezda - Fenerbahče 6. novembar
Bajern - Zvezda 12. novembar
Strazbur - Zvezda 19. novembar
Zvezda - Real 27. novembar
Zvezda - Himki 4. decembar
Fenerbahče - Zvezda 11. decembar
Zvezda - Bajern 18. decembar.

Grupa B: Efes, Cedevita, Laboral Kuća, Limož, Armani, Olimpijakos
Grupa C: Barselona, Lokomotiva Kubanj, Panatinaikos, Karšijaka, Stelmet, Žalgiris
Grupa D: Bamberg, CSKA, Darušafaka, Dinamo Sasari, Makabi, Unikaha.

Komentari / 0

Ostavite komentar