Гледамо ли првог Пољака освајача "Златне лопте"?!

Дејвид Хили је одахнуо, али спавају ли мирно Лео Меси и Кристијано Роналдо? Оно што ради Роберт Левандовски једна је од највећих индивидуалних доминација у новијој историји фудбала...

Фудбал 13.10.2015 | 11:20
Гледамо ли првог Пољака освајача "Златне лопте"?!

Дејвид Хили, нападач који се целе каријере клацкао негде између Премијер лиге и Чемпионшипа, може да одахне.

Одбрана Републике Ирске задржала је Роберта Левандовског на свега једном постигнутом голу претходне ноћи, ноћи великог славља за све Пољаке, тако да су Левандовски и Хили остали поравнати као рекордери УЕФА квалификација.

Рекорд Северног Ирца из квалификација за ЕУРО 2008 од 13 голова остао је само изједначен. Не и оборен.

Левандовски је у недељу увече на "Националном стадиону" у Варшави погодио за коначних 2:1, што је значило да Пољска и Немачка иду директно на Европско првенство, а Република Ирска ипак у бараж.

На тај начин, не само да је квалификациони циклус завршио са пет голова више од комплетне репрезентације Србије, Левандовски је и наставио невероватну серију од које се налази практично од друге утакмице у сезони. Ас Бајерна и пољске репрезентације одиграо је 14 мечева од 1. августа ове године, само на три није успео да се упише у стрелце, а у међувремену за клуб и национални тим дао је невероватних 25 голова.

Од тога 15 (словима: петнаест) на последњих шест мечева: један Ирској, два Шкотској, два Борусији Дортмунд, три Динаму из Загреба, два Мајнцу и пет Волфсбургу. Све то за свега 20 дана!

Од прве такмичарске утакмице у сезони и Суперкупа Немачке, у којем је Волфсбург после пенала, резултатом 6:5 победио Бајерн, Левандовски није постигао гол на свега две утакмице – 29. августа у победи од 3:0 над Бајером, у Бундеслиги и 16. септембра у победи од 3:0 над Олимпијакосом, у Лиги шампиона.

На свим осталим мечевима, а сад ћемо их и набројати, незаустављива гол машина од 27 година уписала се бар једном у стрелце:

9. август, Куп Немачке, Нотингем – 1
14. август, Бундеслига, Хамбург – 1
22. август, Бундеслига, Хофенхајм – 1
4. септембар, квалификације, Немачка – 1
7. септембар, квалификације, Гибралтар – 2
12. септембар, Бундеслига, Аугзбург – 1
22. септембар, Бундеслига, Волфсбург – 5
26. септембар, Бундеслига, Мајнц – 2
29. септембар, Лига шампиона, Динамо – 3
4. октобар, Бундеслига, Борусија Дортмунд – 2
8. октобар, квалификације, Шкотска – 2
11. октобар, квалификације, Р. Ирска – 1

Да причамо о Леу Месију или Кристијану Роналду, увелико бисмо констатовали да је ово наговештај освајања "Златне лопте" у избору ФИФА и "Франце фоотбалл" магазина, али Левандовски се и даље бори да стекне такву репутацију и неће му бити лако да се за то избори.

Прво, мораће бесомучно да настави да тресе мреже до краја 2015. године, а на руку му иду повреда Месија и прилично лоша форма Роналда, који је у истом периоду сезоне, од 1. августа до данас, постигао 15 голова мање од Левандовског.

Шта чека Левандовског? Серија нимало лаких мечева у Бундеслиги, Купу Немачке и Лиги шампиона, на којима би нови голови само добили на значају: Вердер Бремен, Арсенал, Келн, Волфсбург, Ајнтрахт, Арсенал, Штутгарт, Шалке, Олимпијакос, Херта, Борусија Менхенгладбах, Динамо Загреб, Инглоштат, Хановер – прослава Нове године...

У међувремену, није немогуће да паузу за УЕФА бараж мечеве у квалификацијама за ЕУРО 2016, Пољаци искористе за пријатељске мечеве.

Колико голова предвиђате Пољаку до краја године? И може ли да освоји "Златну лопту"?

Коментари / 0

Оставите коментар