Gledamo li prvog Poljaka osvajača "Zlatne lopte"?!

Dejvid Hili je odahnuo, ali spavaju li mirno Leo Mesi i Kristijano Ronaldo? Ono što radi Robert Levandovski jedna je od najvećih individualnih dominacija u novijoj istoriji fudbala...

Fudbal 13.10.2015 | 11:20
Gledamo li prvog Poljaka osvajača "Zlatne lopte"?!

Dejvid Hili, napadač koji se cele karijere klackao negde između Premijer lige i Čempionšipa, može da odahne.

Odbrana Republike Irske zadržala je Roberta Levandovskog na svega jednom postignutom golu prethodne noći, noći velikog slavlja za sve Poljake, tako da su Levandovski i Hili ostali poravnati kao rekorderi UEFA kvalifikacija.

Rekord Severnog Irca iz kvalifikacija za EURO 2008 od 13 golova ostao je samo izjednačen. Ne i oboren.

Levandovski je u nedelju uveče na "Nacionalnom stadionu" u Varšavi pogodio za konačnih 2:1, što je značilo da Poljska i Nemačka idu direktno na Evropsko prvenstvo, a Republika Irska ipak u baraž.

Na taj način, ne samo da je kvalifikacioni ciklus završio sa pet golova više od kompletne reprezentacije Srbije, Levandovski je i nastavio neverovatnu seriju od koje se nalazi praktično od druge utakmice u sezoni. As Bajerna i poljske reprezentacije odigrao je 14 mečeva od 1. avgusta ove godine, samo na tri nije uspeo da se upiše u strelce, a u međuvremenu za klub i nacionalni tim dao je neverovatnih 25 golova.

Od toga 15 (slovima: petnaest) na poslednjih šest mečeva: jedan Irskoj, dva Škotskoj, dva Borusiji Dortmund, tri Dinamu iz Zagreba, dva Majncu i pet Volfsburgu. Sve to za svega 20 dana!

Od prve takmičarske utakmice u sezoni i Superkupa Nemačke, u kojem je Volfsburg posle penala, rezultatom 6:5 pobedio Bajern, Levandovski nije postigao gol na svega dve utakmice – 29. avgusta u pobedi od 3:0 nad Bajerom, u Bundesligi i 16. septembra u pobedi od 3:0 nad Olimpijakosom, u Ligi šampiona.

Na svim ostalim mečevima, a sad ćemo ih i nabrojati, nezaustavljiva gol mašina od 27 godina upisala se bar jednom u strelce:

9. avgust, Kup Nemačke, Notingem – 1
14. avgust, Bundesliga, Hamburg – 1
22. avgust, Bundesliga, Hofenhajm – 1
4. septembar, kvalifikacije, Nemačka – 1
7. septembar, kvalifikacije, Gibraltar – 2
12. septembar, Bundesliga, Augzburg – 1
22. septembar, Bundesliga, Volfsburg – 5
26. septembar, Bundesliga, Majnc – 2
29. septembar, Liga šampiona, Dinamo – 3
4. oktobar, Bundesliga, Borusija Dortmund – 2
8. oktobar, kvalifikacije, Škotska – 2
11. oktobar, kvalifikacije, R. Irska – 1

Da pričamo o Leu Mesiju ili Kristijanu Ronaldu, uveliko bismo konstatovali da je ovo nagoveštaj osvajanja "Zlatne lopte" u izboru FIFA i "France football" magazina, ali Levandovski se i dalje bori da stekne takvu reputaciju i neće mu biti lako da se za to izbori.

Prvo, moraće besomučno da nastavi da trese mreže do kraja 2015. godine, a na ruku mu idu povreda Mesija i prilično loša forma Ronalda, koji je u istom periodu sezone, od 1. avgusta do danas, postigao 15 golova manje od Levandovskog.

Šta čeka Levandovskog? Serija nimalo lakih mečeva u Bundesligi, Kupu Nemačke i Ligi šampiona, na kojima bi novi golovi samo dobili na značaju: Verder Bremen, Arsenal, Keln, Volfsburg, Ajntraht, Arsenal, Štutgart, Šalke, Olimpijakos, Herta, Borusija Menhengladbah, Dinamo Zagreb, Ingloštat, Hanover – proslava Nove godine...

U međuvremenu, nije nemoguće da pauzu za UEFA baraž mečeve u kvalifikacijama za EURO 2016, Poljaci iskoriste za prijateljske mečeve.

Koliko golova predviđate Poljaku do kraja godine? I može li da osvoji "Zlatnu loptu"?

Komentari / 0

Ostavite komentar