Анализа: Нападачи, знате ли шта је то гол?!

Мизеран учинак нападача репрезентације Србије у квалификацијама за Европско првенство 2016.!

Фудбал 13.10.2015 | 00:00
Анализа: Нападачи, знате ли шта је то гол?!

Репрезентација Пољске ношена головима нападача Роберта Левандовског пласирала се директно на Европско првенство наредне године, а невероватни голгетер постигао је чак 13 голова у овим квалификацијама.

Питање је да ли више импресионира податак да то никада никоме није пошло за руком, или то да је чак 29 репрезентација у европским квалификацијама постигло мање голова од њега самога?

Ко су те репрезентације?

Летонија, Казахстан, Велс, Андора, Белорусија, Луксембург, Македонија, Грузија, Гибралтар, Естонија, Литванија, Сан Марино, Румунија, Мађарска, Финска, Фарска Острва, Грчка, Црна Гора, Лихтенштајн, Молдавија, Норвешка, Бугарска, Азебејџан, Малта, Португал, Албанија, Данска, Јерменија и....

...Србија!

Наша репрезентација је у оквиру ових квалификација постигла само осам голова на осам утакмица (или седам и 42 минута против Албаније), а најбољи стрелац је Зоран Тошић са три!

Он је своје голове постигао против Јерменије, Данске, Португала, два гола додао је Адем Љајић које је постигао у последњих месец дана (Јерменија и Албанија), а по један гол дали су Матић (Португал) и Коларов (Албанија). И један аутогол!

Ако сте пажљиво читали ове податке, приметићете да ниједан гол није дело нападача репрезентације Србије.

Д. Лазовић: 3 утакмице (161 мин.)
А. Митровић: 7 утакмица (494 мин.)
Ф. Ђорђевић: 1 утакмица (71 мин.)
П. Шкулетић: 3 утакмице (11 мин.)

Распрострањено је мишљење да се нападачи цене само на основу голова, што је потпуно погрешна претпоставка, али за узврат морају нешто да пруже...

Ако погледамо ка категорији асистенције, нема их ни тамо. Две је забележио Александар Коларов, а по једно су додавање за гол имали Љајић, Петровић, Гудељ и Тадић.

Дик Адвокат је квалификације почео са Филипом Ђорђевићем против Јерменије (коме је то била и једина утакмица у квалификацијама), а онда је поверење указао Данку Лазовићу који је почињао против Албаније и Данске, без учинка.

Доласком Радована Ћурчића на клупу пуно поверење добио је Александар Митровић који је почео све преостале квалификационе утакмице, док је Петар Шкулетић на три сусрета улазио са клупе за укупан учинак од 11 минута, па му се заиста не може ништа замерити.

Овај податак о учинку нападача још је страшнији ако у обзир узмемо у квалификације за Светско првенство 2014. године, у којима су наша три нападача дала по један гол (Александар Митровић, Стефан Шћеповић и Филип Ђорђевић).

На кога селектор да се ослони у наредним квалификацијама?

Коментари / 0

Оставите коментар