Analiza: Napadači, znate li šta je to gol?!

Mizeran učinak napadača reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016.!

Fudbal 13.10.2015 | 00:00
Analiza: Napadači, znate li šta je to gol?!

Reprezentacija Poljske nošena golovima napadača Roberta Levandovskog plasirala se direktno na Evropsko prvenstvo naredne godine, a neverovatni golgeter postigao je čak 13 golova u ovim kvalifikacijama.

Pitanje je da li više impresionira podatak da to nikada nikome nije pošlo za rukom, ili to da je čak 29 reprezentacija u evropskim kvalifikacijama postiglo manje golova od njega samoga?

Ko su te reprezentacije?

Letonija, Kazahstan, Vels, Andora, Belorusija, Luksemburg, Makedonija, Gruzija, Gibraltar, Estonija, Litvanija, San Marino, Rumunija, Mađarska, Finska, Farska Ostrva, Grčka, Crna Gora, Lihtenštajn, Moldavija, Norveška, Bugarska, Azebejdžan, Malta, Portugal, Albanija, Danska, Jermenija i....

...Srbija!

Naša reprezentacija je u okviru ovih kvalifikacija postigla samo osam golova na osam utakmica (ili sedam i 42 minuta protiv Albanije), a najbolji strelac je Zoran Tošić sa tri!

On je svoje golove postigao protiv Jermenije, Danske, Portugala, dva gola dodao je Adem Ljajić koje je postigao u poslednjih mesec dana (Jermenija i Albanija), a po jedan gol dali su Matić (Portugal) i Kolarov (Albanija). I jedan autogol!

Ako ste pažljivo čitali ove podatke, primetićete da nijedan gol nije delo napadača reprezentacije Srbije.

D. Lazović: 3 utakmice (161 min.)
A. Mitrović: 7 utakmica (494 min.)
F. Đorđević: 1 utakmica (71 min.)
P. Škuletić: 3 utakmice (11 min.)

Rasprostranjeno je mišljenje da se napadači cene samo na osnovu golova, što je potpuno pogrešna pretpostavka, ali za uzvrat moraju nešto da pruže...

Ako pogledamo ka kategoriji asistencije, nema ih ni tamo. Dve je zabeležio Aleksandar Kolarov, a po jedno su dodavanje za gol imali Ljajić, Petrović, Gudelj i Tadić.

Dik Advokat je kvalifikacije počeo sa Filipom Đorđevićem protiv Jermenije (kome je to bila i jedina utakmica u kvalifikacijama), a onda je poverenje ukazao Danku Lazoviću koji je počinjao protiv Albanije i Danske, bez učinka.

Dolaskom Radovana Ćurčića na klupu puno poverenje dobio je Aleksandar Mitrović koji je počeo sve preostale kvalifikacione utakmice, dok je Petar Škuletić na tri susreta ulazio sa klupe za ukupan učinak od 11 minuta, pa mu se zaista ne može ništa zameriti.

Ovaj podatak o učinku napadača još je strašniji ako u obzir uzmemo u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2014. godine, u kojima su naša tri napadača dala po jedan gol (Aleksandar Mitrović, Stefan Šćepović i Filip Đorđević).

Na koga selektor da se osloni u narednim kvalifikacijama?

Komentari / 0

Ostavite komentar