Могерини: О кризи морамо с Асадом

Окончање рата у Сирији захтјева да сви политички фактори, укључујући и представнике режима Башара ал Асада, сједну за исти сто, изјавила је висока представница ЕУ Федерика Могерини уочи данашњег састанка шефова дипломатија земаља чланица Европске уније у Бриселу.

Свијет 12.10.2015 | 12:40
Могерини: О кризи морамо с Асадом

"Сви релевантни играчи треба да сједну и разговарају”, рекла је Могерини новинарима и додала да ЕУ подржава напоре специјалног изасланика Уједињених нација Стафана де Мистуре да покрене политички дијалог између Асадовог режима и умјерене опозиције.

Тај став је подржало неколико представника земаља чланица, који су уочи почетка састанка рекли да Асад не може бити дугорочно рјешење за Сирију, али је неопходно разговарати са њим о формирању прелазне власти.

Упитана како оцењује руску војну интервенцију у Сирији, Могерини је рекла да је то компликовано питање на које се не може дати једнозначан одговор.

“Борба против такозване Исламске државе је нешто око чега сви можемо да се сложимо, али постоје и негативни аспекти, као што је залажење руских борбрних авиона у турски ваздушни простор”, указала је она.

Висока представница је најавила да ће на састанку ванредно бити разматрана ситуација у Турској након терористичког напада у Анкари прошлог викенда у коме је страдало 97 људи.

“То показује да се ЕУ и Турска налазе пред заједничким изазовима и да нам треба заједничка платформа, казала је она.

Поред Сирије и Турске, на дневном реду данашњег заседања министарског савјета биће и ситуација у Либији и мигрантска криза.

Очекује се да ће министри подржати план о националном помирењу у Либији, који је ретходних недјеља био предмет интензивних преговора под покровитељством УН.

Када је ријеч о мигрантској кризи Могерини је најавила да ће на данашњем састанку бити речи о формирању заједничке спољнополитичке платформе у оквиру припрема за самит ЕУ који је заказан за сриједу.

НН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

клапац

12.10.2015 11:49

Мала умјешно петља. Медјутим, за преговоре је касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

12.10.2015 13:13

ИЗВЛЕДА ДА ЈЕ КАСНО,А И УЗАЛУДНО..АМЕРИ СУ СПРЕМНИ НА СВЕ САМО НЕ МИР..ОБЈАСНИ ТО ДАНАС У БЕОГРАДУ УВА,ЕНИ ИСЛАМСКИ ТЕОЛОГ. ..ПО КУРАНУ И БИБЛИЈИ СИРИЈА ЈЕ НА МРАНУ ИСТОРИЈЕ БОРБЕ ИЗМЕДЈУ ДОБРА И ЗЛА ! КОГА ЗАНИМА НЕКА ПРОЦИТА ЊЕГОВ ИНТЕРВЈУ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал нусра фронт

12.10.2015 13:52

Сирија је од постанка муслиманска земља