И поред дивљаштва, улазе у УНЕСКО?

Председник Комисије Владе за нестала лица Вељко Одаловић очекује да се на дневни ред Извршног одбора Унеска не уврсти расправа о пријему Косова у Унеско.

Србија 12.10.2015 | 22:57
И поред дивљаштва, улазе у УНЕСКО?

Одаловић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, оценио да се покушава да се Косово посредно призна као држава кроз чланство у светским организацијама.

"Државама, што Косово није, дају се сви културни споменици. Ја се надам да ће политика бити у другом плану, да ће превладати оно што је Унеско", казао је Одаловић.

Он је додао да сматра да српска културна баштина на Косову треба да буде предмет преговора Београда и Приштине у Бриселу. Како је навео, према Резолуцији 1244 Савета безбедности УН полиција Србије може да се врати на Косово у одређенм броју, а "нарочито да чува српске манастире".

"Оно што се догодило 2004. године показало је да међународна заједница није одговорила задатку и дозволила је да се тада разарају највећи културни споменици. Само су Италијани одбранили Пећку патријаршију и Високе Дечане. Слику из Подујева на којој младић у нередима покушава да скине крст са цркве, која говори све, треба понављати", рекао је Одловић.

Координатор Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина (ЗСО) Љубомир Марић казао је да Срби у косовским институцијама могу само да раде на доношењу бољег закона о културном наслеђу, јер је, како је навео, претходни био ужасан, укидао је Српску православну цркву и познавао само православну цркву, тако да СПЦ није имала ингеренције над својом имовином.

"Како неко ко је до јуче палио српске цркве може данас да се брине о њима", упитао је Марић гостујући на РТС-у.

Он је, говорећи о бриселским преговорима, казао да Приштина не поштује договор о ЗСО и да то правда нередима у скупштини, а да је српска страна почела да ради на изради статута ЗСО.

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Серафим

12.10.2015 08:59

За то не треба кривити и прозивати сиптаре онуи раде свој посао али треба србске политицаре и комуњаре које су унапред рекле ако се Косово одцепи да неце дици војску ми полицију то је рекао председник Тадиц а Вуциц и Тома диплома су то све окадили и сиптаре у Бриселу својим одлукама благосиљали и наградјивали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

12.10.2015 10:34

Оно сто су Нацисти за Јевреје, за Србе су Сједињене Америцке Дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

12.10.2015 13:56

Ово је показатељ да смо достигли дно дна! Дјаво влада СВИЈЕТОМ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

12.10.2015 15:01

Ово је невиђене срамота и велики пораз за србијански дипломатију која се годинама "сналази" водећи дипломатију на штету СРБског народа. У свакој другој правној држави влада која би доживјела такаво понижење и пораз због своје неспособности одмах би поднијела оставку на све своје дужности, али то се неће десити у поробљеној СРБијо у којој се њезина "влада" Бога не боји а грађана СРБије не стиди!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило Принцип

13.10.2015 14:01

Некултурни Нецивилизирани Арнаутски Примитивизам

ОДГОВОРИТЕ