I pored divljaštva, ulaze u UNESKO?

Predsednik Komisije Vlade za nestala lica Veljko Odalović očekuje da se na dnevni red Izvršnog odbora Uneska ne uvrsti rasprava o prijemu Kosova u Unesko.

Srbija 12.10.2015 | 22:57
I pored divljaštva, ulaze u UNESKO?

Odalović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, ocenio da se pokušava da se Kosovo posredno prizna kao država kroz članstvo u svetskim organizacijama.

"Državama, što Kosovo nije, daju se svi kulturni spomenici. Ja se nadam da će politika biti u drugom planu, da će prevladati ono što je Unesko", kazao je Odalović.

On je dodao da smatra da srpska kulturna baština na Kosovu treba da bude predmet pregovora Beograda i Prištine u Briselu. Kako je naveo, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN policija Srbije može da se vrati na Kosovo u određenm broju, a "naročito da čuva srpske manastire".

"Ono što se dogodilo 2004. godine pokazalo je da međunarodna zajednica nije odgovorila zadatku i dozvolila je da se tada razaraju najveći kulturni spomenici. Samo su Italijani odbranili Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane. Sliku iz Podujeva na kojoj mladić u neredima pokušava da skine krst sa crkve, koja govori sve, treba ponavljati", rekao je Odlović.

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić kazao je da Srbi u kosovskim institucijama mogu samo da rade na donošenju boljeg zakona o kulturnom nasleđu, jer je, kako je naveo, prethodni bio užasan, ukidao je Srpsku pravoslavnu crkvu i poznavao samo pravoslavnu crkvu, tako da SPC nije imala ingerencije nad svojom imovinom.

"Kako neko ko je do juče palio srpske crkve može danas da se brine o njima", upitao je Marić gostujući na RTS-u.

On je, govoreći o briselskim pregovorima, kazao da Priština ne poštuje dogovor o ZSO i da to pravda neredima u skupštini, a da je srpska strana počela da radi na izradi statuta ZSO.

Izvor: B92

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Serafim

12.10.2015 10:59

Za to ne treba kriviti i prozivati siptare onui rade svoj posao ali treba srbske politicare i komunjare koje su unapred rekle ako se Kosovo odcepi da nece dici vojsku mi policiju to je rekao predsednik Tadic a Vucic i Toma diploma su to sve okadili i siptare u Briselu svojim odlukama blagosiljali i nagradjivali.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

12.10.2015 12:34

Ono sto su Nacisti za Jevreje, za Srbe su Sjedinjene Americke Drzave.

ODGOVORITE
Name

sos

12.10.2015 15:56

Ovo je pokazatelj da smo dostigli dno dna! Djavo vlada SVIJETOM!?

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

12.10.2015 17:01

Ово је невиђене срамота и велики пораз за србијански дипломатију која се годинама "сналази" водећи дипломатију на штету СРБског народа. У свакој другој правној држави влада која би доживјела такаво понижење и пораз због своје неспособности одмах би поднијела оставку на све своје дужности, али то се неће десити у поробљеној СРБијо у којој се њезина "влада" Бога не боји а грађана СРБије не стиди!

ODGOVORITE
Name

Gavrilo Princip

13.10.2015 16:01

Nekulturni Necivilizirani Arnautski Primitivizam

ODGOVORITE