Задатак расплакао шкотске студенте

Задатак на тесту „Напредне математике“ намењен шкотским студентима оставио је многе од њих у чуду, а неке и расплакао, јер га је тек сваки трећи решио.

Занимљивости 12.10.2015 | 11:00
Задатак расплакао шкотске студенте

Крокодил вреба свој плен лоциран 20 метара узводно на другој обали реке. Крокодили се крећу различитим брзинама на копну и води. Време које је потребно крокодилу да стигне до свог плена може да буде смањено уколико отплива до одређене тачке узводно, као што је приказано на дијаграму“, гласи текст задатка.


Било је потребно израчунати колико је крокодилу потребно ако се крокодил уопште не креће копном и ако отплива најкраћу могућу удаљеност. Између ова два екстрема постоји вредност "X" која смањује потребно време. Откријте "X" и онда израчунајте најмање потребно време.

Тест који је саставила служба СQА (Сцотисх Qуалифицатион Аутхоритy) показао се као велики изазов студентима математике, а многи од њих су се пожалили да задатак са крокодилом и зебром није пригодан за њихов ниво знања, преноси Би-Би-Си.

Другим речима, да је претежак. И стварно, када се погледа да је само 34 одсто студената решило задатак, чини се да имају право.

Међутим, задатак јесте решив, али захтева доста труда, као што је то показано на Јутјуб каналу "ДЛБматхс".

Извештај шкотске службе СQА истакао је као главни проблем свеукупну тежину теста, а не тежину појединачних задатака.

Џим Рид, који је састављао тестове до 2012. године, рекао је за Би-Би-Си да је служба у којој је некада радио изгледа погрешно проценила и дала задатке који су тежи него што је требало.

„Имао сам увид у све резултате испита до 1960. године. Никада нисам видео толико низак проценат као ове године“, истакао је Рид.

РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Математичар

12.10.2015 09:14

Овај задатак би без проблема ријешио наш "Златар".):

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цане

13.10.2015 08:46

Мислиш на Милокрада?

Name

А тек ови детективи из Бонд агенције

12.10.2015 11:54

Они су камелеони невиђени

ОДГОВОРИТЕ