Zadatak rasplakao škotske studente

Zadatak na testu „Napredne matematike“ namenjen škotskim studentima ostavio je mnoge od njih u čudu, a neke i rasplakao, jer ga je tek svaki treći rešio.

Zanimljivosti 12.10.2015 | 11:00
Zadatak rasplakao škotske studente

Krokodil vreba svoj plen lociran 20 metara uzvodno na drugoj obali reke. Krokodili se kreću različitim brzinama na kopnu i vodi. Vreme koje je potrebno krokodilu da stigne do svog plena može da bude smanjeno ukoliko otpliva do određene tačke uzvodno, kao što je prikazano na dijagramu“, glasi tekst zadatka.


Bilo je potrebno izračunati koliko je krokodilu potrebno ako se krokodil uopšte ne kreće kopnom i ako otpliva najkraću moguću udaljenost. Između ova dva ekstrema postoji vrednost "X" koja smanjuje potrebno vreme. Otkrijte "X" i onda izračunajte najmanje potrebno vreme.

Test koji je sastavila služba SQA (Scotish Qualification Authority) pokazao se kao veliki izazov studentima matematike, a mnogi od njih su se požalili da zadatak sa krokodilom i zebrom nije prigodan za njihov nivo znanja, prenosi Bi-Bi-Si.

Drugim rečima, da je pretežak. I stvarno, kada se pogleda da je samo 34 odsto studenata rešilo zadatak, čini se da imaju pravo.

Međutim, zadatak jeste rešiv, ali zahteva dosta truda, kao što je to pokazano na Jutjub kanalu "DLBmaths".

Izveštaj škotske službe SQA istakao je kao glavni problem sveukupnu težinu testa, a ne težinu pojedinačnih zadataka.

Džim Rid, koji je sastavljao testove do 2012. godine, rekao je za Bi-Bi-Si da je služba u kojoj je nekada radio izgleda pogrešno procenila i dala zadatke koji su teži nego što je trebalo.

„Imao sam uvid u sve rezultate ispita do 1960. godine. Nikada nisam video toliko nizak procenat kao ove godine“, istakao je Rid.

RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Matematičar

12.10.2015 09:14

Ovaj zadatak bi bez problema riješio naš "Zlatar".):

ODGOVORITE
Name

Cane

13.10.2015 08:46

Misliš na Milokrada?

Name

A tek ovi detektivi iz Bond agencije

12.10.2015 11:54

Oni su kameleoni neviđeni

ODGOVORITE