ЕП: Албанци први пут на ЕП-у, Румуни директно, Мађари у бараж!

Фудбалери Албаније пласирали су се први пут у историји на Европско првенство, пошто су завршили на другом месту групе И са 14 бодова. Репрезентација Румуније пласирала се директно на Европско првенство у Француској, освојивши друго место у групи Ф.

Фудбал 11.10.2015 | 20:45
ЕП: Албанци први пут на ЕП-у, Румуни директно, Мађари у бараж!

Албанци су у последњем мечу квалификација декласирали Јерменију у гостима и тако математички обезбедили историјски пласман уз првопласирани Португал, који је скупио 21 бод.

Албанци су имали много среће у овим квалификацијама, али и одлуку УЕФА на својој страни, пошто бодовно нису санкционисани после скандала у Београду и истицања заставе ‘Велике Албаније’, дроном изнад стадиона.

Иако су кровне организације у фудбалу строго наредиле да ће бити искорењено мешање политике у спорт, јужни суседи добили су победу, кажњени су само финансијски, док су Србији одузета три бода.

После овога им је остала борба са Данском за друго место у групи, а она је успорена поразом од Србије у Елбасану пре три дана. Међутим, Албанци су се брзо прегруписали и у Јеревану остварили највећи тријумф у историји земље.

Чинило се да Јермени могу да учине услугу Данцима, међутим, играчи Ђанија Де Бјазија су већ у 23. минуту повели са 2:0. Ховханисјан је у деветом минуту постигао аутогол, после одбијене лопте голмана и велике гужве.

Нешто гостујућа екипа стигла је до одлучујуће предности. Мемушај је извео скраћени корнер са леве стране, упутио оштру лопту на петерац, а на првој стативи је дотакао Ћимшити и преварио чувара мреже Каспарова.

Тим резултатом отишло се на одмор, да би Албанија потврдила визу за Француску у 76. минуту, а стрелац је био Садику.

Група И
Јерменија - Албанија 0:3 (0:2)
Србија - Португалија 1:2 (0:1)
Табела: Португалија 21, Албанија 14, Данска 12, Србија 4, Јерменија 2.

Румуни су у последњем колу савладали Фарска острва 3:0 и придружили се Северној Ирској.

Конкурент у борби за директан пласман Мађари су у невероватном мечу пуном преокрета поражени од Грчке 4:3, па ће играти у баражу. Освајач групе Северна Ирска је у последњем мечу ремизирала у Финској 1:1.

Румунија је већ у првом полувремену завршила посао код Фарана. Јунак је био двоструки стрелац Константин Будеску, који је мрежу ривала тресао у четвртом и 46. минуту.

Тријумф је потврдио резервиста Александру Максим седам минута пре краја меча. Румунија је без пораза завршила ове квалификације.

С друге стране, Мађари су били први скалп Грцима. Хелени су повели већ у петом минуту преко Стафилидиса, али Ловренчиш доноси изједначење у 26.

Гости преко Немеца преокрећу у десетом минуту наставка, да би само три минута касније Тхацидис донео ново изједначење.

Петнаест минута пре краја Немец другим голом наизглед доноси победу Мађарима, али већ три минута касније Митроглу погађа за 3:3, да би прву победу донео Коне пет минута пре краја.

Северна Ирска је умало победом закључила квалификације, водила је у Хелсинкију од 31. минута голом Каткарта, али Арајури три минута пре краја доноси бод Финцима.

Група Ф:
Фарска острва – Румунија 0:3
Финска – Северна Ирска 1:1
Грчка – Мађарска 4:3

Табела:
1. Северна Ирска 10 6 3 1 16:8 21 ЕУРО 2016
2. Румунија 10 5 5 0 11:2 20 ЕУРО 2016
3. Мађарска 10 4 4 2 11:9 16 бараж
4. Финска 10 3 3 4 9:10 12
5. Фарска острва 10 2 0 8 6:17 6
6. Грчка 10 1 3 6 7:14 6

Коментари / 0

Оставите коментар