EP: Albanci prvi put na EP-u, Rumuni direktno, Mađari u baraž!

Fudbaleri Albanije plasirali su se prvi put u istoriji na Evropsko prvenstvo, pošto su završili na drugom mestu grupe I sa 14 bodova. Reprezentacija Rumunije plasirala se direktno na Evropsko prvenstvo u Francuskoj, osvojivši drugo mesto u grupi F.

Fudbal 11.10.2015 | 20:45
EP: Albanci prvi put na EP-u, Rumuni direktno, Mađari u baraž!

Albanci su u poslednjem meču kvalifikacija deklasirali Jermeniju u gostima i tako matematički obezbedili istorijski plasman uz prvoplasirani Portugal, koji je skupio 21 bod.

Albanci su imali mnogo sreće u ovim kvalifikacijama, ali i odluku UEFA na svojoj strani, pošto bodovno nisu sankcionisani posle skandala u Beogradu i isticanja zastave ‘Velike Albanije’, dronom iznad stadiona.

Iako su krovne organizacije u fudbalu strogo naredile da će biti iskorenjeno mešanje politike u sport, južni susedi dobili su pobedu, kažnjeni su samo finansijski, dok su Srbiji oduzeta tri boda.

Posle ovoga im je ostala borba sa Danskom za drugo mesto u grupi, a ona je usporena porazom od Srbije u Elbasanu pre tri dana. Međutim, Albanci su se brzo pregrupisali i u Jerevanu ostvarili najveći trijumf u istoriji zemlje.

Činilo se da Jermeni mogu da učine uslugu Dancima, međutim, igrači Đanija De Bjazija su već u 23. minutu poveli sa 2:0. Hovhanisjan je u devetom minutu postigao autogol, posle odbijene lopte golmana i velike gužve.

Nešto gostujuća ekipa stigla je do odlučujuće prednosti. Memušaj je izveo skraćeni korner sa leve strane, uputio oštru loptu na peterac, a na prvoj stativi je dotakao Ćimšiti i prevario čuvara mreže Kasparova.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi Albanija potvrdila vizu za Francusku u 76. minutu, a strelac je bio Sadiku.

Grupa I
Jermenija - Albanija 0:3 (0:2)
Srbija - Portugalija 1:2 (0:1)
Tabela: Portugalija 21, Albanija 14, Danska 12, Srbija 4, Jermenija 2.

Rumuni su u poslednjem kolu savladali Farska ostrva 3:0 i pridružili se Severnoj Irskoj.

Konkurent u borbi za direktan plasman Mađari su u neverovatnom meču punom preokreta poraženi od Grčke 4:3, pa će igrati u baražu. Osvajač grupe Severna Irska je u poslednjem meču remizirala u Finskoj 1:1.

Rumunija je već u prvom poluvremenu završila posao kod Farana. Junak je bio dvostruki strelac Konstantin Budesku, koji je mrežu rivala tresao u četvrtom i 46. minutu.

Trijumf je potvrdio rezervista Aleksandru Maksim sedam minuta pre kraja meča. Rumunija je bez poraza završila ove kvalifikacije.

S druge strane, Mađari su bili prvi skalp Grcima. Heleni su poveli već u petom minutu preko Stafilidisa, ali Lovrenčiš donosi izjednačenje u 26.

Gosti preko Nemeca preokreću u desetom minutu nastavka, da bi samo tri minuta kasnije Thacidis doneo novo izjednačenje.

Petnaest minuta pre kraja Nemec drugim golom naizgled donosi pobedu Mađarima, ali već tri minuta kasnije Mitroglu pogađa za 3:3, da bi prvu pobedu doneo Kone pet minuta pre kraja.

Severna Irska je umalo pobedom zaključila kvalifikacije, vodila je u Helsinkiju od 31. minuta golom Katkarta, ali Arajuri tri minuta pre kraja donosi bod Fincima.

Grupa F:
Farska ostrva – Rumunija 0:3
Finska – Severna Irska 1:1
Grčka – Mađarska 4:3

Tabela:
1. Severna Irska 10 6 3 1 16:8 21 EURO 2016
2. Rumunija 10 5 5 0 11:2 20 EURO 2016
3. Mađarska 10 4 4 2 11:9 16 baraž
4. Finska 10 3 3 4 9:10 12
5. Farska ostrva 10 2 0 8 6:17 6
6. Grčka 10 1 3 6 7:14 6

Komentari / 0

Ostavite komentar