ЕП: СРБ - ПОР; Да се не понови Пољска и брука из 2007.године!

Да је било мало среће и много више памети Србија би подрхтавала уочи утакмице са Португалијом!

Фудбал 11.10.2015 | 16:40
ЕП: СРБ - ПОР; Да се не понови Пољска и брука из 2007.године!

Уместо еуфорије до пре неколико дана владала је – апатија. Тријумф у Елбасану, вредан само националног поноса, допринео је да фудбалери поново буду у моди, али то не мења порозну чињеницу – меч против Португалије (18 часова) биће ревијалног карактера. Послужио је већ за ону отрцану фразу о томе како је свака утакмица важна и како би нам победа много значила на пољу самопоуздања пред наредни циклус.

Да је било много памети и бар мало среће Србија би данас подрхтавала од узбуђења, чекајући да тим Радована Ћурчића овери пласман на Првенство Европе у Француској. Овако, немамо обавезу да победимо, али имамо обавезу да избегнемо – бруку.

Не говоримо овог пута само о резултату, већ о укупном амбијенту. Скоро, па идентичну ситуацију овој имали смо 2007.године. Србија је потонула у квалификацијама за Првенство Европе у Аустрији и Швајцарској, пројекат са Хавијером Клементеом испоставио се као дебакл, нација је била више него разочарана, јер је то био први циклус под називом Србија. Балон еуфорије се до те мере пробушио да је последњи меч против Пољске пратило нешто више од 100 Срба. У боксу Маракане било је смештено више од 1000 Пољака, па ће тај меч остати упамћен као једини на овим просторима у којем је гостујући тим имао више навијача од домаћег.

Португалија је мало већи мамац, чак и поред тога што у Београд није дошао један од најбољих фудбалера света Кристијано Роналдо. Међутим, тешко да ће трибине стадиона у Хумској бити дупке пуне. А требало је, или морало је тако да буде.

Орлови су у Албанији повратили самопоуздање, имаће мотив да се против комбинованог састава Португала опросте од овог циклуса, али не само то. Можда је ово идеалан тренутак да кажемо збогом негативној традицији. Од укидања санкција 1995.године наш национални тим никада у квалификацијама није победио репрезентацију из првог шешира. У Београд су гостовале Италија, Шпанија, Португалија, Хрватска, Русија... Али наша селекција није успела да пробије лед.

Португалци ће одиграти меч растерећено, али то не значи да ће бити само епизодисти у нашем покушају да вежемо два добра резултата. Селектор Фернандо Сантос рекао је у најави да не постоји неважна утакмица.

Сасвим довољно да Радован Ћурчић схвати какав посао га очекује. Иначе, Ћурчић неће моћи да рачуна на капитена Бранислава Ивановић који се због повреде мишића већ вратио у Лондон. Очекује се да Ивановића замени Душко Тошић, те да Ћурчић поверење укаже играчима који су стартовали и у Албанији.
„Проблем представља пражњење у Албанији. Видим га и препознајем. Дошло је до емотивног пражњења не само код једног или двојице играча, већ код свих 24 који су били у Елбасану. Међутим, од јуче се не живи у фудбалу. Тога нема. Свака победа у квалификацијама доноси леп осећај, зато имамо обевезу да на прави начин завршимо циклус“, рекао је селектор Ћурчић.

СРБИЈА – ПОРТУГАЛИЈА

Стадион: Партизана

Капацитет: 32.100

Судија: Давид Борбалан (Шпанија)

Србија: Стојковић – Томовић, С.Митровић, Д. Тошић, Коларов – Миливојевић, Матић – З. Тошић, Љајић, Тадић – А. Митровић.

Португалија: Патрисио – Р. Переира, Алвеш, Х.Фонте, Р. Фонте – Б.Силва, Мутињо, Д, Периера – Нани, Едер, Дани.

Коментари / 0

Оставите коментар