EP: SRB - POR; Da se ne ponovi Poljska i bruka iz 2007.godine!

Da je bilo malo sreće i mnogo više pameti Srbija bi podrhtavala uoči utakmice sa Portugalijom!

Fudbal 11.10.2015 | 16:40
EP: SRB - POR; Da se ne ponovi Poljska i bruka iz 2007.godine!

Umesto euforije do pre nekoliko dana vladala je – apatija. Trijumf u Elbasanu, vredan samo nacionalnog ponosa, doprineo je da fudbaleri ponovo budu u modi, ali to ne menja poroznu činjenicu – meč protiv Portugalije (18 časova) biće revijalnog karaktera. Poslužio je već za onu otrcanu frazu o tome kako je svaka utakmica važna i kako bi nam pobeda mnogo značila na polju samopouzdanja pred naredni ciklus.

Da je bilo mnogo pameti i bar malo sreće Srbija bi danas podrhtavala od uzbuđenja, čekajući da tim Radovana Ćurčića overi plasman na Prvenstvo Evrope u Francuskoj. Ovako, nemamo obavezu da pobedimo, ali imamo obavezu da izbegnemo – bruku.

Ne govorimo ovog puta samo o rezultatu, već o ukupnom ambijentu. Skoro, pa identičnu situaciju ovoj imali smo 2007.godine. Srbija je potonula u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope u Austriji i Švajcarskoj, projekat sa Havijerom Klementeom ispostavio se kao debakl, nacija je bila više nego razočarana, jer je to bio prvi ciklus pod nazivom Srbija. Balon euforije se do te mere probušio da je poslednji meč protiv Poljske pratilo nešto više od 100 Srba. U boksu Marakane bilo je smešteno više od 1000 Poljaka, pa će taj meč ostati upamćen kao jedini na ovim prostorima u kojem je gostujući tim imao više navijača od domaćeg.

Portugalija je malo veći mamac, čak i pored toga što u Beograd nije došao jedan od najboljih fudbalera sveta Kristijano Ronaldo. Međutim, teško da će tribine stadiona u Humskoj biti dupke pune. A trebalo je, ili moralo je tako da bude.

Orlovi su u Albaniji povratili samopouzdanje, imaće motiv da se protiv kombinovanog sastava Portugala oproste od ovog ciklusa, ali ne samo to. Možda je ovo idealan trenutak da kažemo zbogom negativnoj tradiciji. Od ukidanja sankcija 1995.godine naš nacionalni tim nikada u kvalifikacijama nije pobedio reprezentaciju iz prvog šešira. U Beograd su gostovale Italija, Španija, Portugalija, Hrvatska, Rusija... Ali naša selekcija nije uspela da probije led.

Portugalci će odigrati meč rasterećeno, ali to ne znači da će biti samo epizodisti u našem pokušaju da vežemo dva dobra rezultata. Selektor Fernando Santos rekao je u najavi da ne postoji nevažna utakmica.

Sasvim dovoljno da Radovan Ćurčić shvati kakav posao ga očekuje. Inače, Ćurčić neće moći da računa na kapitena Branislava Ivanović koji se zbog povrede mišića već vratio u London. Očekuje se da Ivanovića zameni Duško Tošić, te da Ćurčić poverenje ukaže igračima koji su startovali i u Albaniji.
„Problem predstavlja pražnjenje u Albaniji. Vidim ga i prepoznajem. Došlo je do emotivnog pražnjenja ne samo kod jednog ili dvojice igrača, već kod svih 24 koji su bili u Elbasanu. Međutim, od juče se ne živi u fudbalu. Toga nema. Svaka pobeda u kvalifikacijama donosi lep osećaj, zato imamo obevezu da na pravi način završimo ciklus“, rekao je selektor Ćurčić.

SRBIJA – PORTUGALIJA

Stadion: Partizana

Kapacitet: 32.100

Sudija: David Borbalan (Španija)

Srbija: Stojković – Tomović, S.Mitrović, D. Tošić, Kolarov – Milivojević, Matić – Z. Tošić, Ljajić, Tadić – A. Mitrović.

Portugalija: Patrisio – R. Pereira, Alveš, H.Fonte, R. Fonte – B.Silva, Mutinjo, D, Periera – Nani, Eder, Dani.

Komentari / 0

Ostavite komentar