Не пристајемо на услове Европске уније

Ивица Дачић, шеф дипломатије, рекао је да су за Србију апсолутно неприхватљиви захтеви из нацрта преговарачке платформе ЕУ за поглавље 35 који се односи на Косово и Метохију, јер већина тачака није статусно неутрална и директно води ка признавању косовске независности.

Србија 11.10.2015 | 19:56
Не пристајемо на услове Европске уније

Захтеви су за нас неприхватљиви. Дијалог је статусно неутралан и све ван тога за нас је неприхватљиво, а убеђен сам и за земље ЕУ које нису признале самопроглашено Косово. Све што прелази ту статусну линију неутралности јесте неприхватљиво. На пример, да преговоре воде Србија и самопроглашено Косово, а не Београд и Приштина, или, рецимо, да уместо административних прелаза буду успостављени гранични прелази са обележјима - рекао је Дачић.

Све замке које је Београд мукотрпним напорима успевао да избегне током бриселског дијалога сада ће се наћи у предлогу документа, нацрта преговарачке платформе за поглавље 35.

А тачке које су као врућ кромпир наметнуте Србији јесу да предамо Газиводе Приштини и да склонимо своју управу, као и укидање административних прелаза и успостављање граничних прелаза са обележјима, заставама и рампама.

Једна од битнијих тачака је и престанак финансирања и подршке српским структурама, тачније престанак финансирања привремених органа и општинских службеника у 29 општина у српском систему на Косову и Метохији од стране Београда.

Засад се још не зна да ли ће за отварање поглавља 35 постојати мерила и која тачно, а претпоставка је да би то могла бити примена неких од већ постигнутих споразума или склапање неког новог.

Душан Јањић, политички аналитичар, сматра да је то покушај да се онај обавезујући споразум, који треба потписати на крају преговора, протумачи као признавање Косова и да се то сада унесе у преговарачки оквир.

Србија има јасно средство да на то одговори, а то је референдум, о коме је и премијер говорио. Постоји формула за договор, а она гласи да ће о том питању разговарати кад Србија буде чланица ЕУ. То је став који би задовољио једну, другу и трећу страну, односно Београд, Брисел и Вашингтон, а једино не би задовољио самопроглашено Косово - сматра Јањић.

Он каже да је инсистирање на независности одступање од договореног принципа статусне неутралности бриселских дијалога.

Извор: Курир

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

хм

11.10.2015 11:44

Е мој Дацицу,далеко сте ви отисли а нигдје нисте стигли,нема висе измотавања ; узми или остави -питање је сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

11.10.2015 11:52

Признацес ти и прихватити све јос и гузице ако треба дат да се само увуцете у пакас и ЕУ и Америци.Давно си ти то све признао и прихватио само сад просипас супље прице за малоумне.Идите висе до безтрага сви !! Пустите нормалан свијет да ради и зиви од свог рада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

11.10.2015 12:31

Мислили сте да улазите у тунел, и да ћете једног дана изаћи на његовом другом крају. Медутим, испоставило се да сте у давно напуштеном дубоком руднику на чије дно сте сишли! Сад напријед више не можете а за назад вам недостаје воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

11.10.2015 12:38

вријеме је да схватите да вас вуку за нос и уцјењују, окрените ноту којом сте до сада свирали и пјавали нема користи нити србија нити српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

видео

11.10.2015 21:39

Шта је с актовком и бананом?

ОДГОВОРИТЕ