Ne pristajemo na uslove Evropske unije

Ivica Dačić, šef diplomatije, rekao je da su za Srbiju apsolutno neprihvatljivi zahtevi iz nacrta pregovaračke platforme EU za poglavlje 35 koji se odnosi na Kosovo i Metohiju, jer većina tačaka nije statusno neutralna i direktno vodi ka priznavanju kosovske nezavisnosti.

Srbija 11.10.2015 | 19:56
Ne pristajemo na uslove Evropske unije

Zahtevi su za nas neprihvatljivi. Dijalog je statusno neutralan i sve van toga za nas je neprihvatljivo, a ubeđen sam i za zemlje EU koje nisu priznale samoproglašeno Kosovo. Sve što prelazi tu statusnu liniju neutralnosti jeste neprihvatljivo. Na primer, da pregovore vode Srbija i samoproglašeno Kosovo, a ne Beograd i Priština, ili, recimo, da umesto administrativnih prelaza budu uspostavljeni granični prelazi sa obeležjima - rekao je Dačić.

Sve zamke koje je Beograd mukotrpnim naporima uspevao da izbegne tokom briselskog dijaloga sada će se naći u predlogu dokumenta, nacrta pregovaračke platforme za poglavlje 35.

A tačke koje su kao vruć krompir nametnute Srbiji jesu da predamo Gazivode Prištini i da sklonimo svoju upravu, kao i ukidanje administrativnih prelaza i uspostavljanje graničnih prelaza sa obeležjima, zastavama i rampama.

Jedna od bitnijih tačaka je i prestanak finansiranja i podrške srpskim strukturama, tačnije prestanak finansiranja privremenih organa i opštinskih službenika u 29 opština u srpskom sistemu na Kosovu i Metohiji od strane Beograda.

Zasad se još ne zna da li će za otvaranje poglavlja 35 postojati merila i koja tačno, a pretpostavka je da bi to mogla biti primena nekih od već postignutih sporazuma ili sklapanje nekog novog.

Dušan Janjić, politički analitičar, smatra da je to pokušaj da se onaj obavezujući sporazum, koji treba potpisati na kraju pregovora, protumači kao priznavanje Kosova i da se to sada unese u pregovarački okvir.

Srbija ima jasno sredstvo da na to odgovori, a to je referendum, o kome je i premijer govorio. Postoji formula za dogovor, a ona glasi da će o tom pitanju razgovarati kad Srbija bude članica EU. To je stav koji bi zadovoljio jednu, drugu i treću stranu, odnosno Beograd, Brisel i Vašington, a jedino ne bi zadovoljio samoproglašeno Kosovo - smatra Janjić.

On kaže da je insistiranje na nezavisnosti odstupanje od dogovorenog principa statusne neutralnosti briselskih dijaloga.

Izvor: Kurir

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

hm

11.10.2015 11:44

E moj Dacicu,daleko ste vi otisli a nigdje niste stigli,nema vise izmotavanja ; uzmi ili ostavi -pitanje je sad.

ODGOVORITE
Name

Neko

11.10.2015 11:52

Priznaces ti i prihvatiti sve jos i guzice ako treba dat da se samo uvucete u pakas i EU i Americi.Davno si ti to sve priznao i prihvatio samo sad prosipas suplje price za maloumne.Idite vise do beztraga svi !! Pustite normalan svijet da radi i zivi od svog rada.

ODGOVORITE
Name

vss

11.10.2015 12:31

Mislili ste da ulazite u tunel, i da ćete jednog dana izaći na njegovom drugom kraju. Medutim, ispostavilo se da ste u davno napuštenom dubokom rudniku na čije dno ste sišli! Sad naprijed više ne možete a za nazad vam nedostaje vode.

ODGOVORITE
Name

kgb

11.10.2015 12:38

vrijeme je da shvatite da vas vuku za nos i ucjenjuju, okrenite notu kojom ste do sada svirali i pjavali nema koristi niti srbija niti srpski narod.

ODGOVORITE
Name

video

11.10.2015 21:39

Šta je s aktovkom i bananom?

ODGOVORITE