Турска:Погинуло 95, а рањено 246 људи

У Турској је почела тродневна жалост после двоструких бомбашких самоубилачког напада уочи почетка мировног скупа у Анкари, када је погинуло најмање 95 људи и 246 повређено, за шта још нико није преузео одговорност.

Свијет 11.10.2015 | 20:00
Турска:Погинуло 95, а рањено 246 људи

Број мртвих на скупу про-курдских активиста и левичара код главне железничке станице у престонци, само неколико недеља пре избора, чини јучерашњи напад најсмртоноснији у новијој историји Турске.

Митинг је имао за циљ окончање насиља курдских сепаратистичких екстремиста Курдистанске радничке партије и турске владе и требало је да почне јуче у подне по локалном времену, а две експлозије су се догодило мало после 10 сати, док се народ окупљао за скуп.

Полиција је саопштила да су пронашли делове тела која припадају двојици бомбаша и да раде на њиховој идентификацији, наводи турска агенција Анадолија.

Власти такође проверавају снимке камере са места, а Анкара је навела да метод напада и количина коришћеног експлозива "личи" на бомбашки напад у Суруку, у јулу ове године.

За сада, нико није преузео одговорност за напад мада је турски премијер Ахмет Давутоглу изјавио је било "јаких знакова" да се ради о самоубилачким нападима само 50 метара један од другог и оптужио курдске побуњенике или екстремисте Исламске државе за напад.

Међутим, лидер Народне демократске партије Селахатин Демиртас окривио је "крволочну државу" за жртве и додао да је "почињен дивљачки напад".

Међу убијенима је био члан те парије Кубра Мелтем Молаоглу који се кандидовао за посланика турског парламента на предстојећим изборима.

Директор за медије премијеровог кабинета Џемалетин Хасими изјавио је за ББЦ да су такве тврдње "неприхвитљава срамота" и инсистирао на чињеници да су власти одлучне у проналажењу оних који стоје иза напада.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио оно што је назвао "гнусан напад" који је циљао "турско јединство" и мир у земљи.

Међународна осуда крвопролића је била брза.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изразила "тугу и запрепашћење" због напада, док су амерички председник Барак Обама и његов руски колега Владимир Путин изразили саучешће Ердогану.

Коментари / 0

Оставите коментар