БиХ: Месо из увоза сумњивог квалитета

Према службеним подацима, увоз меса и месних прерађевина у БиХ је пет пута већи од извоза, а само у првих осам мјесеци ове године његова вриједност износила је чак 189,9 милиона КМ, од чега смрзнутог говеђег и свињског меса у вриједности око 40 милиона КМ. Највише замрзнутог меса увозимо из Њемачке, Пољске, Аустрије и Холандије.

Босна и Херцеговина 11.10.2015 | 10:36
БиХ: Месо из увоза сумњивог квалитета

Кориштење и увоз замрзнутог и мљевеног меса, као и нискоквалитетних сировина од меса строго су регулисани у многим земљама Европске уније, нажалост већини меса које се код нас продаје поријекло је непознато, а то је посебно случај с месним прерађевинама.

И у Спољнотрговинској комори БиХ су у мају ове године апеловали на потребу за повећаним контролама увозног меса, с обзиром на то да је у том периоду дошло до повећања увоза расхлађеног меса.

Инсистирано је на истинитом приказивању података на декларацији гдје морају стајати подаци о земљи поријекла, првом залеђивању и слично.

"Према нашим сазнањима, ентитетска министарства су покренула процедуре за измјене релевантних правилника", каже стручна сарадница за прехрамбену индустрију животињског поријекла у Спољнотрговинској комори БиХ мр. Тијана Мухамедагић.

На питање да ли то значи да се у месарама продаје увозно залеђено месо умјесто домаћег, Мухамедагић каже да на то могу одговорити само тржишне инспекције.

"Вјерујемо да инспекција коректно обавља свој посао, те апелујемо да, уколико постоје такви случајеви, надлежне институције пооштре контролу, поготово из угла декларисања меса у продаји", напомиње Мухамедагић.

И предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС-а Владимир Усорац истиче да већ годинама упозоравају да се из иностранства увози углавном смрзнуто месо сумњивог квалитета. Ништа боља ситуација, каже Усорац, није ни са увозом мљевеног меса.

"Увозе се велике количине сумњивог меса, чију старост и врсту је тешко испитати, а све то завршава у виршлама, кобасицама и осталим месним прерађевинама", појашњава Усорац.

Лана Котур, портпарол Канцеларије за ветеринарство БиХ, каже да не располажу сазнањем да се у БиХ увози замрзнуто месо и продаје као свјеже, те да ће од ВТК БиХ тражити информацију о томе гдје, ко и на који начин увози месо за које се у медијима тврди да је старо.

У Инспекторату РС су током ове године извршили 308 контрола, а у 82 случаја утврђене су неправилности које су се најчешће односиле на испуњавање хигијенских услова објекта, означавање и декларисање сировина и производа, ветеринарско-санитарну документацију животиња прије клања, санитарне прегледе запослених особа и слично, док нису имали случајева да се замрзнуто месо продаје као свјеже.

"Током контрола малопродајних објеката нису забиљежени случајеви да се замрзнуто месо продаје као свјеже, али је због непотпуних декларација или неизвршеног ветеринарског прегледа меса и слично уништено близу 1.500 кг намирница животињског поријекла", каже главна републичка ветеринарска инспекторка Љиљана Гојић.

Из Федералне управе за инспекцијске послове ни након шест дана нисмо успјели добити информацију шта су показале њихове контроле.

Извор: Клиx

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

11.10.2015 08:45

Месари и производјаци сухомеснатог су страсни преваранти,какво смеце продају то је велики злоцин!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уздај се у се

11.10.2015 10:01

Док су марионете страних сила на власти у БиХ, увоз ће бити "пет пута већи од извоза". Наша земља може да приозведе квалитетнију храну, људи који могу да раде не недостају. Али онда неко у Њемачкој, Пољској, Аустрији и Холандији не би могао да зарађује на свом отпаду. При том је месо само кап у мору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

11.10.2015 10:28

Неки дан сам гледо у једној великој трговини робот излозено месо јунеце па оно нема какве боје нема осим боје меса боље појести кромпир сам него са оним месом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

11.10.2015 10:43

Овај наопако насадјени народ је себи изабрао шљам у власт. Дакле, тај шљам га сада и трује. Народ хоће тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

месо

11.10.2015 11:07

Оно меса што је извезла БиХ, отишло је Исламској држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет Каја

11.10.2015 11:11

Кајин другар Немања Васић и његова фирма Тривас зна доста о овоме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс

11.10.2015 11:12

Ми босанци какви смо боље волимо туде лосе нег насе најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гле чуда

11.10.2015 11:15

Немања Васић је био директор Дирекције за путеве РС. А сад је сувласник месопрерађивачке индустрије Тривас. Он и Каја су били партнери, па ето Каја има асфалтну базу у Штрпцима одакле је Немања. Чудно, а? А питајте шта ради г-дин Васић сад, ба којој је функцији, за кога Тривас све ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњавор

11.10.2015 14:35

ИМАТЕ И НАСЕ ДОМАЦЕ БАЈНЕ ПРЕРАДЈИВАЦЕ КОЈИ ТРУЈУ НАРОД.ПИТАЈТЕ РАДНИКЕ У КЛАОНИЦИ НА МОСЛОВАРАМА КОД "ЗИВАНИЦА" И ВОЗАЦЕ КОЈИ СУ ДОБИЛИ ОТКАЗ СТА СЕ РАДИ У ПРЕРАДИ.ГАЗДЕ НЕ ПЛАЦАЈУ СТРУЈУ, ПА ИМ ИСКЉУЦЕ ДАН-ДВА ПА СЕ СМРЗНУТА ПИЛЕТИНА ОДМРЗНЕ САМА ОД СЕБЕ ПА СЕ ОПЕТ ЗАМРЗНЕ ПА ТАДА ГАЗДЕ НАРЕДЕ ДА СЕ БАТАЦИ ОПЕТ ОДМРЗНУ И МИЈЕСАЈУ У ПАКЕТЕ СА СВЈЕЗИМ БАТАЦИМА, ПА СЕ ТИ ПАКЕТИ ДОВОЗЕ У ТРГОВИНЕ. БУДЕ ТОГА У ПРОДАЈИ НА ДЕСЕТИНЕ ТОНА.ИСТА ФИРМА КУПУЈЕ ОКО ТРАВНИКА ОВЦИЈИ ЛОЈ У БЛОКОВИМА ПА ГА СТАВЉА У ПИЛЕЦЕ ХРЕНОВКЕ КОБАСИЦЕ И ПЉЕСКАВИЦЕ. ВЈЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ АЛИ ОВО ЈЕ ИСТИНА. ПА НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА БОГ НА ПОМОЦИ УЗ "ЊАМ-ЊАМ" ПРОИЗВОДЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

12.10.2015 07:13

Ми не увозимо месо него отпад а насе месо извозимо,

ОДГОВОРИТЕ