BiH: Meso iz uvoza sumnjivog kvaliteta

Prema službenim podacima, uvoz mesa i mesnih prerađevina u BiH je pet puta veći od izvoza, a samo u prvih osam mjeseci ove godine njegova vrijednost iznosila je čak 189,9 miliona KM, od čega smrznutog goveđeg i svinjskog mesa u vrijednosti oko 40 miliona KM. Najviše zamrznutog mesa uvozimo iz Njemačke, Poljske, Austrije i Holandije.

Bosna i Hercegovina 11.10.2015 | 10:36
BiH: Meso iz uvoza sumnjivog kvaliteta

Korištenje i uvoz zamrznutog i mljevenog mesa, kao i niskokvalitetnih sirovina od mesa strogo su regulisani u mnogim zemljama Evropske unije, nažalost većini mesa koje se kod nas prodaje porijeklo je nepoznato, a to je posebno slučaj s mesnim prerađevinama.

I u Spoljnotrgovinskoj komori BiH su u maju ove godine apelovali na potrebu za povećanim kontrolama uvoznog mesa, s obzirom na to da je u tom periodu došlo do povećanja uvoza rashlađenog mesa.

Insistirano je na istinitom prikazivanju podataka na deklaraciji gdje moraju stajati podaci o zemlji porijekla, prvom zaleđivanju i slično.

"Prema našim saznanjima, entitetska ministarstva su pokrenula procedure za izmjene relevantnih pravilnika", kaže stručna saradnica za prehrambenu industriju životinjskog porijekla u Spoljnotrgovinskoj komori BiH mr. Tijana Muhamedagić.

Na pitanje da li to znači da se u mesarama prodaje uvozno zaleđeno meso umjesto domaćeg, Muhamedagić kaže da na to mogu odgovoriti samo tržišne inspekcije.

"Vjerujemo da inspekcija korektno obavlja svoj posao, te apelujemo da, ukoliko postoje takvi slučajevi, nadležne institucije pooštre kontrolu, pogotovo iz ugla deklarisanja mesa u prodaji", napominje Muhamedagić.

I predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac ističe da već godinama upozoravaju da se iz inostranstva uvozi uglavnom smrznuto meso sumnjivog kvaliteta. Ništa bolja situacija, kaže Usorac, nije ni sa uvozom mljevenog mesa.

"Uvoze se velike količine sumnjivog mesa, čiju starost i vrstu je teško ispitati, a sve to završava u viršlama, kobasicama i ostalim mesnim prerađevinama", pojašnjava Usorac.

Lana Kotur, portparol Kancelarije za veterinarstvo BiH, kaže da ne raspolažu saznanjem da se u BiH uvozi zamrznuto meso i prodaje kao svježe, te da će od VTK BiH tražiti informaciju o tome gdje, ko i na koji način uvozi meso za koje se u medijima tvrdi da je staro.

U Inspektoratu RS su tokom ove godine izvršili 308 kontrola, a u 82 slučaja utvrđene su nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na ispunjavanje higijenskih uslova objekta, označavanje i deklarisanje sirovina i proizvoda, veterinarsko-sanitarnu dokumentaciju životinja prije klanja, sanitarne preglede zaposlenih osoba i slično, dok nisu imali slučajeva da se zamrznuto meso prodaje kao svježe.

"Tokom kontrola maloprodajnih objekata nisu zabilježeni slučajevi da se zamrznuto meso prodaje kao svježe, ali je zbog nepotpunih deklaracija ili neizvršenog veterinarskog pregleda mesa i slično uništeno blizu 1.500 kg namirnica životinjskog porijekla", kaže glavna republička veterinarska inspektorka Ljiljana Gojić.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove ni nakon šest dana nismo uspjeli dobiti informaciju šta su pokazale njihove kontrole.

Izvor: Klix

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

marko samardzic

11.10.2015 08:45

Mesari i proizvodjaci suhomesnatog su strasni prevaranti,kakvo smece prodaju to je veliki zlocin!!!

ODGOVORITE
Name

Uzdaj se u se

11.10.2015 10:01

Dok su marionete stranih sila na vlasti u BiH, uvoz će biti "pet puta veći od izvoza". Naša zemlja može da priozvede kvalitetniju hranu, ljudi koji mogu da rade ne nedostaju. Ali onda neko u Njemačkoj, Poljskoj, Austriji i Holandiji ne bi mogao da zarađuje na svom otpadu. Pri tom je meso samo kap u moru.

ODGOVORITE
Name

soko

11.10.2015 10:28

Neki dan sam gledo u jednoj velikoj trgovini robot izlozeno meso junece pa ono nema kakve boje nema osim boje mesa bolje pojesti krompir sam nego sa onim mesom.

ODGOVORITE
Name

klapac

11.10.2015 10:43

Ovaj naopako nasadjeni narod je sebi izabrao šljam u vlast. Dakle, taj šljam ga sada i truje. Narod hoće tako.

ODGOVORITE
Name

meso

11.10.2015 11:07

Ono mesa što je izvezla BiH, otišlo je Islamskoj državi.

ODGOVORITE
Name

Opet Kaja

11.10.2015 11:11

Kajin drugar Nemanja Vasić i njegova firma Trivas zna dosta o ovome...

ODGOVORITE
Name

Rs

11.10.2015 11:12

Mi bosanci kakvi smo bolje volimo tude lose neg nase najbolje

ODGOVORITE
Name

Gle čuda

11.10.2015 11:15

Nemanja Vasić je bio direktor Direkcije za puteve RS. A sad je suvlasnik mesoprerađivačke industrije Trivas. On i Kaja su bili partneri, pa eto Kaja ima asfaltnu bazu u Štrpcima odakle je Nemanja. Čudno, a? A pitajte šta radi g-din Vasić sad, ba kojoj je funkciji, za koga Trivas sve radi?

ODGOVORITE
Name

prnjavor

11.10.2015 14:35

IMATE I NASE DOMACE BAJNE PRERADJIVACE KOJI TRUJU NAROD.PITAJTE RADNIKE U KLAONICI NA MOSLOVARAMA KOD "ZIVANICA" I VOZACE KOJI SU DOBILI OTKAZ STA SE RADI U PRERADI.GAZDE NE PLACAJU STRUJU, PA IM ISKLJUCE DAN-DVA PA SE SMRZNUTA PILETINA ODMRZNE SAMA OD SEBE PA SE OPET ZAMRZNE PA TADA GAZDE NAREDE DA SE BATACI OPET ODMRZNU I MIJESAJU U PAKETE SA SVJEZIM BATACIMA, PA SE TI PAKETI DOVOZE U TRGOVINE. BUDE TOGA U PRODAJI NA DESETINE TONA.ISTA FIRMA KUPUJE OKO TRAVNIKA OVCIJI LOJ U BLOKOVIMA PA GA STAVLJA U PILECE HRENOVKE KOBASICE I PLJESKAVICE. VJEROVALI ILI NE ALI OVO JE ISTINA. PA NEKA NAM JE SVIMA BOG NA POMOCI UZ "NJAM-NJAM" PROIZVODE!

ODGOVORITE
Name

Md

12.10.2015 07:13

Mi ne uvozimo meso nego otpad a nase meso izvozimo,

ODGOVORITE