АБА - Звезда: Прво дерби АБА лиге, па на Евролигу!

Црвено-бели, на месту где су 30. априла освојили други од три трофеја у прошлој сезони, играју дерби 5. кола АБА лиге, а онда се окрећу мечу са Стразбуром у Београду.

Кошарка 11.10.2015 | 11:00
АБА - Звезда: Прво дерби АБА лиге, па на Евролигу!

Жесток темпо утакмица у АБА лиги већ је довео до дуела две, према првим проценама, најјаче екипе у региону – у недељу од 19 часова, састају се Цедевита и Црвена звезда.

Црвено-бели враћају се на паркет на ком су 30. априла ове године трећи пут у четири меча финалне серије победили Цедевиту 79:89 и освојили други од три трофеја у сезони 2014/15, уједно први "јадрански" у историји клуба.

Сада, у битно измењеним саставима са обе стране, Загрепчани и Београђани одмериће снаге у дербију 5. кола у који, ипак, не улазе непоражени и једни и други. Синоћ, у Новом Месту, Крка је нанела први пораз Цедевити (85:77), док тим Дејана Радоњића у престоницу Хрватске стиже са четири од четири: Мега Лекс, Будућност, Задар, Тајфун.

Биће ово последњи АБА наступ и једних и других пре почетка сезоне у Евролиги. Цедевита ће наредног четвртка гостовати Олимпијакосу у Пиреју, док Црвена звезда у "Комбанк арени" дочекује француски Стразбур. С обзиром на то да ће и једни и други од 1. до 11. октобра одиграти већ пет мечева, нема дилеме да ће им по завршетку дербија пријати нешто дужа "пауза", од недеље до четвртка.

Упркос игрању утакмица сваке друге вечери, можда је рано говорити о умару као фактору пред дуел у ком ће Црвена звезда покушати шести пут да победи истог ривала у последњих седам сусрета.

Од раније је познато да Радоњић неће моћи да рачуна на поврећене Немању Дангубића и Марка Тејића, док је у међувремену отклоњена дилема око тога да ли је Софоклис Скорцанитис повређен или не. Снажни центар биће у погону.

"Ова утакмица је не само дерби кола, већ по квалитету тимова и амбицијама, и дерби целе лиге. Упркос великим проблемима које и даље имамо са повредама играча, и са којима се боримо још из припремног периода, наша жеља да се вратимо из Загреба са два бода је огромна", рекао је кошаркаш шампиона Србије Бранко Лазић за сајт клуба.

Загребачки евролигаш доживео је у петак пораз од Крке у Новом Месту, али је првотимац Звезде оценио да ће то додатно мотивисати ривала.

"Тај пораз може да им донесе само још већу ангажованост, борбеност и мотив да одиграју боље. Али, понављам, наша жеља је велика да се вратимо у Београд са добрим резултатом", рекао је Лазић.

Црвено-бели отпутовали су дан раније у Загреб и тренираће вечерас у 19 часова, у времену одигравања утакмице, на паркету "Дворане спортова", где је почетком недеље Цедевита у градском дербију декласирала Цибону победом од 18 поена разлике.

ОТИШЛИ/ДОШЛИ

ЦЕДЕВИТА: Отишли Роко Лени Укић, Анте Делаш, Иван Рамљак, Станко Бараћ и Марко Томас, дошли Тони Катић, Лука Жорић, Џејмс Вајт, Џејкоб Пулен. Тренера Јасмина Репешу заменио је Вељко Мршић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Отишли Чарлс Џенкинс, Бобан Марјановић, Александар Аранитовић, Никола Калинић, Маркус Вилијамс, Ђорђе Каплановић, Никола Чворовић и Јака Блажић, дошли Софокис Скорцанитис, Стефан Настић, Рајан Томпсон, Гал Мекел, Марко Симоновић, Марко Гудурић и Драган Апић.

Коментари / 0

Оставите коментар