ABA - Zvezda: Prvo derbi ABA lige, pa na Evroligu!

Crveno-beli, na mestu gde su 30. aprila osvojili drugi od tri trofeja u prošloj sezoni, igraju derbi 5. kola ABA lige, a onda se okreću meču sa Strazburom u Beogradu.

Košarka 11.10.2015 | 11:00
ABA - Zvezda: Prvo derbi ABA lige, pa na Evroligu!

Žestok tempo utakmica u ABA ligi već je doveo do duela dve, prema prvim procenama, najjače ekipe u regionu – u nedelju od 19 časova, sastaju se Cedevita i Crvena zvezda.

Crveno-beli vraćaju se na parket na kom su 30. aprila ove godine treći put u četiri meča finalne serije pobedili Cedevitu 79:89 i osvojili drugi od tri trofeja u sezoni 2014/15, ujedno prvi "jadranski" u istoriji kluba.

Sada, u bitno izmenjenim sastavima sa obe strane, Zagrepčani i Beograđani odmeriće snage u derbiju 5. kola u koji, ipak, ne ulaze neporaženi i jedni i drugi. Sinoć, u Novom Mestu, Krka je nanela prvi poraz Cedeviti (85:77), dok tim Dejana Radonjića u prestonicu Hrvatske stiže sa četiri od četiri: Mega Leks, Budućnost, Zadar, Tajfun.

Biće ovo poslednji ABA nastup i jednih i drugih pre početka sezone u Evroligi. Cedevita će narednog četvrtka gostovati Olimpijakosu u Pireju, dok Crvena zvezda u "Kombank areni" dočekuje francuski Strazbur. S obzirom na to da će i jedni i drugi od 1. do 11. oktobra odigrati već pet mečeva, nema dileme da će im po završetku derbija prijati nešto duža "pauza", od nedelje do četvrtka.

Uprkos igranju utakmica svake druge večeri, možda je rano govoriti o umaru kao faktoru pred duel u kom će Crvena zvezda pokušati šesti put da pobedi istog rivala u poslednjih sedam susreta.

Od ranije je poznato da Radonjić neće moći da računa na povrećene Nemanju Dangubića i Marka Tejića, dok je u međuvremenu otklonjena dilema oko toga da li je Sofoklis Skorcanitis povređen ili ne. Snažni centar biće u pogonu.

"Ova utakmica je ne samo derbi kola, već po kvalitetu timova i ambicijama, i derbi cele lige. Uprkos velikim problemima koje i dalje imamo sa povredama igrača, i sa kojima se borimo još iz pripremnog perioda, naša želja da se vratimo iz Zagreba sa dva boda je ogromna", rekao je košarkaš šampiona Srbije Branko Lazić za sajt kluba.

Zagrebački evroligaš doživeo je u petak poraz od Krke u Novom Mestu, ali je prvotimac Zvezde ocenio da će to dodatno motivisati rivala.

"Taj poraz može da im donese samo još veću angažovanost, borbenost i motiv da odigraju bolje. Ali, ponavljam, naša želja je velika da se vratimo u Beograd sa dobrim rezultatom", rekao je Lazić.

Crveno-beli otputovali su dan ranije u Zagreb i treniraće večeras u 19 časova, u vremenu odigravanja utakmice, na parketu "Dvorane sportova", gde je početkom nedelje Cedevita u gradskom derbiju deklasirala Cibonu pobedom od 18 poena razlike.

OTIŠLI/DOŠLI

CEDEVITA: Otišli Roko Leni Ukić, Ante Delaš, Ivan Ramljak, Stanko Barać i Marko Tomas, došli Toni Katić, Luka Žorić, Džejms Vajt, Džejkob Pulen. Trenera Jasmina Repešu zamenio je Veljko Mršić.

CRVENA ZVEZDA: Otišli Čarls Dženkins, Boban Marjanović, Aleksandar Aranitović, Nikola Kalinić, Markus Vilijams, Đorđe Kaplanović, Nikola Čvorović i Jaka Blažić, došli Sofokis Skorcanitis, Stefan Nastić, Rajan Tompson, Gal Mekel, Marko Simonović, Marko Gudurić i Dragan Apić.

Komentari / 0

Ostavite komentar