Македонија: ММФ те хвали, ММФ те и куди

Брз темпо гомилања дуга Македоније током последњих неколико година забрињава, сматра заступник Међународног монетарног фонда (ММФ) у Македонији Патрик Житан.

Регион 10.10.2015 | 14:45
Македонија: ММФ те хвали, ММФ те и куди

Садашњи ниво дуга од 44 одсто од БДП-а могао би у будућности да ограничи способност фискалне политике да се ефикасно суочи са изазовима, сматра тај економиста.

У интервјуу за македонски магазин Капитал, он је објаснио да је ММФ први пут поставио границу јавног дуга на 50 одсто од БДП-а да би се на тај начин "оставило простора" за адекватне финансијске потезе и "избегли могући шокови" при реализацији дугорочних фискалних обавеза, као што су пензије и здравство.

"Предвиђено постављање апсолутне границе за јавни дуг на 60 одсто, а за буџетски дефицит на три одсто БДП-а, у складу је са фискалним правилима", рекао је Житан, али је додао да је ипак боље да се постави кочница за дуг на 50 одсто, као што је то урађено у другим земљама у региону.

Капитал у тексту подсећа да је последњи извештај ММФ-а изазвао доста полемике у македонској јавности, јер власт сматра да он у потпуности оправдава и подржава њене потезе, док је опозиција супротног мишљења.

"Наш циљ је да пружимо објективну процену привредног амбијента и политике. Због тога вероватно можете наћи и позитивне и негативне елементе", рекао је Житан.

Он је додао да је Одбор ММФ-а похвалио напоре македонске власти због свеобухватног раста привреде, који је остварен уз подршку јавних инвестиција, побољшаним кредитним условима и повећању извоза и директних страних инвестиција.

Истовремено, како је казао, Одбор је и затражио од власти да појача ефикасност фискалне политике, како би се привреда заштитила од домаћих и спољних ризика, и да спроводи политику за унапређење пословног окружења за домаћи приватни сектор, наведено је у тексту.

Коментари / 0

Оставите коментар