Ко су најбогатији људи свих времена?

На листи америчког магазина Тајм најбогатији човјек свих времена је Манса Муса, владар Тимбуктуа, краљевства у Западној Африци, који је владао у 14. вијеку.

Свијет 10.10.2015 | 13:50
Ко су најбогатији људи свих времена?

Његово је краљевство у то вријеме било највећи произвођач злата, које се тада сматрало неприкосновеним мјерилом богатства.

Новинари Тајма разговарали су са многим угледним економистима и источирама, како би на основу низа критеријума утврдили ко су били људи који су имали највећу економску моћ и утицај.

Листа најбогатијих људи свих времена представља покушај рангирања историјских личности према њиховом економском утицају.

Иза Манса Мусе, на другом мјесту је римски император Цезар Аугустус, рођен 63.године прије нове ере, чије се богаство пореди са садашњих 4.000 миљарди евра.

Потомак Јулија Цезара није само управљао царством, које је у то доба чинило 25 до 30 одсто укупне свјетске економске моћи, већ му је и лично припадала око петина тог богатства.

На трећем мјесту је кинески цар Ченцонг (1048-1085).

У вријеме његове владавине Кина је била најмоћније економско царство свијета. Извор његовог богатства су техничке иновације и порески систем који су били стотинама година испред свог времена.

На четвртој позицији је Акбар Велики (1542–1605) најутицајнији цар индијске Могул династије која је чинила четвртину тадашњег свјетског БДП-а.

Јосиф Висарионович Стаљин, диктатор који је контролисао једну од највећих економија свијета свог времена, СССР, нашао се на петом мјесту ове листе.

СССР је 1950, три године прије Стаљинове смрти, имао 9,5 одсто учешћа у свјетској економији.

Тај ниво производње данас би одговарао износу од 7,5 билиона америчких долара.

Иако тај новац није припадао Стаљину лично, нити му је био важан, он је био тај који је контролисао ту “фабрику новца“.

На шестом мјесту нашао се најбогатији Американац свих времена Ендрју Карнеги (1835-1919).

Овај шкотски имигрант продао је компанију Ју-Ес Стил фирми „Ј.П. Морган“ за 480 милиона долара, што је износ који би данас одговарао удјелу од 2,1 одсто у америчком БДП-у, односно био би еквивалент суми од садашњих 372 милијарде долара.

На седмом мјесту је Американац Џон Д. Рокфелер (1839- 1937), који се обогатио у нафтном бизнису у вријеме када то није био уносан посао.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар