Европа спремна да укине санкције Русији

Након стабилизације ситуације у Донбасу ЕУ почиње да слаби санкције уведене одређеним гранама економије Русије 2014. године. Данас ЕУ укида санкције руским компонентама ракетног горива.

Свијет 10.10.2015 | 09:04
Европа спремна да укине санкције Русији

ЕУ је искључила из санкционог списка против Русије компоненте ракетног горива које се користи за реализацију космичког програма ЕУ и лансирање европских сателита.

Санкције су укинуте за хидразин и његове деривате. Хидразин се користи у ракетној техници, укључујући француске носаче ракета „Ариан“ и руске „Протоне“.

Саопштење о слабљењу санкција против Русије стигло је због поштовања примирја у Донбасу које је ступило на снагу 1. септембра. Крајем септембра је било потписан и споразум о повлачењу наоружања.

Према документу, са линије разграничења ће бити повучено наоружање калибра мањег од 100 милиметара и тенкови. Почетком октобра, ЛНР је почео са реализацијом договора, док ће средином октобра то урадити и ДНР.

Да би се постигао паритета у дијалогу са Кијевом, власти ДНР су одложиле локалне изборе за 2016. годину.

Након почетка стабилизације ситуације у Донбасу, европски политичари су почели да говоре о потреби да се побољшају односи са Русијом.

Међутим, Ангела Меркел и Дејвид Камерон пожурили су да изјаве да ће санкције против Русије остати на снази до потпуне реализације Минског споразума.

(Спутникнеwс)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Рус

10.10.2015 07:38

Ако случајно лоповска, лажљива, банитска, пљачкашка Европа укине санције Русији, онда Русија мора увести санкција Европи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

10.10.2015 07:41

Ма да,стиже зима и Европи је потребан гас.То је оно са Обреновићем када је слао изасланика у Стамбол па му рече:Пред султаном се наку*чи а кад се султан наку*чи ти се отку*чи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

10.10.2015 08:28

Биће једно време тешко док буде "велики газда" падао. То је као кад у селу пропада богат човек и најамници тешко преживе.Али кад преживе то их ојача и пуним плућима дишу. Европом не треба сматрати Енглеске "хоштаплере",који су јуче били у Београду и видјели сте реакције Вучића "заглибио". Дај Боже да нисам у праву и да се "исчупа" помоћу Русије и Немачке.Ови су икрени и поштени. Германи и Словени требају свеколико помирење и ту је основа европе засноване на "Архетипу Европског Човека", а који је настао на делима Гета,Сарвантеса,Достојевског,па зашто не рећи и Његоша , Андрића , Меше Селимовића и др. Словени имају душу , Германи су марљиви и радни.Ту је велика снага у споју тога.Додуше и Латини имају "мудрост",а што је добра карактерна особина,али се она употребљавала по "каубојској диктатури" и није била врлина већ мана. Латини своју мудрост требају да користе у просперитет Европе и тада су добро дошли.То тројство би било чврсто ,као онај "кварк" од три дела у атому,а који никад нико није видио ,а камоли разбио.Ово разумеју физичари,али дали је и човек дио те велике замисли од кванта до сложене материје. За уједињење Гемана и Словена и др. с добрим намерама до победе нормалног Европског Човека НАПРЕД. ИСКРЕНО И ПОШТЕНО.Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

10.10.2015 09:51

Коректан коментар хвала.Мисљења увазених свјетских аналитицара је да би се само разрадом идеје Руско Европске конфедерације створили услови за отварање реално добре перспективе и стварања благостања у овом вјеку у Европи и стварање услова за стабилизацију сукоба у свијету.То претпоставља и котролисано атерирања моци САД до национално прихватљивог нивоа за Амерканце и даљњу сарадњу на.равноправним односима.То би знацило јасне економске перспективе у наредном периоду, изградњу путно зељезницког, енергетског коридора Париз,Берлин,Варсава,Москва,Пекинг,рјесавање еколоских проблема Европе дислокациом одредених привредних капацитета,приблизавањем унутар хрисцанства и са тих позиција отварање медурелигијског дијалога са позиција медусобног увазавања и постовања.То би био сигуно велики цивилизацијски искорак и побједа разума у Европи.Алтернативе које се сада форсирају воде нас у сукобе и неминовно у треци свјетски рат који је мозда и поцео.

Name

Ццц

10.10.2015 08:52

Све је то ок, али итекако сте процитани од стране Руса, изгубили сте тржиште и веома теско ћете га вратити, јос дуго година це трактори бити испред Брисела и питати се засто???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

10.10.2015 09:50

Глупа ЕУ,заједно са американцима,не мозе РУСИЈИ ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

10.10.2015 10:10

Енглеска је продузена рука смрдљ. американаца И није цудна изјава камеруна..Они ионако хоце ван Европе, па нека иду сада..Никада нам добро нису ни мислили..Вози Мискооооо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.10.2015 11:50

Па како баш компоненете ракетног горива потербне између осталог за француске носаче ракета Ариан?Нека их монтирају на Мистрале и одлете у ... НЕ хвала цркните, је.... вас амери када сте глупи. Ништа ви нисте смирили у Донбасу нити би успјели. Јесте ли пустили воду иза себе када је Порошењко испао у wц шољу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

10.10.2015 12:57

Афганистанска војна авантура за Русе би требала бити науцена лекција.Медутим уласком у Сирију су показали да нису ниста науцили.Послије Афганистана распао се Совјетски Савез.Ста це бити послије Сирије?Видјецемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

10.10.2015 15:50

Европљани конацно схватили да их Амери само искорисцавају. Сами себи увели санкције које су нанијеле огромну стету свима.Испали будале за тудје интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соко

10.10.2015 20:55

фала богу ниција до зоре није горела па неце ни ових злоцинаца американаца и њихови слуга оцито је да су санкције ојацале успавану русију добисе западњаци по г....и у украјини о криму висе нико и неприца срамота их сад руси ударисе контру у сирији мени је само зао хрватски бојовника односно устаса сто попусисе у украјини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццц

11.10.2015 03:05

Опет гледајуци дугороцно, ЕУ никакве користи од Русије нема, само тоне и тоне, ја бих ЕУ усмерио ка Африци, претезно у електроенергетском сектору, направити гигапројекат неколико км2 соларних електрана огромних капацитета у Сахари (нпр. у Мароку и Алзиру јер су Најбезбеднији) и трајно обезбедити ЕУ јефтином струјом, не треба нам висе ни гас ни нафта ни уље. Будемо господа, све на дугме и батерије...А сто се тице Русије њима и не треба ЕУ, они су довољно велики да заједно са Кином могу направити чудо, једини проблем им је као код нас сто немају идеја и сто су се превисе ослонили на државу тј. Нафту... Док милиони хектара зврље празни и необрадјени...

ОДГОВОРИТЕ