Evropa spremna da ukine sankcije Rusiji

Nakon stabilizacije situacije u Donbasu EU počinje da slabi sankcije uvedene određenim granama ekonomije Rusije 2014. godine. Danas EU ukida sankcije ruskim komponentama raketnog goriva.

Svijet 10.10.2015 | 09:04
Evropa spremna da ukine sankcije Rusiji

EU je isključila iz sankcionog spiska protiv Rusije komponente raketnog goriva koje se koristi za realizaciju kosmičkog programa EU i lansiranje evropskih satelita.

Sankcije su ukinute za hidrazin i njegove derivate. Hidrazin se koristi u raketnoj tehnici, uključujući francuske nosače raketa „Arian“ i ruske „Protone“.

Saopštenje o slabljenju sankcija protiv Rusije stiglo je zbog poštovanja primirja u Donbasu koje je stupilo na snagu 1. septembra. Krajem septembra je bilo potpisan i sporazum o povlačenju naoružanja.

Prema dokumentu, sa linije razgraničenja će biti povučeno naoružanje kalibra manjeg od 100 milimetara i tenkovi. Početkom oktobra, LNR je počeo sa realizacijom dogovora, dok će sredinom oktobra to uraditi i DNR.

Da bi se postigao pariteta u dijalogu sa Kijevom, vlasti DNR su odložile lokalne izbore za 2016. godinu.

Nakon početka stabilizacije situacije u Donbasu, evropski političari su počeli da govore o potrebi da se poboljšaju odnosi sa Rusijom.

Međutim, Angela Merkel i Dejvid Kameron požurili su da izjave da će sankcije protiv Rusije ostati na snazi do potpune realizacije Minskog sporazuma.

(Sputniknews)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Rus

10.10.2015 07:38

Ako slučajno lopovska, lažljiva, banitska, pljačkaška Evropa ukine sancije Rusiji, onda Rusija mora uvesti sankcija Evropi!

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

10.10.2015 07:41

Ma da,stiže zima i Evropi je potreban gas.To je ono sa Obrenovićem kada je slao izaslanika u Stambol pa mu reče:Pred sultanom se naku*či a kad se sultan naku*či ti se otku*či!

ODGOVORITE
Name

Đorđe

10.10.2015 08:28

Biće jedno vreme teško dok bude "veliki gazda" padao. To je kao kad u selu propada bogat čovek i najamnici teško prežive.Ali kad prežive to ih ojača i punim plućima dišu. Evropom ne treba smatrati Engleske "hoštaplere",koji su juče bili u Beogradu i vidjeli ste reakcije Vučića "zaglibio". Daj Bože da nisam u pravu i da se "isčupa" pomoću Rusije i Nemačke.Ovi su ikreni i pošteni. Germani i Sloveni trebaju svekoliko pomirenje i tu je osnova evrope zasnovane na "Arhetipu Evropskog Čoveka", a koji je nastao na delima Geta,Sarvantesa,Dostojevskog,pa zašto ne reći i NJegoša , Andrića , Meše Selimovića i dr. Sloveni imaju dušu , Germani su marljivi i radni.Tu je velika snaga u spoju toga.Doduše i Latini imaju "mudrost",a što je dobra karakterna osobina,ali se ona upotrebljavala po "kaubojskoj diktaturi" i nije bila vrlina već mana. Latini svoju mudrost trebaju da koriste u prosperitet Evrope i tada su dobro došli.To trojstvo bi bilo čvrsto ,kao onaj "kvark" od tri dela u atomu,a koji nikad niko nije vidio ,a kamoli razbio.Ovo razumeju fizičari,ali dali je i čovek dio te velike zamisli od kvanta do složene materije. Za ujedinjenje Gemana i Slovena i dr. s dobrim namerama do pobede normalnog Evropskog Čoveka NAPRED. ISKRENO I POŠTENO.Đorđe

ODGOVORITE
Name

Osvit

10.10.2015 09:51

Korektan komentar hvala.Misljenja uvazenih svjetskih analiticara je da bi se samo razradom ideje Rusko Evropske konfederacije stvorili uslovi za otvaranje realno dobre perspektive i stvaranja blagostanja u ovom vjeku u Evropi i stvaranje uslova za stabilizaciju sukoba u svijetu.To pretpostavlja i kotrolisano ateriranja moci SAD do nacionalno prihvatljivog nivoa za Amerkance i daljnju saradnju na.ravnopravnim odnosima.To bi znacilo jasne ekonomske perspektive u narednom periodu, izgradnju putno zeljeznickog, energetskog koridora Pariz,Berlin,Varsava,Moskva,Peking,rjesavanje ekoloskih problema Evrope dislokaciom odredenih privrednih kapaciteta,priblizavanjem unutar hriscanstva i sa tih pozicija otvaranje medureligijskog dijaloga sa pozicija medusobnog uvazavanja i postovanja.To bi bio siguno veliki civilizacijski iskorak i pobjeda razuma u Evropi.Alternative koje se sada forsiraju vode nas u sukobe i neminovno u treci svjetski rat koji je mozda i poceo.

Name

Ccc

10.10.2015 08:52

Sve je to ok, ali itekako ste procitani od strane Rusa, izgubili ste tržište i veoma tesko ćete ga vratiti, jos dugo godina ce traktori biti ispred Brisela i pitati se zasto???

ODGOVORITE
Name

MD

10.10.2015 09:50

Glupa EU,zajedno sa amerikancima,ne moze RUSIJI nista.

ODGOVORITE
Name

spartak

10.10.2015 10:10

Engleska je produzena ruka smrdlj. amerikanaca I nije cudna izjava kameruna..Oni ionako hoce van Evrope, pa neka idu sada..Nikada nam dobro nisu ni mislili..Vozi Miskooooo..

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.10.2015 11:50

Pa kako baš komponenete raketnog goriva poterbne između ostalog za francuske nosače raketa Arian?Neka ih montiraju na Mistrale i odlete u ... NE hvala crknite, je.... vas ameri kada ste glupi. Ništa vi niste smirili u Donbasu niti bi uspjeli. Jeste li pustili vodu iza sebe kada je Porošenjko ispao u wc šolju?

ODGOVORITE
Name

mrsic

10.10.2015 12:57

Afganistanska vojna avantura za Ruse bi trebala biti naucena lekcija.Medutim ulaskom u Siriju su pokazali da nisu nista naucili.Poslije Afganistana raspao se Sovjetski Savez.Sta ce biti poslije Sirije?Vidjecemo.

ODGOVORITE
Name

petar

10.10.2015 15:50

Evropljani konacno shvatili da ih Ameri samo iskoriscavaju. Sami sebi uveli sankcije koje su nanijele ogromnu stetu svima.Ispali budale za tudje interese.

ODGOVORITE
Name

soko

10.10.2015 20:55

fala bogu nicija do zore nije gorela pa nece ni ovih zlocinaca amerikanaca i njihovi sluga ocito je da su sankcije ojacale uspavanu rusiju dobise zapadnjaci po g....i u ukrajini o krimu vise niko i neprica sramota ih sad rusi udarise kontru u siriji meni je samo zao hrvatski bojovnika odnosno ustasa sto popusise u ukrajini

ODGOVORITE
Name

Ccc

11.10.2015 03:05

Opet gledajuci dugorocno, EU nikakve koristi od Rusije nema, samo tone i tone, ja bih EU usmerio ka Africi, pretezno u elektroenergetskom sektoru, napraviti gigaprojekat nekoliko km2 solarnih elektrana ogromnih kapaciteta u Sahari (npr. u Maroku i Alziru jer su Najbezbedniji) i trajno obezbediti EU jeftinom strujom, ne treba nam vise ni gas ni nafta ni ulje. Budemo gospoda, sve na dugme i baterije...A sto se tice Rusije njima i ne treba EU, oni su dovoljno veliki da zajedno sa Kinom mogu napraviti čudo, jedini problem im je kao kod nas sto nemaju ideja i sto su se previse oslonili na državu tj. Naftu... Dok milioni hektara zvrlje prazni i neobradjeni...

ODGOVORITE